Iso Durian – diplomaattipuolisona Jakartassa

2

Indonesiasta monelle tulee mieleen Bali, tuo maailmankuulu lomasaari. Kaakkois-Aasian suurin talous ja noin 260:en miljoonan asukkaan valtio on kuitenkin tuhansia muitakin saaria, lukuisia kulttuureja, kieliä, kyliä ja kaupunkeja. Viime keväänä saimme kuulla diplomaattipuolisoni komennuksesta pääkaupunki Jakartaan, mikä tarkoitti pikaista muuttoa uuteen ympäristöön. Ensimmäisen oleskelukuukauden perusteella Jakarta on jo itsessään pieni seikkailu.

Matkaan realistisin odotuksin

Jakartan leikkisä lempinimi, Iso Durian, juontaa juurensa voimakkaita mielipiteitä herättävästä Kaakkois-Aasiassa kasvavasta durian-hedelmästä. Toisille se on kaikkien hedelmien äiti, kun taas toiset kiertävät sen kaukaa.

Mielipiteitä ja ajatuksia herättää myös Jakarta. Sikäli lempinimi on osuva.

Jakarta on yhdistelmä uutta ja vanhaa, pientä ja suurta. Kaupungissa on paljon korkeita rakennuksia ja lisää nousee jatkuvasti. Kuva: Mikko Tuoma.
Jakarta on yhdistelmä uutta ja vanhaa, pientä ja suurta. Kaupungissa on paljon korkeita rakennuksia ja lisää nousee jatkuvasti. Kuva: Mikko Tuoma.

Ennen muuttoani Jakartaan olin tehnyt jonkin verran taustatutkimusta. Oli heti alkuun selvää, että tällä megakaupungilla on omat haasteensa infrastruktuurin ja kiertotalouden saralla. Ihmisiä ja liikennettä on paljon, joten liikkumista pitää suunnitella etukäteen. Julkisia kulkuvälineitä on vähänlaisesti ja ilmansaasteet ovat hälyttävällä tasolla. Muun muassa pohjavesien liiallisen käytön vuoksi kaupunki myös vajoaa huolestuttavaa tahtia.

Toivoa muutokselle ja kehitykselle on. Kaikki ottaa kuitenkin oman aikansa, ja kärsivällisyyttä tarvitaan. Mitä tulee ruuhkiin, kenties ensi vuonna avattava metro tuo helpotusta liikkumiseen.

Vipinää ja vilskettä

Jakartassa olen todentanut kuinka kaupungin dynamo pyörii kovilla kierroksilla 10 miljoonan asukkaan suhatessa ympäriinsä päivittäisten askareiden perässä. Digitalous on voimissaan ja erilaisia ruokalähettejä ja kyyditsijöitä on kadut täynnä. Aasialaisen keittiön ystävänä iloiseksi saa varsin monipuolinen ravintolatarjonta ja maukkaat indonesialaiset ruoat.

Indonesian keittiö on monipuolinen. Maukkaat liha-, kala-, ja kasvisruuat tarjoillaan usein nuudelien tai riisin kera ja mausteiset kastikkeet kruunaavat aterian. Kuva: Mikko Tuoma.
Indonesian keittiö on monipuolinen. Maukkaat liha-, kala-, ja kasvisruuat tarjoillaan usein nuudelien tai riisin kera ja mausteiset kastikkeet kruunaavat aterian. Kuva: Mikko Tuoma.

Asukkaiden kohtaamista päivittäisistä haasteista kuten ilmansaasteista ja ruuhkista huolimatta paikalliset ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä, rauhallisia ja avuliaita. Taksit ovat yleensä luotettavia. Ihmiset vaikuttavat aidosti hyväntuulisilta ja indonesian kielen, bahasan, alkeiden taitaminen murtaa jään nopeasti. Indonesialaiset ovat olleet positiivisesti kiinnostuneita mistä tulen ja mitä täällä teen. Suomalaiselle henkilökohtaisiltakin tuntuvien kysymysten esittäminen on osa paikallista small talkia.

Mitä tulevan pitää?

Edessä on syksyn alkaessa sadekausi, joka tuonee omat muutoksensa liikenteeseen ja kaupungin toimivuuteen. Tulviltakaan tuskin vältytään. Lämpö onneksi säilyy.

Vaikka monet puhuvatkin auttavasti englantia, aion jatkaa bahasan opiskelua päivittäisten kanssakäymisten helpottamiseksi. Kenties seuraava kuukausi kuluu tutustuessa syvällisemmin Jakartan arkeen ja Indonesian eri alueisiin. Näettävä ja koettava ei loppune kesken, joskin olen tyytyväinen, jos pääsen käymään edes pienessä osassa maan 17 000 saaresta seuraavien vuosien aikana.

Kommentit

Jari Mäkelä 2 vuotta sitten

Jakarta on mielestäni mainettaan paljon parempi ja hauska kaupunki viettää aikaa. Asumiminen siellä, voikin olla sitten eri juttu?Kaupungin liikenne, on todellakin aivan käsittämätöntä sekamelskaa ja ruuhkat ovat suorastaan käsite. Jakartan ruuhkat kokeneena, ei oikein enää kehtaa valittaa Helsingin ruuhkista.
Onko muuten tietoa, onko bensiini siellä lyijytöntä?

Mikko Tuoma Mikko Tuoma 2 vuotta sitten

Liikenneruuhkat tosiaan hieman pahempia kuin mihin Helsingissä totuttu – bensiinin lyijyisyydestä en osaa sanoa.

Leave a Reply