Lama puree kovempaa kuin pakkanen Murmanskissa

Tänä talvena pakkanen on paukkunut Murmanskissa jopa -30 asteessa. Mutta se ei haittaa: pohjoisessa on totuttu kylmyyteen. Pakkasta pahemmin puree lama. Kun kävelee kaupungin keskustassa, ei lama vaikuta todelta. Uusia kauppakeskuksia nousee kuin sieniä sateella. Muutoksen huomaa, vaikka neuvostoarkkitehtuurin harmaus edelleen dominoi katukuvaa.

Murmansk Mall on uusin ja suurin kauppakeskus pohjoisessa. Se jatkaa 2000-luvun puolivälissä alkanutta kauppakeskusten nousua Murmanskissa. Parin viime vuoden aikana kaupungin harmaa katukuva on uudistunut ja saanut lisää väriä. Kuva: Sari Pöyhönen
Murmansk Mall on uusin ja suurin kauppakeskus pohjoisessa. Se jatkaa 2000-luvun puolivälissä alkanutta kauppakeskusten nousua Murmanskissa. Parin viime vuoden aikana kaupungin harmaa katukuva on uudistunut ja saanut lisää väriä. 

Neljä maailman pohjoisinta McDonaldsia sijaitsee nyt Murmanskissa, kun ennen kesää 2013 titteli oli Suomessa ja Rovaniemellä.

Maailman suurin kauppakeskus napapiirin pohjoispuolella on Murmansk Mall. Se avattiin huhtikuussa 2015. Siellä on tilaa 65 000 neliötä: elokuvateatteri, Game Stationin Happy Park, neljä kerrosta liikkeitä, mukaan lukien monien murmanskilaiskuluttajien unelmien täyttymys H&M.

Kauppakeskukset jättävät usein toivomisen varaa. Avajaisia juhlitaan, vaikka liiketilat kumisevat tyhjyyttään. Suurin osa Murmansk Mallin liikkeistä alkoi toimia vasta myöhemmin kuin avajaisissa huhtikuussa 2015. H&M avattiin lokakuussa, elokuvateatteri joulukuussa 2015.

Asiakkaita ei riitä kaikkiin kauppoihin

Miksi laman keskellä avataan uusia liikkeitä? Paikallinen talousasiantuntija, Arctia Fidelity-yrityksen toimitusjohtaja Andrey Kletrov vastaa.

”Päätökset uusista investoinneista ja uusien kauppakeskusten avaamisesta on tehty jo 2-3 vuotta sitten. Eli ennen laman ja inflaation alkamista.”

Kaikkiin liikkeisiin ei riitä asiakkaita. Uudet hypersuuret kauppakeskukset vievät elintilaa pieniltä kauppakeskuksilta ja ostoskaduilta. Moni yrittäjä vaihtaa osoitetta ja ostoskatu hiljenee. Liike saattaa myös lopettaa, jos sillä ei ole varaa siirtyä suureen ja mahtavaan jättikeskukseen.

Arjen pientä hemmottelua kotikaupungissa

Murmanskissa on tällä hetkellä neljä Mäkkäriä. Paikallista pikaruokaa saa viereisestä "Polar Chicken"-ketjusta. Kuva Murmansk Mall -kauppakeskuksesta. Kuva: Sari Pöyhönen
Murmanskissa on tällä hetkellä neljä Mäkkäriä. Paikallista pikaruokaa saa viereisestä ”Polar Chicken” -ketjusta.

Toisaalta jättikeskuksissa näkyy väkeä. Amerikkalaisissa hampurilaisravintoloissa on aina jonoa. Ehkä Suomen ostosmatkojen sijaan murmanskilaiset shoppaavat nyt kotikaupungissaan.

Kun ei ole varaa lähteä ulkomaille, voi hemmotella itseään uudella vaatteella, lasillisella lattea trendikahvilassa tai ostaa kotiin elektroniikkaa. Big Mac -hampurilaisen saa Murmanskissa 129 ruplalla eli noin 1,50 eurolla. Keskipalkka on noin 700–800 euroa kuukaudessa.

