Saksan messuilta liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille

10

Pohdin työssäni hyvin paljon sitä, miten aiempaa useammat suomalaisyritykset pääsisivät markkinoille Saksassa. Tilanne ei ole huono, onhan Saksa Suomen suurin kauppakumppani.  Suomen vienti Saksaan viime vuonna oli 7,496 miljardia euroa ja tuonti Saksasta oli 8,268 miljardia euroa Suomen tullin mukaan. Saksan osuus Suomen viennistä oli 13,9 % ja osuus tuonnista oli 15,2 %.

 

Ministeri Rehn vieraili 9.3. Berliinin kansainvälisillä matkailumessuilla, jossa hän avasi Suomen osaston ja kertoi Suomen matkailumahdollisuuksista. Messuille osallistui useita suomalaisia matkanjärjestäjiä ja alueita eri puolilta Suomea.. Kuva: Visit Finland/ Bernhard Ludewig
Ministeri Rehn vieraili 9.3. Berliinin kansainvälisillä matkailumessuilla, jossa hän avasi Suomen osaston ja kertoi Suomen matkailumahdollisuuksista. Messuille osallistui useita suomalaisia matkanjärjestäjiä ja alueita eri puolilta Suomea.. Kuva: Visit Finland/ Bernhard Ludewig

Saksan markkinoilta mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Positiivista on, että Saksan markkinat ovat isot, sillä maassa on yli 80 miljoonaa kuluttajaa. Ne ovat myös lähellä. Mahdollisuuksia lisää se, että Saksa on tavaroiden ennätysmäinen viejä.

Saksalaistuotteissa on usein osia muualta kuin Saksasta, joten myös suomalaisyrityksillä on mahdollisuus osallistua toimitusketjuihin ja näin päästä osalliseksi Saksan vientimenestyksestä.

Toisaalta Saksan markkinat ovat hyvin kilpaillut ja vaativat.  Monesti markkinoille pyrkivillä suomalaisyrityksillä on saksalaiskilpailijoita, mikä tekee tilanteesta haastavan.

Osallistu messuille

Perinteinen messuosallistuminen on Saksassa laajasti käytössä oleva kaupan tekemisen ja kasvattamisen tapa. Etenkin pienten ja keskisuurten yritysten kannalta messut ovat oiva keino kartoittaa ja löytää markkinamahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita. Selvää on, että valmistautuminen on hoidettava huolella ja ajoissa.

Tehtävänäni on myös miettiä sitä, miten Suomeen saataisiin lisää saksalaisinvestointeja  ja saksalaismatkailijoita. Myös näissä päämäärissä voivat messut Saksassa auttaa.

Saksa on kansainvälisesti johtava messujen järjestäjä

Saksa on kansainvälisesti johtava messujen järjestäjä. Erään saksalaisen ammattiliiton arvion mukaan 2/3 maailman tärkeimmistä messuista pidetään Saksassa. Saksan messuliiton mukaan maassa pidettiin viime vuonna 164 rekisteröidyt messut, joilla tuotteitaan esitteli 172 000 näytteilleasettajaa (kotimaisia 71 000, ulkomaisia 101 000).

Messuilla vieraili 9,8 miljoonaa vierailijaa. Tälle vuodelle on suunnitteilla 185 messut. Saksan messut järjestävät myös jossain määrin tilaisuuksia ulkomailla, joista voi syntyä myöhemmin vastaavia tilaisuuksia Saksaan. Saksan valtio tukee saksalaisten yritysten messuosallistumisia. Messujen kautta Saksa lisää ulkomaankauppaansa.

Suomalaisyritykset voivat saada tukea messuosallistumiseen ELY-keskuksilta yritysten kehittämisavustusten piiristä. Lisäksi Finpron kasvuohjelmien kautta tuetaan suomalaisten yritysten yhteisosastoja messuilla.

Keskeisiä messuja

Keskeisiä tunnettuja tai suomalaisille olennaisia messuja ovat esimerkiksi

  • Grüne Woche, maatalousalan messut Berliinissä tammikuussa
  • Bioelintarvikemessut Nürnbergissa helmikuussa
  • Kansainväliset matkailumessut Berliinissä maaliskuussa
  • CeBIT, digitaalialan messut Hannoverissa maaliskuussa
  • Leipzigin kirjamessut maaliskuussa
  • Hannoverin teollisuusmessut huhtikuussa
  • Ajoneuvomessut Frankfurtissa syyskuussa joka toinen vuosi
  • Tuulienergiamessut Hampurissa syyskuussa
  • Merialan messut Hampurissa syyskuussa
  • Liikennetekniikan InnoTrans -messut syyskuussa Berliinissä joka toinen vuosi
  • Frankfurtin kirjamessut lokakuussa

Messujen valtavan määrän vuoksi on lisäksi lukuisia muitakin alakohtaisia messuja, jotka ovat alallaan hyvin merkittäviä.

