Kaiken maailman kriisejä https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja Kirjoituksia matkustusturvallisuudesta, kriiseistä ja ulkoministeriön konsulipalveluista (blogia ei päivitetä) Wed, 20 Dec 2017 13:01:12 +0000 fi hourly 1 Meitä on jo neljännesmiljoona – liity sinäkin mukaan seuraavalla matkallasi https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/meita-on-jo-neljannesmiljoona-liity-sinakin-mukaan-seuraavalla-matkallasi/ Wed, 20 Dec 2017 13:01:12 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=936 Avatar photoMatkailu on parasta ajanvietettä! Vuodenvaihteen lähestyessä yhä useampi meistä suuntaakin maailmalle lomanviettoon. Ulkoministeriössä tämä näkyy ministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten määrän kasvuna.

Tänä vuonna matkustusilmoitusten määrä ylittää ensimmäistä kertaa 250 000 kappaleen rajapyykin. Joukossa on matkaajia joka lähtöön. Siinä ovat mukana minunkin ilmoitukseni niin Oslon- kuin Nairobin-reissuiltani.

Matkustusilmoituksen teko on helppoa kuin heinänteko, joten en jää miettimään onko kohde ”riittävän” riskaabeli vaan teen ilmoituksen aina. Panin ilolla merkille tänä vuonna teettämämme asiakaskyselyn vastauksia läpikäydessäni, että samaa mieltä kanssani oli muun muassa nimimerkillä ”Mummo” kirjoittanut reissaaja.

Matkustusilmoituksen teko on helppoa myös mobiililaitteilla. Kuva: Marja-Leena Kultanen
Matkustusilmoituksen teko on helppoa myös mobiililaitteilla. Kuva: Marja-Leena Kultanen

En ole toistaiseksi vastaanottanut kriisiviestiä ulkoministeriöltä matkan päällä ollessani. Suurimmalla osalla matkustusilmoituksen tehneistä on sama kokemus. Hyvä niin. Kriisin sattuminen kohdalle onkin epätodennäköistä.

Kuitenkin tänä vuonna jo yli 12 000 suomalaista on saanut ulkoministeriöltä viestejä matkakohteessa tapahtuneesta kriisi- tai hätätilanteesta. Yhteensä viestejä on lähtenyt tähän mennessä 120 eri tilanteeseen liittyen.

Minkälaisista kriiseistä on ollut kyse? Metsäpaloista Kaliforniassa ja hirmumyrskyistä Karibialla, autolla väkijoukkoon -iskuista Tukholmassa ja Barcelonassa, pommi-iskuista Manchesterissa ja Pietarissa, sekä muista luonnon ja ihmisen luomista vaaratilanteista niin lähellä kuin kaukanakin.

Tukholman Drottningsgatanin iskussa ulkoministeriön kriisiviestintä kaupungissa olleille suomalaisille matkailijoille alkoi 15 minuutin sisällä tapahtumasta. Viestintä jatkui illan mittaan lisätiedoilla poliisin eristämistä alueista, joukkoliikenteen erityisjärjestelyistä sekä kaupungin järjestämästä hätämajoituksesta.

Matkustusilmoitusjärjestelmän idea on yksinkertainen: se mahdollistaa luotettavan tiedon ja toimintaohjeiden lähettämisen ulkomaanmatkaajalle nopeasti siltä varalta, että epätodennäköinen vaaratilanne sattuu tämän matkareitille.

——–

Lähdössä jouluksi reissuun? Tee matkustusilmoitus: https://matkustusilmoitus.fi

Ulkoministeriön konsuliyksikkö toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!

]]>
Suorinta tietä Kosovoon https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/suorinta-tieta-kosovoon/ Wed, 07 Jun 2017 08:21:12 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=872 Avatar photoKosovo ei toden totta ole tunnettu matkailukohde suomalaiselle lomailijalle. Nyt reissuun keskelle Balkania tarjoutuu kätevä mahdollisuus, sillä kesäkuun puolivälissä Norwegian aloittaa suorat lennot Helsingistä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan. Suomen passilla matkustava ei tarvitse Kosovoon viisumia alle 90 päivää kestävään vierailuun.

