Nytt år, nya möjligheter

 Den totala måltidsupplevelsen

Människan har genom alla tider varit beroende av föda och har också skapat sig förutsättningarna för att tillfredsställa hungern. Den moderna människan har gått ytterligare några steg längre i utvecklandet av mat och gastronomi. I dag är det inte bara hungerskänslan som skall bli tillfredsställd, utan även alla andra sinnen skall tillfredställas under en måltid.

 

Ny Nordisk mat. Bild: NN-norden.org
Ny Nordisk mat. Bild: NN-norden.org

Vi kockar skapar oss ständigt nya mål med matlagning för att gästerna ska kunna få den totala måltidsupplevelsen. I dag har rummet och platsen, atmosfären och stämningen stor betydelse för hur du som gäst kommer att trivas med maten och sällskapet du omgivit dig med och fram för allt hur du kommer minnas den måltid du medverkat i.

Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp och en livsstil för många.

Det flesta kockars matfilosofi går ut på att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet. Vägen till den identiska upplevelsen finner vi i den ”Nya Nordiska maten”. Det nordiska köket med sina rena, ärliga och smakfulla råvaror har banat väg för framtida måltidsupplevelser vi ännu bara är på väg att upptäcka.

Ny nordisk mat

NFD

År 2009 startades programmet Ny nordisk mat genom Nordiska ministerrådet i ett försök att främja bilden av nordisk gastronomi. Kockar och köksmästare utsågs till matambassadörer med uppgiften att promotera den nya nordiska maten. Över åren som har gått har matambassadörer knutna till programmet lyckats väl med uppgiften att främja det nordiska köket internationellt.

Nu när programmet har nått sin ålder av 5 år och skall avslutas, är det ytterst viktigt att alla de som tagit till sig den nya nordiska maten tillsammans med de utsedda matambassadörerna, fortsätter med arbetet att främja den Nya Nordiska Maten så att den inte faller i glömska eller blir en fallande stjärna. Jag önskar alla matglada och fram för allt alla kollegor i branschen runt om i världen ett gott intresserikt, innovativt och händelserikt år 2015. Väl mött i den Nya Nordiska matens anda.

 

Christian Tikkanen

 

Ny Nordisk mat:

www.nfd.nynordiskmad.org

”Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av alla andra njutningar”. ( Jean Anthelme Brillat-Savarin)