Pariisi on aina yhden valtuuskirjematkan arvoinen

ID-10036071

Andorralla on kaksi valtionpäämiestä. Toinen on Seu D’Urgellin piispa ja toinen Ranskan presidentti. Jälkimmäinen hoitaa tehtävää siksi, että Navarran kuningas Henrikistä tuli aikanaan 1500-luvulla Ranskan kuningas Henrik IV. Hänen myötään Bourbonin hallitsijasuku astui Ranskan historiaan. Myöhemmin suku haali itselleen muitakin valtaistuimia, joista jäljellä on asemamaani Espanja.

Henrik Navarralainen sattui olemaan protestantti, eikä moinen olisi sopinut Ranskan hallitsijalle. Henrik kääntyi katoliseksi ja hänen suuhunsa on pantu kuuluisa tokaisu: ”Pariisi on aina yhden messun arvoinen”.

Tässä suhteessa vuosisadat eivät ole muuttaneet mitään ja Pariisi on monen asian väärtti edelleen.

Matkustinpa minäkin Pariisiin luovuttaakseni tiistaina 13.1. Elysèe-palatsissa valtuuskirjeeni Andorran toiselle hallitsijalle François Hollandelle. Hän on presidentti, mutta hallitsee Andorraa monarkkina. Meitä oli paikalla suuri joukko Andorraan akkreditoituja suurlähettiläitä; enemmistö Madridista, muutama Pariisista ja pari pääkaupungeistaan käsin tehtävää hoitavaa.

Presidentti tuli tilaisuuteen suoraan Pariisin terrori-iskussa kuolleiden poliisien muistotilaisuudesta. Lyhyessä ja koskettavassa puheessaan hän käsitteli tätä ajankohtaista asiaa ja lausui myös kauniita sanoja Andorrasta. François Hollande teki myönteisellä kontaktia ottavalla läsnäolollaan ja tyylikkäällä vaatimattomuudellaan meihin kaikkiin suuren vaikutuksen.

Tilaisuuden henki vastasi päivän tunnelmaa olematta kuitenkaan raskas. Ilmaisimme kaikki hänelle myötätuntomme luovuttaessamme erikseen valtuuskirjeemme.