Valvår i luften

Hört talas om Juha Sipilä? Kan det vara en finsk backhoppare eller hockeystjärna?

Så inleddes Expressens ledare förra veckan, morgonen efter valtillställningen inför det finska riksdagsvalet som ambassaden ordnade. Sipiläs identitet klargjordes dock i artikeln, liksom många andra saker. Men textens inledning träffade mitt i prick: finska opinionsmätningarnas statsministerfavorit är för majoriteten av svenskar nästan helt okänd.

Troligen förblir det ändå inte så. Från ambassadens synpunkt är svenska mediers intresse för de kommande valen i Finland relativt stor. Det verkar till och med vara större än under förra valen, åtminstone enligt en förfrågning som Sveriges televisions finskspråkiga nyheter nyss gjort bland svenska medier. Svaren visade att det ökade intresset framförallt beror på det förändrade säkerhetspolitiska läget efter krisen i Ukraina, samt det ökade försvarspolitiska samarbetet mellan Finland och Sverige.
En annan anledning är säkerligen Finlands utmanande ekonomiska läge, som upptagit mycket spaltmeter efter förra hösten. En lösning på situationen intresserar även andra än bara Anders Borg.

Ambassaden arbetar naturligtvis med att förse medierna med information inför valet.  Ett exempel är den ovannämnda valtillställningen, där Kimmo Grönlund, professor i statskunskap, presenterade valläget för journalister.  Idag besökte medlemmar av en svensk pressförening oss och fick information om valet av ambassadören. Dessutom hjälper vi reportrar att resa till Finland för att följa slutspurten i valkampanjerna. Utöver svenska redaktioner intresserar valet även Skandinavien-korrespondenter stationerade i Stockholm som följer finska nyheter. Det är glädjande att så många vänder sig till Finlands ambassad för bakgrundsinformation och kontaktuppgifter.

Vad är det då som intresserar med valet i Finland?

Hittills har det skrivits ganska lite om Finlands val – och i stora drag. Man har noterat Centerns och Sipiläs växande stöd. Därutöver är medborgarnas missnöje med den nuvarande regeringen känd, liksom Sannfinländarnas möjliga intresse för ministerposter.

Jag själv har fått frågor om exempelvis orsakerna bakom Centerns framgång, betydelsen av språkfrågan och varför Finland inte har ett feministparti.

På ambassadens valtillställning söktes svar bland annat på de stora partiernas ekonomi- och invandringspolitiska riktlinjer, hur Finland ställer sig till EU:s sanktioner mot Ryssland och Greklandsfrågan. Självklart var även frågan om regeringens sammansättning på tapeten.

Det sistnämnda fick inget svar. Valet är först den 19.4 och som professor Grönlund så träffande påpekade, börjar partiernas parningsritual i Finland först efter att valresultatet fastställts. Detta i motsats till blockpolitiken i Sverige, där sammanslutningarna är kända redan innan valet.

Men efter förra hösten är situationen i Sverige kanske inte heller lika huggen i sten som förut.

Kanske är det också en anledning till att Finlands val intresserar?