Maa on turismin suhteen neitseellinen. Tulet harvemmin kuulemaan suomen kieltä eikä sinulle tuputeta lihapullia. Ilmapiiri on rento ja asukkaat ystävällisiä. Maan viralliset kielet ovat albania ja serbia, nuorempi väki puhuu myös englantia. Kosovon virallinen valuutta on euro. Maksukortteja hyväksytään harvemmin, joten käteistä kannattaa pitää aina mukana.

Matkailijan turvallisuuden kannalta Kosovo ei ole hassumpi kohde. Suomalaisten mieliin painunut konfliktimaa on ottanut turvallisuustilanteen osalta pitkän harppauksen 9 vuotta kestäneen itsenäisyytensä taipaleella. Tervettä arkijärkeä ja normaalia varovaisuutta noudattaen pärjää. Turisteihin ei kohdistu erityistä rikollisuutta, mutta näppäriä taskuvarkaita vilkkailla paikoilla löytyy varmasti.

Liikenne ruuhkautuu helposti ja sääntöjä sovelletaan kuljettajan mielialan mukaan. Kiertoliittymässä ajavalla ei todellakaan ole etuajo-oikeutta. Liikennevaloissa autosi ympärillä häärää useita katulapsia pesemässä ikkunoitasi, keskuslukitus kannattaa pitää päällä. Julkista liikennettä ei kaupungeissa juurikaan ole, mutta takseja on paljon ja kyyti edullista. Parilla eurolla liikut kätevästi paikasta toiseen ja takseissa on yleensä aina mittarit.

Kaupunkien välillä on toimivat bussiyhteydet ja junallakin pääsee kerran päivässä naapurimaan Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Albania kristallinkirkkaine rivieroineen on myös helposti saavutettavissa. Jos suuntaat pohjoiseen, Serbian rajan ylitys ei onnistu, jos passissasi on Kosovon maahantuloleima. Suomen poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla rajan ylityksen pitäisi kuitenkin sujua.

Maaseutu ja uljaat lumihuippuiset vuoristot ovat kesällä kauneimmillaan. Kiemuraisilla vuoristoteillä kuormaa kantavat aasit yllättävät autoilijat. Teillä liikkuu myös paimenien johdattamia lammaslaumoja ja lehmiä. Öiseen aikaan laumoina liikkuvia kulkukoiria on syytä väistellä.

Rinkan kanssa vaeltavalle luontoihmiselle Kosovo näyttää kauniit kasvonsa. Pulahdus puhtaaseen vuoristopuroon on elämys. Jännitystä kaipaavalle matkailijalle löytyy liitovarjoja, köysiratoja ja via ferrataa. Jos sattuu vahinko, niin sairaalahoitoa on ainakin pääkaupungissa saatavilla. Varmista kuitenkin, että sinulla on riittävän kattava matkavakuutus.

Kosovossa välimatkat ovat lyhyet, maan ajaa läpi parissa tunnissa. Pohjois-Kosovoon matkustamista ei mahdollisten levottomuuksien vuoksi suositella.

Albanialaistaustainen pyhimys Äiti Teresa valvoo joka kylässä ja kadunkulmassa. Katolisen kirkon perintö elää Kosovossa vahvana, vaikka väestöstä heitä on vain muutama prosentti. Valtaosa kosovolaisista on muslimeja, minareettien ruokoushuudoilta et voi välttyä . Tiukkoja sääntöjä pukeutumisen ja ruokailun suhteen ei ole ja hunnutettuja naisia näkee ani harvoin. Porsaanlihaa saa vain harvoissa serbialaisissa ravintoloissa. Alkoholia löytyy kaupoista ja ravintoloista vuorokaudenaikaan katsomatta, mutta matkailijan janojuomaksi suosittelen Rugovan laakson raikasta lähdevettä tai Balkanin parasta macchiatoa!