Tietyt messut on suunnattu ammattilaisille, osa kuluttajille. Usein ammattilaismessuja avataan kuluttajille tiettyinä päivinä.

Elämyksiä messuilta

Messut ovat monesti Saksassa todella suuria ja messualueet elämyksiä.  Esimerkiksi Frankfurtin kirjamessuilla itseltäni kesti kymmeniä minuutteja kulkea messualueen läpi. Berliinin matkamessut ovat maailman suurimmat, ja siellä on lukuisia halleja, kun kussakin hallissa on vain muutaman maan messuosasto.

Osa messuista on hyvin elämyksellisiä. Olen esimerkiksi ihastellut suomalaismuotia Berliinin muotiviikoilla vanhassa, mutta trendikkäässä  tehtaassa, joka jokaiselta nurkaltaan houkutteli jälleenmyyjiä muotiostoksiin.

Suosittelen osallistumaan messuille Saksassa!

Kommentit

Jarmo Ryyti 8 vuotta sitten

Pitäisi sallia suurten kansainvälisten kielten opiskelu toteuttamalla kielten opiskelussa valinnan vapaus. Sitten saataisiin vienti nousuun aikanaan kun kielivapaus toteutuisi.

Pakkoruotsi on tullut kalliiksi Suomelle.

Avatar photo Outi Hyvärinen 8 vuotta sitten

Liiketoiminnassa Saksaan on etua saksan kielen osaamisesta, sillä yleensä saksalaiset liikekumppanit arvostavat todella paljon, jos osaa kommunikoida saksaksi.

Minna Määttänen 8 vuotta sitten

Pienen pieni käsityöyritys Jouhikorut nannasalmi lähtee Saksaan messuille… Toivottavasti on sen väärtti! Suomalainen upea tuote ja innovaatio. Toivomme löytävämme sekä ostavia asiakkaita että yhteistyökumppaneita.

Teo Pelho 8 vuotta sitten

Itse lamppaan Saksassa messuilla ostajana useamman kerran vuodessa,voittaa 10-0 nettihommat ja virtuaalimessut.Saksassa homma toimii,bonuksena maan mainio olut ja ruokakulttuuri.

Aleksi 8 vuotta sitten

Tiedoksi Jarmolle, että ruotsin kielen taito vain auttaa saksan opiskelussa, ja avaa mahdollisuuksia myös muihin Pohjoismaihin.

Jarmo Ryyti 8 vuotta sitten

Aleksille tiedoksi,

Jos on tarkoitus oppia saksaa kannattaa opiskella saksaa. Osaamalla saksaa voi helpottaa pienten pohjoisten germaanikielten opintoja jos siihen ilmenee tarvetta saksalaisten kanssa kauppaa tehdessä.

Saksa on Euroopan toiseksi puhutuin kieli venäjän jälkeen.

Antero Siltanen 8 vuotta sitten

Eigentlich, den richtigen guten Kontakt mit den Deutschen bekommt man nur auf Deutsch. Ich finde, es ist zweklos einen Busineskontakt auf Englisch zu bekommen. Hier in Deutschland, du sollst zuerst dich Selber zu verkaufen, mit den allen möglichen sozialen Verbindungen und danach, deinen Produkt zu verkakufen. Ohne Deutschkenntnisse geht das nicht.

JV Lehtonen 8 vuotta sitten

Valitettavasti saksan kielen opintoja ollaan edelleen vähentämässä Suomessa, kun ruotsi aikaistuu ala-asteelle, mikä vähentää A2-saksan lukijoita. Yliopistotasolla saksan kielen sisäänottokiintiöitä pienennetään ja opetusta keskitetään ja vähennetään…(RAKE vieraat kielet loppuraportti 24.3.2015)
Itse opiskelin saksaa aikoinaan Saksassa Goethe-instituutissa kansainvälisessä ryhmässä.Lopputyöni oli aiheeltaan ”Finnlandisierung”.

Archibald Bomwitz 8 vuotta sitten

Jarmo Ryyti, saksan kielen opiskelu EI ole kiellettyä Suomessa! Se voi kuulostaa sinusta uskomattomalta mutta saksan kieltä oppii myös aikuisiällä, ei tarvitse muuta kuin aloittaa. Kaikissa yliopistoissa ja korkeakouluissa on saksan opetusta joka lähtee aivan alkeista. Ja noin kahdessa vuodessa oppii saksaa niin hyvin, että sillä voi käydä kauppaa! Mutta opinnot on aloitettava, ei riitä, että itkee pakkoruotsista!

hillot tänne 8 vuotta sitten

Aloitin lukemaan tätä blogia …

Heti tuli esiin savon mies Olli Rehn , joka ei ole mitään muuta hyvää saanut aikaan kuin omien ja kavereidensa taskujen täyttö…. lopetin lukemisen tuohon kuvaan.