Kaksi matkaa ja yhdet hautajaiset

Espanjan siirtymäkauden pääarkkitehteihin kuulunut pääministeri Adolfo Suárez kuoli maaliskuussa pitkän sairauden jälkeen. Hän oli demokraattisen Espanjan ensimmäinen pääministeri ja keskeisessä asemassa maan luotsaamisessa uudelle tielle.

Espanjassa vallitsee harvinainen yksituumaisuus hänen työnsä merkityksestä uuden Espanjan luomisessa. Edustin Suomen valtiovaltaa Almudenan katedraalissa pidetyssä valtiollisessa seremoniassa. Suárez oli jo aiemmin haudattu kotikaupunkinsa Ávilan katedraaliin. Koskettava tilaisuus.

Matka Roomaan ja Andorraan

Tapasin Roomassa eräitä pääkaupunkikollegojani ”minialuekokouksen” merkeissä. Rooman suurlähetystö oli järjestänyt mainion ja korkeatasoisen ohjelman. Italian tilanne on erilainen kuin Espanjan, mutta sillä on myös yhtymäkohtansa. Siinä mielessä hyödyllinen ja ajatuksia herättävä vierailu. Roomassa käy aina mielellään, vaikka vapaa-aikaa ei tällä kertaa jäänytkään.

Roomasta Barcelonaan ja sieltä autolla La Seu d’Urgellin piispan luokse. Hän on toinen Andorran kanssahallitsijoista. Luovutin valtuuskirjeeni. Andorra lienee vanhin yhtäjaksoisesti samat rajat omaava valtio Euroopassa.

Erikoista on myös kahden valtionpäämiehen järjestelmä. Toinen on Ranskan presidentti, joka on perinnyt sen kuninkailta. Toinen yliherruus kulki Pariisiin Navarran Henrik IV mukana hänen vastaanotettuaan Ranskan kruunun. Urgellin piispan kytkennästä Andorraan on ensimmäiset maininnat asiakirjoissa 800-luvun loppuvuosilta.  Lämminhenkinen tilaisuus, jonka perusteella saattoi päätellä, että piispa seuraa Euroopan asioita.