Efter vinter kommer vår

Efter en lång, kall och mörk vinter är det dags för vårljuset att återvända. Det märks att dagarna blir längre och ljusare och solstrålarna börjar på allvar att värma upp atmosfären. Det är också nu vi medvetet eller omedvetet ändrar lite på våra kostvanor. Under vinterhalvåret äter vi fetare och kraftigare kost än andra tider på året och det delvis för att kroppen skall kunna hålla på värmen även under den kallaste perioden. Man äter värmande soppor, mustiga gryt och ugnsrätter för att kunna bygga upp ett skyddande fettlager för att hålla kroppen varm under vinterhalvåret.

snålsoppa

 Vårsol

När så vårsolen och sommarvärmen anländer ändrar vi våra kostvanor till en betydligt lättare och fettsnålare kost. Vi äter mera sallader, fisk, frukt och bär samt grönsaker. Vi förenklar tillberednings- metoderna och maten blir också märkbart fräschare då alla grödor som hör våren och sommaren till är på sitt bästa.

Det är inte utan orsak man upplever en slags reinkarnation, ett uppvaknande ur en dvala när våren står för dörren. Alla sinnena blir översköljda av både, ljud, syn och känslointryck och jag tror att det flesta av oss har på en eller annan tidspunkt fått känna på denna euforiska känsla som våren medför.

 Snålsoppa

Snålsoppan eller sommarsoppan som den också kallas har nog det flesta av oss lärt sig att känna. Snålsoppan har säkert lika många vänner som den har fiender men jag tror att om den bara görs på rätt sätt med de rätta ingredienserna så kan den bringa mera fröjd och lycka en bara det att den blir en slags usch mat.

Snålsoppan bör alltid göras med varsam hand och grönsakerna måste harmoniera med varandra och inte överrumpla varandra i smak. Det skall råda en slags inre harmoni i smakbilden.

Jag minns snålsoppan från min barndom som en riktig vår- och sommarhälsning. Inte för att den var vacker i färgen med alla de olika rotsakerna i och inte heller för att den möjligen var så enkel att göra (vilket jag då på den tiden inte hade den ringaste aning om), men mest av allt nog för att den faktiskt var så god och mättande även om den bara innehöll en massa grönsaker. Serverad rykande varm med ett gott lantbröd till kunde man riktigt känna hur man lämnade vintern bakom sig. Jag menar att snålsoppan bör lagas på färska rotsaker. Allra helst på det första färska primörerna direkt ur jorden, men den går lika bra att göra på de lagrade rotsakerna man har tillgängligt, så länge man inte använder sig av frysta förkokade grönsaker för det gör att soppan mister all sin fina fräschör och goda smak.

 

Sommarsoppa på mitt vis

Ingredienser för 4 personer

 

80 g rotselleri

100 g palsternacka

150 g morot

2 st medelstora potatisar

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 st rödbeta

½ dl blöta gröna ärtor

½ l ljus köttfond

½ l vatten

1 dl grädde

salt och peppar

1 äggula utrörd i grädden

 

1: Skala alla rotsakerna, löken och vitlöken. Skär dem i små tärningar var för sig, rödbetan lägger du i en skild skål så att den inte färgar av sig på alla det andra rotsakerna.

2: Häll vattnet och köttfonden i en kastrull och tillsätt alla rotsakerna, löken och vitlöken utom rödbetan. Låt det puttra under lock i ca 15 minuter.

3: Fräs den tärnade rödbetan i stekpannan med lite smör, just så mycket att det blivit lite mjuka men ända har ett tuggmotstånd. Detta görs för att cellmembranen och porerna i rödbetan skall plomberas och på så vis släpper den inte ifrån sig sina färgpigment. Tillsätt tärningarna därefter i soppkoket och rör om försiktigt. Låt det småputtra i ytterligare 3-4 minuter.

4: Häll på ägg- grädden och låt det få ett hastigt uppkok. Ta av värmen. Salta och peppra samt smaka av. Servera genast med ett gott bröd till. Så här fick jag min sommarsoppa för ett halvt sekel sedan serverad och så här äter jag den även den dag som är.

 

Smaklig måltid och förresten god vår på er alla!