Tutustu myös:

Kosovon matkustustiedote

Kosovon ulkoministeriön maavideo ”Kosovo in 10 minutes”

]]>
Kriisiviikot Perussa https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/863-2/ Mon, 03 Apr 2017 07:19:45 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=863 Avatar photoJoulu-tammikuulta alkaneet rankkasateet Perun vuoristo- ja rannikkoalueilla äityivät pari viikkoa sitten niin runsaiksi, että Andeilta Tyyneenmereen laskevat joet alkoivat tulvia yli äyräidensä aiheuttaen suurta tuhoa ja vahinkoa erityisesti jokien varsilla asuville ihmisille. Tulvavedet ja mutavyöryt veivät mukanaan autoja, siltoja ja taloja ja aiheuttivat tuhoa viljelyksille. Vielä tätä kirjoittaessa tilanne jatkuu vaikeana varsinkin Perun pohjoisrannikolla.

Tähän mennessä kuolleita on yli 90 ja kadoksissa on 20 ihmistä. Eriasteista vahinkoa on aiheutunut yli 700.000 ihmiselle.

Maataloustuotteiden, elintarvikkeiden ja juomaveden maantiekuljetukset ovat katkeilleet, ja kriisin alkuvaiheessa mm. juomavesi hamstrattiin loppuun kaupoista. Kun hätätilanteen laajuus alkoi paljastua lauantaina 19.3., päätin itsekin lähteä ostamaan juomavettä varastoon iltakymmeneltä. Ulkona ihmettelin pitkiä jonoja huoltoasemalla ja lähikaupassa niin myöhään illalla. Ihmiset tankkasivat autojaan kaiken varalta ja hamstrasivat juomavettä ostoskärryittäin – eivät mitenkään hysteerisinä mutta pientä paniikkia oli ilmassa.

Hätäapua on alkanut järjestyä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Vaatteita, juomavettä, hyvin säilyviä ruokatarvikkeita ja vessapaperia kootaan keräyspisteisiin ympäri Limaa. Perulaiset puhaltavat nyt yhteen hiileen ja johtavat poliitikot presidenttiä myöten ovat mukana näkyvässä #UnaSolaFuerza -avustuskampanjassa.

Latina-televisiokanavan keräyspisteellä Limassa. Kuva: Magaly Chavez

Suurlähetystössä olemme seuranneet kriisiä herkeämättä, ja päivittäneet tilannekuvaa sosiaalisen median kanavillamme. Suomen kansalaisilta emme ole saaneet avunpyyntöjä ja tiedustelujakin yllättävän vähän. Kiitosta sen sijaan on tullut tekstiviesteistä ja sähköpostiviesteistä, joissa olemme lähettäneet toimintaohjeita matkustusilmoituksen tehneille matkailijoille. Muuten, myös ulkosuomalaiset voivat tehdä matkustusilmoituksen, eivät vain matkalaiset. Jos olet Perussa tai tulossa maahan, kannattaa seurata Perun ilmatieteen laitoksen verkkosivuja.

Näinä vaikeina aikoina oli Perun taannoinen 2-1 futisvoitto kotikentällä Uruguaysta erityisen lämmittävä.

 

 

 

]]>
Passikuvansa näköinen – matkan tarpeessa? https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/passikuvansa-nakoinen-matkan-tarpeessa/ https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/passikuvansa-nakoinen-matkan-tarpeessa/#comments Wed, 14 Dec 2016 08:05:47 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=852 Avatar photoViime viikkoina matkustusturvallisuusasioista vastaavan kollegan puhelin on soinut tiuhaan. Joulun ja vuodenvaihteen matkailusesonki lähestyy ja matkoja on tullut varailtua kohteisiin, joiden turvallisuustilanne on sittemmin alkanut mietityttää. On maanjäristyksiä Italiassa, tulvia Etelä-Thaimaassa ja terrori-iskuja Istanbulissa.

