Vuosi sitten käyty Gazan sota tuhosi valtavan määrän kouluja. Sekä opettajia että oppilaita kuoli ja vammautui. Kouluissa kärsitään yhä sodan jättämistä traumoista. Gazan asukkaista puolet on alle 18-vuotiaita ja lapsia on kaikkialla. Korjatuissa kouluissa käydessäni mietin, mikä on näiden lasten tulevaisuus?
Elinolot Gazassa ovat äärimmäisen vaikeat. Vuosia kestänyt saarto ja useat konfliktit ovat tuhonneet infrastruktuurin ja heikentäneet ihmisten voimavaroja selviytyä. Ympäristö on saastunut, ja 90 prosenttia ihmisistä joutuu käyttämään kelvotonta vettä. Perheet asuvat väliaikaismajoituksessa, ja maasto on vaarallinen.
Suurista lupauksista huolimatta Gazan jälleenrakennus on edennyt hitaasti. Kaikesta on pulaa - koulurakennuksista, pulpeteista, tuoleista, rakennusmateriaaleista ja rahasta.
Palestiinalaisten sisäinen sovinto ei ole edennyt toivotusti, ja sekin on hidastanut jälleenrakennusta. Gazassa on kuitenkin vahva selviämisen henki. Opetusviranomaiset haluavat edistää koulujen kunnostusta ja saada lapset takaisin kouluun.
Suomi tukee koulujen kunnostusta ja opetusta
Suomi tukee Gazan opetussektoria Palestiinalaishallinnon kautta. Opetusministeriö toimii Länsirannan kolmella alueella, Gazassa ja Itä-Jerusalemissa, joissa kehitetään opetusta muun muassa uusimalla opetussuunnitelma.
Korirahoituksesta, jossa Suomi on mukana, myönnettiin jo viime syksynä 4 miljoonaa dollaria sodan rikkomien koulujen kunnostukseen. Lisäksi Länsirannalta opetusministeriön varastosta toimitettiin kouluihin kalusteita, sillä operaatio tuhosi myös ministeriön varaston. Arvion mukaan koko opetussektorin jälleenrakennus tulee maksamaan 121 miljoonaa dollaria. Kouluista 26 tuhoutui täysin, ja niiden kunnostamista vasta käynnistellään.
Kalusteapu saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta ministeriön virkamies Anwar al Berawi pitää pulpettien ja tuolien saamista kouluun isona asiana. Hänestä se oli viesti siitä, ettei Gazan koululaisia ole unohdettu. Lapsi joka oli kokenut sodan, nähnyt rakennusten tuhoutuvan ympärillään, menettänyt kotinsa, lelunsa, vaatteensa ja ehkä myös sukulaisensa, saa lohtua ehjästä koulusta.
Kun tulitauko käynnistyi ja lapset vihdoin pääsivät kouluun, mikään ei ollut ennallaan. Lapset jaettiin sijaintinsa mukaisesti lähimpiin kouluihin, opettajat ja koulurakennukset vaihtuivat. Koulua käytiin kahdessa tai kolmessa vuorossa.
Korjattu koulu kannattelee elämää
Kun uudet koulukalusteet vihdoin saapuivat, oppilaat ja opettajat tunsivat, ettei heitä ollut unohdettu. Opettajat Hail Abed Al Hamiedin tyttökoulussa kuvasivat tuntemuksiaan: ”Koulu on tuulahdus elämää eivätkä lapset halua lähteä sieltä pois.”
Gazan pohjoisrajalla Beit Hanounissa sijaitsevassa koulussa on yli 600 oppilasta. Koulu on nyt kaunis ja siisti, mutta sen ympärillä kaikki on vielä rikki. Monilla lapsilla ei ole kotia, ja he asuvat väliaikaisesti sukulaisissa, kotitalon raunioissa, hätämajoituksessa tai teltoissa. Korjattu koulu antaa toivoa ja kantaa rikotussa Gazassa.
