Skolkovon kasvuyritystapahtuma – pilvilinna vai valonpilkku?

Trendikkäät puitteet, auringon hellivä paahde, robottimaailma sekä lentokoneellinen suomalaisia yritysedustajia, yrittäjiä ja rahoittajia raamittivat kesäkuussa innovaatiokeskus Skolkovossa järjestettyä Skolkovo Startup Village 2015 -tapahtumaa. Skolkovossa vaikuttavan suomalaisen Pekka Viljakaisen tekemän markkinointityön tuloksena kasvuyritystapahtumaan saapui ennätyssuuri suomalaisedustus.

Skolkovo
Skolkovo perustettiin vuonna 2010 ajatuksella rakentaa ”Venäjän Piilaakso”. Kuva: Maria Forslund

Suomen Moskovan-suurlähetystö järjesti yhteistyössä Skolkovon kanssa venäläisille ja suomalaisille asiantuntijoille sekä innovaatioalan vaikuttajille Team Finland -verkottumistilaisuuden. Tilaisuus antoikin loistavan mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia Suomen ja Venäjän vahvuuksista innovaatioiden ja kasvuyrittäjyyden edistämisessä.

Korkea-arvoisten vieraiden joukossa olivat muun muassa Skolkovo-säätiön puheenjohtaja Viktor Vekselberg sekä Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš.

Startup Villagea voidaan pitää ”Venäjän Slushina”, jossa lyhyiden myyntipuheiden (pitching), luentojen ja verkottumisen lisäksi palkitaan vuoden menestyneimmät aloittelevat yrittäjät. Tänä vuonna menestyivät turvallisuusteknologiaa ja biolääkealaa edustavat yritykset.

Voitto takaa yrityksille mahdollisuuden etabloitua Skolkovon innovaatiokeskukseen sekä hyötyä sen tarjoamista tuista ja veroeduista.

Skolkovo perustettiin vuonna 2010 ajatuksella rakentaa ”Venäjän Piilaakso”. Nyt pitkään jatkuneet rakennustyöt Moskovan lähistöllä sijaitsevalla 400 hehtaarin kokoisella alueella ovat alkaneet tuottaa tulosta. Toiminta keskittyy viiteen Venäjän valtion innovaatiostrategiaa tukevaan klusteriin: informaatioteknologiaan, energiatehokkuuteen, ydinteknologiaan, biolääketieteeseen sekä avaruus- ja viestintäteknologiaan.

Piilaakson kaltaista kokonaisuutta Skolkovosta tuskin tulee; hanketta on kritisoitu ylhäältä johdetuksi, mutta mitä muutakaan se voisi Venäjällä olla?

Eri tahojen sijoittuminen Skolkovoon vahvistaa kuitenkin vaikutelmaa, että Skolkovo on tullut jäädäkseen, mutta voidaan kysyä tarvitaanko innovaatioiden edistämiseksi näin suurimittaista ja kallista hanketta vai tulisiko varoja ohjata rakenteiden sijasta sisällön tuottamiseen?

Venäjällä on silti potentiaalia, ainakin Bloombergin julkaiseman vuoden 2015 Global Innovation Indexin mukaan, jossa Venäjä sijoittuu sijalle 14. Globaalissa vertailussa se on kohtalaisen hyvä tulos.

Venäjän valttina on korkeasti koulutettu työvoima. Samanaikaisesti tulevien vuosien kasvulta ei odoteta ihmeitä, ja kasvuyrityksille tärkeät riskirahoittajat ovat siirtymässä nopeammin kasvaville markkinoille. Venäjän ongelmana on myös ollut kasvuyritysten kyvyttömyys globalisoitua, eikä sijoitusten arvo ole noussut odotusten mukaisesti.

Venäjä on edelleen kehittyvä talous, jossa sijoituksille odotetaan suurempia ja nopeampia voittoja kuin matalamman riskin läntisillä markkinoilla. Maariskiä on lisäksi nostanut talousvaikeudet ja poliittinen tilanne. Myös Ukrainan konfliktin myötä puolin ja toisin asetetut pakotteet lisäävät epävarmuustekijöitä ja ovat osaltaan lisänneet venäläisten yritysten rahoitusongelmia.

On vaikea arvioida, missä määrin yrittäjät ja rahoittajat löysivät toisensa tilaisuudessa. Suomalaisten edustus oli vaikuttava, mutta he olivatkin ainoa näkyvä kansainvälinen ryhmä. Tässä mielessä tilaisuus jättää vielä paljon toivomisen varaa. Vaikka kasvuyritystapahtuma on kannustava esimerkki, ei se yksinään riitä. Skolkovo Startup Villagella on kuitenkin pr-arvoa, ja menestystarinoiden kertominen on tärkeätä. Toisin kuin muut Venäjän viime aikoina toteuttamat talousratkaisut, on innovaatioiden ja yrittäjähengen edistäminen myönteistä.

Näki tapahtuman sitten pilvilinnana tai valonpilkkuna, muistuttivat hienot puitteet, hyvä tunnelma ja mojitojäätelö vierailijaa siitä, että Venäjä on muutakin kuin laskevan talouskasvun maa.