Turismia ja politiikkaa

Egypti on upea matkailumaa. On sääli sekä matkailijoille että matkailusta elantonsa ansaitseville egyptiläisille miten elinkeino on tyrehtynyt poliittisessa myllerryksessä. Aiemmin matkailu tuotti yli 10 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Täällä asuvalle ja satunnaisille turisteille on ilo vaellella Kairon alueen pyramideilla vailla turistimassoja. Päivittäinen turvallisuustilanne on aina otettava huomioon. Kaupustelijat eivät, valitettavasti, ole häipyneet, vaan takertuvat entistä sinnikkäämmin niihin harvoihin sieluihin, jotka kamera kourassa pällistelevät nähtävyyksiä.

Saqqaran temppeli
Saqqaran temppeli

Egyptin matkailuministeri tekee kaikkensa houkuttaakseen takaisin edes osan ulkomaisista vierailijoista. En kadehdi häntä. Turvallisuuden on monin paikoin parannuttava, mutta myös maan maineen.

Esimerkiksi upeista kuninkaanlaakson hautakammiostaan tunnetunen Luxorin kaduilla ei juurikaan näy ulkomaisia kasvoja, vaikka siellä ei ole sattunut mitään hälyttävää, eikä se ole matkustustiedotteiden ”varoituslistalla”. Sharm El Sheikissä ja Hurghadassa kuulee runsaasti venäjää, jälkimmäisessä myös saksaa. Brittituristeja löytyy edelleen kaikista lomakohteista – mutta ei sellaisissa määrin, että Egyptin matkailuteollisuus siitä tokenisi. Suomalaismatkailijoita Egyptiin on viime syksyn jälkeen eksynyt harvakseltaan.

Punainenmeri
Punainenmeri

Armeija turvallisuutta tuomassa

Kairoon tuleva vierailija ei koe oloaan turvalliseksi nähdessään konekiväärein aseistettuja sotilaita. Turvallisuuden takaaminen on toki ymmärrettävä prioriteetti Egyptin matkailuelinkeinolle ja yleisemminkin maan viranomaisille. Egyption hallinto vastaa tähän haasteeseen kulttuurisidonnaisella tavalla. Egyptissä armeijalla on perinteisesti vahva rooli. Järeän sotakaluston ja sotilaiden näkyminen kaduilla voi rauhoittaa egyptiläistä, mutta eurooppalaiselle näky herättää kysymyksiä.

Uutisvirta Egyptistä kertoo kuvaa maasta, jossa poliittinen ja ihmisoikeuksien tilanne on hämmentävä. Miten tulkita uutisointia, joka on pääosin kielteistä ja joka kertoo sekavasta tilanteesta ja sellaisista asenteista, joita emme tunnista yleismaailmallisen arvomaailman mukaisiksi?

Uutisotsikot antavat yksipuolisen kuvan, kuten mistä tahansa maailmankolkasta. Egyptissä on paljon kaunista ja hyvää, ei vain ikiaikaisten muistomerkkien ja valkoisten rantojen muodossa, vaan ihmisten ja jokapäiväisen elämän. Viimeisen kolmen ja puolen vuoden poliittiset kiemurat ja niihin liittyvä väkivalta ovat todellisuutta, joka kuitenkin syö myös tätä jokapäiväistä hyvää. Kansa on mielipiteiltään jakautunutta ja maan talous vaikeuksissa.

Tyytymättömyys ilmenee opiskelijoiden mellakoina, työläisten lakkoiluna ja turvallisuusviranomaisiin kohdistuneina terroritekoina. Väkivaltaisuudet ovat useimmiten melko rajattuja ja maantieteellisesti sekä ajallisesti ennakoitavia.

Kaupustelu kuriin viihtyvyyden parantamiseksi

Kairossa asuva ei pelkää liikkua kaupungilla, kunhan selvittää etukäteen kyseisen viikon kipupisteet. Hurghadassa rantabulevardilla on leppoisa meininki, Luxorin Kuningattarien laaksossa päähuolena on taivaalta porottava armoton aurinko. Sharm El Sheikissä kuvernööri on pistänyt tuulemaan vahvistaakseen turistikeskuksen turvallisuutta. Useat Euroopan maat, mukaan lukien Suomi, suosittavat toistaiseksi välttämään Sharm El Sheikiin matkustamista.

Viranomaiset tietävät, että heidän on tehtävä kaikkensa vakuuttaakseen ulkomaailma vierailijoiden turvallisuudesta. Uudistuksia on suunnitteilla myös viihtyvyyden parantamiseksi: mm. Gizan pyramideilla kaupustelijoiden ja kamelikyytien tarjoajien hillitsemiseksi. Bajamajojakin on suunnitteilla hätäisimpien turistien helpotukseksi!

Tauko Gizan pyramideilla
Tauko Gizan pyramideilla

Miten vaalit vaikuttavat?

Tällä viikolla Egypti valitsee maalle uuden presidentin. Tulevan presidentin kyky luotsata maa poliittisesta, yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta kriisistä pois avoin kysymys. Lähiviikot näyttävät, rauhoittuuko tilanne vai nostattaako presidentin henkilö tunteet pintaan. Syksyllä odotettavissa on parlamenttivaalit. Egyptin poliittinen tiekartta, josta päätettiin viime heinäkuussa islamistipresidentti Mohammed Morsin syrjäyttämisen jälkeen, on siinä vaiheessa käyty läpi.

Akuutit haasteet eivät lopu. Bill Clintonin vanhaa kampanjaslogania lainaten: it’s the economy, stupid. Ilman talouskasvua ei Egyptin ongelmia ratkaista. Turismin elpyminen on osa tätä pakettia.

Toivottavasti voimme turvallisin mielin pian toivottaa suomalaiset matkailijatkin takaisin Egyptiin. Emmehän sitä nytkään kiellä, mutta suositamme välttämään matkustamista määrättyihin kohteisiin. Kehotan lukemaan matkustustiedotteemme.

Luxor
Luxor