Queens – New Yorkin aliarvostetuin alue

1

Oliver Stonen vuonna 1987 ohjaamassa 80-luvun juppiaikaa kuvaavassa Wall Street -elokuvassa pörssimeklaripoika (Charlie Sheen) asui Manhattanin Upper East Sidella ja sympaattinen työväenluokkainen isä (Martin Sheen) Queensissa. Asuminen Queensissa olisi merkinnyt pojalle totaalista statuksen laskua. Tämä asetelma kuvaa Queensia ihan hyvin mutta ei ole ollenkaan koko totuus.

Queens on pinta-alaltaan kaupungin isoin hallintoalue (borough). Se on väestömäärältään nopeimmin kasvava ja etnisesti monimuotoisin alue Yhdysvalloissa ja koko maailmassa. Suomalaisiakin on Queensissa varmasti asunut runsaasti, mutta varsinaista suomalaisaluetta sinne ei taida olla koskaan muodostunut.

Queens Boulevardin iltatunnelmaa. Kuva: Jaakko Minkkinen
Queens Boulevardin iltatunnelmaa. Kuva: Jaakko Minkkinen

Useimmille Queens on harmi kyllä vain harmaa alue kartalla tai ehkä pakollinen läpikulkureitti matkalla JFK:n lentoasemalta Manhattanille. Turistioppaissa se kuitataan usein sivulla tai parilla. Kaupunginosista kiinnostavimpia ovat erityisesti Manhattanin vieressä sijaitsevat Long Island City ja Astoria sekä hieman kauempana sijaitsevat Jackson Heights, Forest Hills ja Flushing. Monia muitakin kiinnostavia kohteita tietysti on, muun muassa Rockawayn upeat uimarannat.

Queensiin liittyy joitakin hauskoja kuriositeetteja: hämähäkkimies Peter Parker on kotoisin Forest Hillsin kaupunginosasta ja Yhdysvaltain presidenttikisan yllättäjä Donald Trump on kasvanut ja käynyt koulunsa Queensissa. Lisäksi siellä sijaitsee New Yorkin vanhin baari eli vuonna 1829 perustettu Neir’s Tavern (tämä fakta saattaa tosin olla hieman kiistanalainen). Baarissa on kuvattu Martin Scorsesen vuonna 1990 ohjaaman Goodfellas-elokuvan kohtaus, jossa roistot juhlivat onnistunutta lentokenttäryöstöä. Voisi todeta vielä, että Queens Museumista löytyy valtavan suuri ja kenties hienoin New Yorkia kuvaava pienoismalli. Se on tehty niin tarkasti, että siitä voi löytää jopa oman hotellinsa tai kotitalonsa.

Queens on etnisesti monimuotoinen alue. Kuva: Jaakko Minkkinen
Queens on etnisesti monimuotoinen alue. Kuva: Jaakko Minkkinen

New Yorkin metrolinja 7 – lempinimeltään ”International Express” – joka kulkee pääasiassa maan päällä, on mielenkiintoinen tapa tutustua Queensiin. Pääteasema Queensissa on Flushing, jossa sijaitsee New Yorkin isoin Chinatown. Linjaa on lähteestä riippuen haukuttu kaupungin huonoimmaksi tai kehuttu jopa parhaimmaksi. Matkan aikana näkee monta kaupunginosaa kerralla ja samalla saa hyvän läpileikkauksen nykypäivän queensilaisista. Joukossa ei näy juuri yhtään turisteja. Samaa ei voi sanoa metromatkasta Manhattanilla.

Ravintolafriikeille Queens tarjoaa vaikka mitä ja hinnat ovat keskimäärin edullisempia kuin muualla kaupungissa. Miltei kaikki maailman keittiöt ovat edustettuina, pois lukien ehkä Suomi. Eräs mielenkiintoinen tapahtuma on Queens International Night Market, joka järjestetään Flushing Meadows Corona -puistossa lauantai-iltaisin huhtikuusta elokuuhun. Tapahtumassa on torialue, jossa on kymmeniä eri ruokakojuja.

Baseball joukkue New York Mets pelaa kotipelinsä Queens Citifieldillä. Kuva: Jaakko Minkkinen
Baseball-joukkue New York Mets pelaa kotipelinsä Queensin Citi Field -stadionilla. Kuva: Jaakko Minkkinen

Urheilun ystäville Queens on erityinen paikka. Vuosittainen Yhdysvaltain avoin tennisturnaus US Open pelataan siellä. Keskuskenttänä on Arthur Ashe -stadion, johon mahtuu noin 23 000 katsojaa. US Open pelattiin Queensissa Forest Hills -stadionilla aina vuoteen 1977 asti. Sama stadion esiintyy myös Alfred Hitchcockin vuonna 1951 ohjaamassa Muukalaisia junassa -elokuvassa. Baseball-joukkue New York Mets pelaa kotipelinsä modernilla Citi Field -stadionilla, joka on vähintään yhtä hieno kuin legendaarinen Bronxissa sijaitseva Yankee-stadion.

Kukapa olisi uskonut muutama vuosikymmen sitten, että ankea Williamsburg Brooklynissa olisi nyt halutuimpia ja kalleimpia alueita New Yorkissa? Kaikki merkit Queensin nousuun ovat jo ilmassa: asuinalueita kehitetään, uusia tornitaloja nousee ja kaikki hinnat ovat nousussa. Lisäksi Queensissa on muun muassa omia pikkupanimoita, yhä enemmän Starbuckseja, kattoterasseja, trendikkäitä kauppakatuja ja kunnostettuja viihtyisiä puistoja. Suunnitteilla on myös Queensin oma versio Manhattanin kuuluisasta High Line -puistosta, joka on rakennettu entisille ratakiskoille.

Vielä äsken Queens oli ehkä aliarvostettu, mutta nyt se on amerikkalaisittain the next big thing.

Kommentit

Aimo Minkkinen 8 vuotta sitten

Hieno juttu. Tekee mieli vierailla Queensissa