Paistinkääntämistä Kairossa

Kairossa toimii aktiivinen Chaîne des Rotisseursin, kansainvälisen Paistinkääntäjien Veljeskunnan, osasto. Minulla oli äskettäin kunnia tulla vihityksi sen jäseneksi – valan vannomisine, käätyineen ja kunniakirjoineen. Uusien jäsenten nimittämisseremonia tapahtui maineikkaassa Marriott-hotellissa Zamalekin saarella.

Upean hotellin vanhinta osaa on Khedive Ismail Pashan 1869 rakennuttama Gezirah-palatsi, joka valmistui Ranskan ruhtinatar Eugénien vierailua varten Suezin kanavan avajaisten yhteydessä. Marriottin keittiömestarit olivat pistäneet peliin parhaansa: usean ruokalajin ateria oli maittava ja annokset elegantteja.

Chaine_alkuruoka (3)
Alkuruoka valanvannomistilaisuudessa. Kuva: Suomen Kairon-suurlähetystö

Egyptin talouskehityksen tiellä on vielä monia haasteita, viimeisimpänä kuukausia jatkunut valuuttapula, joka vaikuttaa tuonnista riippuvaisessa maassa monella tavoin. Egyptin hallinto taistelee valuuttakurimusta vastaan rajoittamalla joidenkin tavaroiden maahantuontia. Ulospääsy hankalasta tilanteesta löytyy kyllä ajan kanssa, mutta ei rajoitusten vaan Egyptin teollisuuden kehittämisen kautta.

Valuuttavirtojen tämänhetkiseen vähäisyyteen vaikuttavat matkailuelinkeinon ahdinko, Suezin kanavan odotetusta vähäisempi tuotto (joka puolestaan johtuu maailmanmarkkinoista ja öljyn hintakehityksestä) sekä ulkomailla asuvien egyptiläisten rahalähetysten pieneneminen Persianlahden maiden ja Libyan tarjoamien työpaikkojen vähennyttyä viime vuosina. Persianlahden maissa kyse on niin ikään öljyn hinnan laskun vaikutuksesta näiden talouksiin. Libyan epävakaus on ajanut egyptiläisiä takaisin kotiin. Investointien määrän väheneminen vuoden 2011 jälkeen on myös yksi syy.

Kuitenkin Egyptin kulutustavaramarkkinat houkuttavat ulkomaisia yrityksiä. Täällä kapean erikoisalan kysyntä merkitsee helposti Suomen väkilukua suurempaa potentiaalista asiakasmäärää. Pelkästään Kairossa asuu huomattava määrä keskiluokkaa ja ylempää keskiluokkaa, joiden kulutustottumukset painottuvat eurooppalaiseen ja eurooppalaistyyliseen tuotevalikoimaan. Tuttavapariskunnan erikoisruokakauppa myy hyvällä menestyksellä ranskalaisia juustoja, brasilialaista lihaa ja italialaisia tuorepastatuotteita ja suunnittelee uusia kauppoja Kairon ulkokehille alati nouseviin uusiin asutuskeskuksiin. Ranskalaisen Carrefourin ja eteläafrikkalaisen Spinneys-kauppaketjun isot myymälät kuhisevat ostajia. Luksusvalikoimaa vaikkapa vaatteissa löytyy useasta suuresta ostoskeskuksesta kaupungin eri puolilla. Afrikan mantereen toistaiseksi ainoa Ikea on löytänyt runsaan egyptiläisen asiakaskunnan.

Chaine_seremonia (3)
Suurlähettiläs Tuula Yrjölä vihittiin Paistinkääntäjien veljeskunnan jäseneksi. Kuva: Suomen Kairon-suurlähetystö

Chaîne des Rotisseursin illallisilla luokseni tuli tervehtimään kaksi ammattikokkia, tunnistin heidät sellaisiksi käätyjensä väristä. (Itselläni on nyt Chevalier d’Honneurin käädyt ja kunniajäsenen jäsenkortti.) Kaverit ovat syksyllä perustamassa skandinaavista ravintolaa Kairoon ja toivottivat tervetulleeksi. Lupasin auttaa heitä ruokalistojen kehittelyssä, jos he tahtovat saada suomalaisvaikutteita. Vaikeaa sanoa, kuinka paljon heillä on ymmärrystä pohjoismaisesta ruokakulttuurista, mutta intoa tuntuu ainakin olevan.

Uskon, että täällä olisi tilaa myös suomalaisille elintarvikkeille. Miten olisivat vaikkapa terveysvaikutteiset tuotteet? Egyptiläisten elintavat ovat huonot: paljon rasvaa, sokeria ja suolaa. Ylempi keskiluokka tiedostaa kasvavassa määrin terveellisen elämän merkityksen. Toistaiseksi Valio on tuonut tänne voita, ja Finncrispin tuotteita löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista – mutta paljolle muullekin olisi tilausta. Mitä jos tukisimme ravintolaa perustavia kaveruksia ja pistäisimme pystyyn suomalaiset ruokaviikot?

Olisi mukavaa edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ruoka-aineksia Niilin rantamilla. Luulenpa, että se voisi olla kannattava bisnesidea. Egyptin talouden ongelmista huolimatta täällä on kiinnostusta ja tarpeita, joihin voisimme me suomalaisetkin tarttua ja löytää oman markkinarakomme. Markkinoille tulossa on haasteensa, mutta tuotto tulee sitäkin suuremmissa prosenteissa, kerrotaan menestyvistä yrityksistä.

”Bil hana wal shifa” merkitsee ”Hyvää ruokahalua” Egyptissä.

Chaînen tilaisuudessa kuului tietenkin sanoa ”Bon appetit”.