Tie Varsovaan

Siinä on historioitsijalle jotakin symbolista, kun Nato kokoontuu huippukokoukseen Varsovaan 8.–9. heinäkuuta. Itäblokin sotilasliiton nimellisestä pääkaupungista on etäännytty henkisesti pitkä matka. 

Silti ilmassa on nyt samanlaista jäätävää puhkua kuin kylmän sodan aikana.

Kylmästä sodasta on kovin vähän aikaa.

Puolassa järjestettiin kommunistisen Euroopan ensimmäiset ainakin osittain vapaat vaalit vain 27 vuotta sitten, kesäkuussa 1989. Viisumimuuri Puolaan katosi vuonna 1991.

Viron ja Suomen väliltä viisumeista luovuttiin vasta vappuna 1997, alle 20 vuotta sitten. Itsekin muistan jonottaneeni tuskastuneena Kasarmikadulla Viron viisumihakemusjonossa.

Itä-Euroopasta Keski-Eurooppa

Joulukuussa 2007, siis vain vajaa kymmenen vuotta sitten, Eurooppa ikään kuin siirtyi takaisin vanhalle maantieteelliselle paikalleen. Tuolloin kolme vuotta aiemmin EU:n jäseniksi tulleet Viro, Latvia, Liettua ja Puola liittyivät Schengenin järjestelyyn.

Via Baltica avasi suomalaisille suoran väylän Euroopan sydämeen. Itä-Euroopasta tuli Keski-Eurooppa.

Via Balticalla kannattaa poiketa Liettuan Šiauliain ristikukkulalla, jota koristavat miljoonat ristit. Läheisen lentotukikohdan vaikutus näkyy
Via Balticalla kannattaa poiketa Liettuan Šiauliain ristikukkulalla, jota koristavat miljoonat ristit. Läheisen lentotukikohdan vaikutus näkyy. Kuva: Vesa Häkkinen

Viime vuoden alusta lähtien euroa on käytetty maksuvälineenä Nuorgamista Liettuan eteläiseen Kalvarijaan saakka ulottuvalla alueella. Puola ei vielä luota vieraaseen valuuttaan.

Naton jäseniksi

Naton ovet aukenivat Puolalle vuonna 1999. Viro, Latvia ja Liettua seurasivat perässä vuonna 2004. Ensi vuonna kaikkiin Via Baltican maihin sijoitetaan Naton pataljoonat.

Sotilaallisesti mitattuna tämä on vähän.

Muutos kuvaa kuitenkin ajan muuttumista ja historiallista tietä Varsovaan. Tuntuu, että jonkinlainen kylmä rinki on sulkeutumassa, kun kokouksen keskiössä ovat pelote ja puolustus.

Kun samaan kylmään rinkiin heitetään Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka, Isilin terroriteot ja tuore Britannian EU-kansanäänestys, kesän 2016 tilanne saattaa tuntua hankalalta ja monimutkaiselta, jopa pelottavalta syöksykierteeltä.

Historioitsijan näkökulmasta viimeinen – historiallisesti niin kovin lyhyt – neljännesvuosisata on kuitenkin ollut melkoista vapauden hallittua lentoa.

Nyt Nato lentää Varsovaan, Suomi edelleen Brysseliin ja historioitsija kohti lämmintä kesää!

Puolassa armeija ja Nato näkyvät arkenakin. Tässä kaksi sotilasta kunniavartiossa C.G.E. Mannerheimin muistomerkillä Varsovassa
Puolassa armeija ja Nato näkyvät arkenakin. Tässä kaksi sotilasta kunniavartiossa C.G.E. Mannerheimin muistomerkillä Varsovassa. Kuva: Vesa Häkkinen