Matkailu Suomeen on vähentynyt. Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste sai käsiteltäväkseen vuonna 2015 melkein puolet vähemmän viisumihakemuksia kuin vuonna 2014. Ennätysvuoden 2013 määrä, 65 000 viisumia, on enää muisto vain.

Luksusliikkeiden paikalle ghettomarketteja

Murmansk Mall jatkaa 2000-luvun puolivälissä alkanutta modernien kauppakeskusten nousua kaupungissa. Liikkeitä on neljässä kerroksessa. Merkkiliikkeet, liukuportaat ja maisemahissit ovat nyt arkipäivää murmanskilaisille.
Murmansk Mall jatkaa 2000-luvun puolivälissä alkanutta modernien kauppakeskusten nousua kaupungissa. Liikkeitä on neljässä kerroksessa. Merkkiliikkeet, liukuportaat ja maisemahissit ovat nyt arkipäivää murmanskilaisille.

Laman merkit näkyvät, kun tarkastelee Murmanskin uusia kauppoja tarkemmin.

Ne ovat edullisiin pikkutavaroihin, kuivatuotteisiin ja säilykkeisiin keskittyviä ghettomarketteja. Halpaketjut avaavat liikkeitä sinne, missä aiemmin on ollut luksusputiikkeja. Kallis ruokaketju City Gourmet on sulkenut Murmanskin neljästä liikkeestään kaksi.

”Ihmiset katsovat nyt tarkkaan, mitä ostavat. Päivämäärät ja hinnat tarkistetaan”, Andrey Kletrov kertoo.

Murmanskilaiset ovat köyhtyneet. Hinnat nousevat, mutta palkat eivät.

Kolmannes venäläisistä ostaa nykyään kalliiden sijaan edullisempia tuotteita, tai jättää joitain asioita kokonaan hankkimatta. Joka viidennellä venäläisellä on lainoja rästissä. Melkein 45 prosentilla venäläisistä on jäänyt ainakin yksi lasku maksamatta. Inflaatio nousi Venäjällä 12,9 prosenttiin vuonna 2015.

”Tulen heti taas Suomeen, kun ruplan kurssi paranee”

GTRK Murman tv-kanavan talousosaston päällikkö Anna Shumigai kertoo, että yritykset mainostavat samaan tapaan kuin aiemminkin. Uusia mainostajia on ilmestynyt lisää. Mutta henkilökohtaisessa elämässä lama puree.

Shumigain perhe on käynyt joka vuosi lomalla Suomessa. Nyt ei, heikon ruplan kurssin takia.

”Tulen heti taas Suomeen, kun ruplan kurssi paranee. Varsinkin sitten, jos suomalainen metalliyhtye Battle Beast tulee konsertoimaan lähelle Murmanskia –joko Ouluun tai Rovaniemelle”, hevifani Shumigai nauraa.

Kädenojennuksia valtiolta

Valtio auttaa ahdingossa. Lapsiperheet saavat äitiysrahaa, mutta sitä ei ole saanut käyttää mihin tahansa, vaan ainoastaan asunnon ostoon tai remontoimiseen, lapsen koulumaksuihin tai äidin eläkkeeseen. Nyt perhe voi käyttää osan rahasta mihin vain, vaikkapa ruokaan.

Työllistämiseen valtio antaa tukirahaa kunnille. Pk-yrityksille annetaan tukea ja neuvontaa.

Valtiojohto jäädytti peruselintarvikkeiden hintoja viime vuonna, mutta se oli vain hetkellinen apukeino. Pienet kädenojennukset kuitenkin auttavat. Jos eivät muuten, niin pitävät toivoa yllä ja lippua korkealla.

”Tunnelma ei ole nyt yhtä alakuloinen kuin vuoden 1998 lamassa. Ihmiset eivät koe nyt oloaan niin heitteille jätetyksi, kun valtio kiinnittää ongelmiin viimeinkin huomiota”, Shumigai pohtii.

Ihmiset sinnittelevät. He odottavat parempia aikoja.

Kesää odotellessa murmanskilainen vetää karvahatun syvemmälle päähän ja venäläiseen tapaan sanoo: ”voisi mennä huonomminkin”.

Linkkejä suurten murmanskilaisten kauppakeskusten sivuille: