Washington D.C. – vallan ytimessä

4

Toivottavasti olette lukemassa uudenuutukaista blogiamme jo toiseen kertaan. Tätä blogia päivittävät Suomen Pohjois-Amerikan edustustot eli Yhdysvalloissa Los Angeles, New York ja Washington D.C. sekä Kanadassa Ottawa. Tällä kertaa kerron vähän Washingtonista.

Suomen Washingtonin-suurlähetystössä on täysipäiväisesti töissä 32 henkeä. Tärkeänä osana toimintaamme ovat myös korkeakouluharjoittelijat, jotka sijoittuvat eri osastoillemme. Suurlähetystö jakaantuu seitsemään eri osastoon, jotka ovat poliittinen, talouspoliittinen, viestintä, kulttuuri, konsulipalvelut, hallinto ja taloushallinto. Tämän lisäksi samassa rakennuksessa majailevat Puolustusasiamiehen toimisto, Finpro ja Tekes.

Suomen Washingonin suurlähetystö takaa.
Suomen Washingtonin-suurlähetystö takapihalta katsottuna.

Washingtonin suurlähetystörakennus on tunnettu maamerkki kaupungissa ja vuosittain esittelemme rakennustamme, ja siinä sivussa luomme Suomi-kuvaa, tuhansille kävijöille. Suurlähetystörakennus on avattu 1994 ja se on suomalaisten arkkitehtien Mikko Heikkisen ja Markku Komosen suunnittelema. Washingtonissa rakennus tunnetaan suomalaisen arkkitehtuurin näytekappaleena.

Olemme vihreä suurlähetystö ja meillä on LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platina-sertifikaatti eli paras mahdollinen. Maailmassa on lisäksemme yksi suurlähetystö, jolla on kyseinen Platina-sertifikaatti: Yhdysvaltojen suurlähetystö Suomessa. Pientä leikkimielistä kilpailua maittemme väliltä siis löytyy.

Toimin Suomen suurlähetystössä Washingtonissa kulttuuri- ja viestintäassistenttina. Kulttuuriosastolla autan erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä ja kartoittamisessa. Tällä hetkellä työn alla on elokuvanäytös, muutama konsertti sekä seuraava näyttelymme. Viestintäosastolla puuhastelen jonkin verran sosiaalisen median ja verkkosivujemme parissa – sekä tietenkin päivitän tätä blogia. Vastailen myös Suomea koskeviin kyselyihin, joita tulee päivittäin.

Kaikkeen sitä työssään joutuukin. Virpomista kollegani Emilian (vas.) ja korkeakouluharjoittelija Jennyn kanssa.
Kaikkeen sitä työssään joutuukin: virpomassa kollegani Emilian (vas.) ja korkeakouluharjoittelija Jennyn (oik.) kanssa.

Itärannikolla sijaitseva Washington ei itsessään ole Yhdysvaltojen suurimpia kaupunkeja, sillä asukkaita täällä on alle 700 000.  Virallisesti kaupungista käytetään nimitystä District of Columbia, mutta paikalliset yleensä käyttävät lyhennettä D.C.

Washington on Yhdysvaltojen pääkaupunki sekä liittovaltion hallintokaupunki, jossa sijaitsevat liittovaltion hallinnon kolme haaraa; kongressi, presidentti ja korkein oikeus. Tästä syystä suurlähetystön tehtäviin kuuluu keskeisesti Yhdysvaltojen sisä-, ulko- ja talouspolitiikan seuraaminen. Washingtonissa sijaitsevat myös monen seuraamamme kansainvälisen organisaation, kuten Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Amerikan terveysjärjestön (PAHO), päämajat.

Tärkeä osa työtämme on raportointi Suomeen, mikä tukee osaltaan Suomen ulkopoliittisten linjausten valmistelua. Emme ainoastaan seuraa mitä tapahtuu Yhdysvaltojen ja Suomen suhteissa, vaan myös Yhdysvaltojen ja muiden maiden välisiä suhteita sekä Yhdysvaltojen sisäisiä tapahtumia.

U.S. Capitol Yhdysvaltain kongressin rakennus, jossa kokoontuvat edustajainhuoneen ja senaatin jäsenet.
U.S. Capitol on Yhdysvaltojen kongressin rakennus, jossa kokoontuvat edustajainhuoneen ja senaatin jäsenet.

Historiallisesti Washington on upea kaupunki ja varmasti monelle elokuvista ja televisiosarjoista tuttu. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että ensimmäisinä kuukausinani täällä leukani loksahti muutaman kerran auki ihan vain ihmetyksestä. ”Forrest Gumphan juoksi tuossa altaassa!”, ei ole ainoa turistimainen huudahdus, joka suustani on kuultu. Kaupungissa sijaitsee myös Smithsonian-museoita, jotka ovat ilmaisia ja täynnä ihmeteltävää aina kuukivestä Vincent van Goghin omakuvaan ja Kermit-sammakosta Julia Childin keittiöön.

Washington Memorial kirsikkapuiden kukkinnan aikaan.
Washington Monument kirsikkapuiden kukkinnan aikaan.

Paikalliset politiikan hahmot ovat myös tuttu näky katukuvassa, joskaan ei ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi ulkoministeri John Kerry kävi kerran samaan aikaan kanssani ruokakaupassa mukanaan muutama salaisen palvelun agentti. Suurlähetystön naapurin, varapresidentti Joe Bidenin, autokulkue taas pysäyttää paikallisliikenteen hetkeksi – presidentti Obamasta puhumattakaan. Ihan jokapäiväisiä nämä kohtaamiset eivät kuitenkaan ole.

Tässähän tulikin reilusti tietoa Washingtonista!  Seuraa meitä myös Facebookissa Embassy of Finland in Washington D.C. sekä Twitterissä että Instagramissa tunnuksella @finnembassydc.

Terveisiä rapakon takaa!

Kommentit

Erkki Kosonen 8 vuotta sitten

hyvä kirjoitus.

Avatar photo Pauliina Pennanen 8 vuotta sitten

Kiitos Erkki! Muista seurata blogiamme jatkossakin.

Tarja 8 vuotta sitten

Kiitos, tosi mielenkiintoinen kuvaus sekä lähetystöstä että kaupungista!

Kekku Lehtonen 8 vuotta sitten

Hyvin kirjoitettu. Mielenkiintoista, vaikka ihan veiressa ollaan.