Myös maatalouskoulu, joka on yksi Gazan kolmesta ammattikoulusta, korjattiin. ”Koulu tekee oppilaat onnelliseksi. Se on elämän tukijalka”, rehtori kertoo.
Abu Tamam tyttökoulu Beit Lahiassa vaurioitui operaatiossa niin pahoin, että osa koulusta päätettiin purkaa ja rakentaa uudelleen, osa pystyttiin kunnostamaan. Oppilailla sodan muistot ovat pinnalla, kun he katselevat entisen alakoulunsa purkua. Opettajat iloitsevat jo kunnostetusta puolesta.
Suomi tukee yhdessä muiden avunantajien kanssa opettajankoulutusta ja myös Gazassa. Sen avulla autetaan kouluja tukemaan traumaperäisistä stressioireista kärsiviä lapsia. Norjan pakolaisavun psykososiaalisen tuen ohjelmaan kuuluu tällä hetkellä 200 koulua Gazan kaistalla ja Länsirannan Hebronissa.
Onnellisempia unia
Gazan lapset kärsivät monista psyykkisistä ongelmista, joita kolme kuuden vuoden sisällä käytyä sotaa ovat aiheuttaneet. Lapset näkevät painajaisia ja heille tarjotaan psykososiaalista tukea kouluissa. Painajaiset vaikeuttavat oppimista, lapsi on vaarassa jäädä opetuksesta jälkeen, pudota pois koulusta ja ajautua muihin sosiaalisiin ongelmiin
Ohjelma tukee kaikkia opettajia toimimaan lasten kanssa, opettajia koulutetaan työskentelemään traumatisoitujen lasten kanssa. Tuloksena painajaiset ovat vähentyneet.
Painajaiset ovat yksi sodan jälkeisen trauman oire, mutta myös muita oireita on. Tapasimme lapsia jotka käyvät ”Happy Dreams” –ryhmässä. Heitä terapiaryhmässä käynti ei nolota, sillä niin monilla muillakin on samoja vaikeuksia.
Kanssamme puhunut poika näkee yhä painajaisia miltei joka yö. Toinen halusi kertoa tapahtumista, jotka tulevat hänen mieleensä päivittäin. Poika pakeni perheensä kanssa Beit Hanounista Jabalian pakolaisleiriin. Sielläkään ei ollut turvallista. Jotkut käskivät menemään rakennukseen suojaan, mutta siihen osuikin ohjus. Hän näki ihmisten, myös sukulaistensa haavoittuvan ja kuolevan. Hän muistaa joka päivä serkkunsa kuoleman.
Gazassa ei juuri näy rakennustyömaita tai kuulu rakentamisen ääniä. Yksittäiset ihmiset etsivät raunioista kierrätettävää materiaalia. Betonimurskaa siirretään pois konein, mutta myös käsin aasien kuljettamana.
Gazan saarron purkaminen on Suomen ja kansainvälisen yhteisön tavoite. Ennen kuin siihen päästään, on tärkeää auttaa ihmisiä auttamaan itseään. Gazan lapsilla on oikeus tulevaisuuteen.
Suomen tuki Gazaan 2014–2015Tuki Gazan jälleenrakennukseen:
Humanitaarinen apu Gazaan ja muualle Palestiinalaisalueille: Vuonna 2014 humanitaarinen apu Palestiinalaisalueille oli yhteensä 2,35 milj. euroa, josta · 350 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun kautta Gazaan · 500 000 euroa UNRWA:n kautta Gazaan · 1,5 milj. euroa Suomen Punaisen Ristin kautta Palestiinalaisalueille ilman tarkempaa korvamerkitsemistä Vuonna 2015 humanitaarinen apu Palestiinalaisalueille on toistaiseksi 1 milj. euroa, joka on annettu UNRWAn miehitettyjä Palestiinalaisalueita koskevaan hätäapuvetoomukseen. Se kattaa sekä Gazan että Länsirannan. Tuki UNRWAn yleisrahastoon:
|