Niilin varrelta vilkaisu päättyvään vuoteen 2015

Kulunut vuosi Kairossa on ollut suurlähetystön väelle työntäyteinen. Iloksemme olemme saaneet huomata, että Egyptin tilanne on kaikista jatkuvista huolista huolimatta tasaantunut. Tämä on merkinnyt työn painopisteen siirtymistä viime vuosien täysipäiväisestä Egyptin poliittisten myllerrysten seurannasta tasapainoisempaan maittemme välisten suhteiden kehittämiseen.

Viulisti Petri Aarnio ja Kairon sinfoniaorkesteri 5.12.2015. Kuva: Said Sadek
Viulisti Petri Aarnio ja Kairon sinfoniaorkesteri 5.12.2015. Kuva: Said Sadek

Toki Egyptin sisäinen kehitys ja sen naapuruston epävakauden vaikutukset työllistävät meitä edelleen: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktit jatkuvat ja Egypti on alueellinen suurvalta kokonsa puolesta.

Tammikuun 2011 vallankumouksesta on kulunut jo viisi vuotta. Paljon on ehtinyt tapahtua, kehitystä on ollut – myös hyvään suuntaan, vaikka uutisoinnista helposti jää kuva jatkuvien ongelmien kanssa painivasta maasta. Egyptin murros jatkuu, vaikka kesällä 2013 määritelty poliittinen tiekartta on saavuttanut tavoitteensa, kun uusi parlamentti kokoontuu vuodenvaihteen tienoilla ensimmäiseen istuntoonsa. Poliittinen kehikko on nyt koossa, mutta terrorismin ja epävakauden pelko ohjaa edelleen maan hallintoa. Kansalaisyhteiskuntakehitys odottaa, pääpaino on talouskehityksessä. Suomella on mahdollisuudet tukea Egyptin myönteisiä kehityskulkuja samalla, kun tartumme maan tarjoamiin tilaisuuksiin omista hyötynäkökulmistamme.

Egypti tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia kaupan alalla

Suomalaisyrityksille on tarjolla väkirikkaassa ja ostovoimaisessa maassa mielenkiintoisia uusia markkinoita. Suomella olisi runsaasti osaamista ja teknologiaa, jota Egypti tarvitsee. ”Cleantech”, esimerkiksi uusiutuva energia, energian säästö, jätteiden käsittely ja veden järkevään käyttöön liittyvät ratkaisut ovat tuiki tarpeen, mikäli Egypti aikoo nostaa taloutensa ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävään nousuun. Terveysteknologia voi tarjota sovelluksia, jotka tukevat maan terveydenhuollon uudistamista. Egyptin opetusjärjestelmä kaipaa pikaista ja kokonaisvaltaista uudistusta. Suomesta toivotaan asiantuntemusta, koulutusvientiin on mahdollisuuksia. ICT-puolellakin olisi kiinnostusta suomalaiseen osaamiseen. Luetteloa voisi jatkaa…

Kesällä 2015 Kairossa vieraili ensimmäinen suomalainen yritysvaltuuskunta sitten vuoden 2008. Syyskuussa Helsingissä kävi vuorostaan egyptiläinen yritysvaltuuskunta. Itse kävin puhumassa yli sadalle yritykselle Turussa, Tampereella ja Oulussa Egyptin tarjoamista mahdollisuuksista. Yritykset tekevät omat ratkaisunsa, meidän tehtävänämme on välittää tietoa. Keväälle 2015 on suunnitteilla seuraava bisnesdelegaatio. Suomen viennin edistäminen on tämänkin suurlähetystön prioriteetti. Edustuston sateenvarjon alla toimiva, vuonna 2014 perustettu suomalais-egyptiläinen kauppayhdistys EFBC tukee tavoitetta.

Alivaltiosihteeri Matti Anttosen vetämä yritysvaltuuskunta Kairossa 9.6.2015
Alivaltiosihteeri Matti Anttosen vetämä yritysvaltuuskunta Kairossa 9.6.2015. Kuva: Suomen Kairon-edustusto

Suomi tarttui Kairossa myös ajankohtaisiin alueellisiin kysymyksiin

Suomen Lähi-idän instituutti FIME järjesti marraskuussa seminaarin, jossa tarkasteltiin varsin ajankohtaisia siirtolaisuuden ja pakolaisuuden kysymyksiä. Seminaarin puhujiksi oli Suomesta kutsuttu Somalian presidenttiehdokkaanakin tunnettu Fadumo Qasim Dayib ja syyrialaissyhtyinen, Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Burhan Hamdon.

Fadumo Qasim Dayib 30.11.2015
Fadumo Qasim Dayib siirtolais- ja pakolaiskysymyksiä käsittelevässä FIME:n seminaarissa 30.11.2015. Kuva: Suomen Kairon-edustusto

Kulttuuri yhdistää yli kansallisten rajojen

Kairon sinfoniaorkesteri esitti vuoden mittaan kaikki Sibeliuksen sinfoniat säveltäjän 150. juhlavuoden kunniaksi. Huipennus oli 5.12. Sibelius-konsertti, jossa seitsemännen sinfonian lisäksi ohjelmaan kuului viulisti Petri Aarnion esittämänä kaksi serenadia ja sopraano Riikka Hakolan laulama Luonnotar. Hakola esiintyi lisäksi yhdessä egyptiläisen nuoren tenorilupauksen Ragaa Eldinin ja pianisti Ilkka Paanasen kanssa 9.12. Bibliotheca Alexandrinassa, Aleksandrian upean, modernin, norjalaisarkkitehtifirma Snøhettan suunnitteleman kirjaston konserttisalissa. Menestyksekkäiden konserttien seurauksena Kairossa ja Aleksandriassa kysellään jo tulevien kulttuuritapahtumien perään.

Jokavuotuinen Musiikkisilta herätti maaliskuussa jälleen ihastusta ja jopa hieman kateutta jatkuvuudestaan: ensi vuonna Savonlinnan musiikkiakatemian ja Kairon oopperatalon kulttuuriyhteistyön käynnistymisestä on kulunut 10 vuotta. Musiikkisilta tarjoaa professori Ralf Gothonin johdolla Kairon oopperan nuorille laulajille ja muusikoille mestariluokkia ja joillekin mahdollisuuden kesäopintoihin Savonlinnassa. Muun muassa tenori Ragaa Eldinin kansainvälinen ura on saanut sieltä kimmokkeensa. Musiikkisillan konsertit ovat suosittuja ja suurlähetystö kerää osan kunniasta, joka kuitenkin kuuluu sataprosenttisesti Sillan ”rakentajille”.

Katsaus kuluneen vuoden kalenteriini paljastaa, että se on täynnä merkintöjä yllä kerrottujen lisäksi. Ensi vuodesta lupaa tulla yhtä kiireinen, mutta myös yhtä antoisa, insh’allah. Toivoa saattaa, että ensi vuodesta tulee hyvä myös Egyptille ja egyptiläisille. Tulevaisuus on mahdollisuus, ja vuodenvaihde toivorikasta aikaa.

Hyvää ja onnellista Uutta Vuotta 2016! ا ت م ن ي   ل ك م  س ن ة  س ع ي د ة   ٢٠١٦

Konsertti Aleksandrian kirjastossa 9.12.2015
Konsertti Aleksandrian kirjastossa 9.12.2015