Tiedossa olevista riskeistä ja muun muassa huomioon otettavista ilmasto-olosuhteista olisi hyvä hankkia jo ennen matkan varaamista tietoa UM:n matkustustiedotteita lukemalla. Ellei kohdemaan turvallisuustilanteessa tapahdu merkittävää heikkenemistä, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa matkustussuosituksia, ei UM:llä ole keinoja vaikuttaa matkanjärjestäjien päätöksiin siitä, saako matkailija rahansa takaisin, jos peruu varaamansa matkan.

Hyvissä ajoin ennen matkaa on syytä myös varmistaa, että passi* on voimassa. Useat Euroopan ulkopuoliset maat edellyttävät, että passi on voimassa vielä puoli vuotta matkan päättymisen jälkeenkin. Nämä ja muut matkustusasiakirjoja koskevat määräykset löydät matkakohdemaasi suurlähetystöstä – joko verkkosivuilta tai soittamalla heille.

Vielä matkalle lähtiessä on hyvä tarkistaa, että käsimatkatavaroihin on pakattuna kaikkien matkustajien omat passit eikä esimerkiksi jonkun sellaisen perheenjäsenen passi, joka ei ole lainkaan reissussa mukana. Poliisin palvelupiste Helsinki–Vantaalla voi myöntää väliaikaisen passin, mutta on maita – kuten Arabiemiraatit – joissa se ei kelpaa matkustusasiakirjaksi.

Kuva: Christian Bélanger, Flickr.com, cc by-nc-nd/2.0
Matkalle lähtiessä on hyvä tarkistaa, että käsimatkatavaroihin on pakattuna kaikkien matkustajien omat passit. Kuva: Christian Bélanger, Flickr.com, cc by-nc-nd/2.0

On sattunut niinkin, että alaikäinen lapsi on päässyt lomakohteeseen sisaruksensa passilla, mutta matkakohteessa joko asianosaiset itse tai virkailija paluumatkan lähtöselvitystä tehtäessä onkin huomannut, että passikuvassa poseeraa eri henkilö kuin matkalainen. Joskus taas käy niin, että matkaan on tullut lähdettyä vanhentuneella passilla ja loman päättyessä paluumatka tyssää tarkempaan passintarkastajaan. Näissä tapauksissa ei auta muu kuin hakea lähimmästä Suomen suurlähetystöstä väliaikaista passia.

Jos passi varastetaan tai se katoaa matkan aikana, tulee matkailijan käydä tekemässä viipymättä ilmoitus paikallispoliisille. EU:n sisällä matkustettaessa jotkut lentoyhtiöt päästävät paluulennolle kotimaahan passikopiolla ja poliisiraportilla. Tämä on kuitenkin tarkistettava kyseiseltä lentoyhtiöltä. Muussa tapauksessa matkailijan on käytävä Suomen suurlähetystössä hakemassa uusi, väliaikainen passi ennen paluumatkaa.

Moni automatkailija välttäisi ylimääräiset passikustannukset ja lomapäivän viettämisen suurlähetystön tiloissa yksinkertaisesti siten, ettei jätä passiaan autoon. Autolomalla varkauksia sattuu harmillisen usein. Eräskin perhe löysi autonsa lyhyen kahvilakäynnin jälkeen ikkuna rikottuna. Murtovaras ei kiireessä ehdi jäädä aprikoimaan, mitä ottaa ja mitä jättää vaan murron yhteydessä autosta lähtee helposti arvotavaran lisäksi myös passit ja muuta omaisuutta – hammasharjasta lähtien.

Pidä huoli passista myös joululomareissullasi!

* Passi on Suomen kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja. Pohjoismaissa (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) ei tarvita matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on aina vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja se, että hän on jonkin Pohjoismaan kansalainen. Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan matkustusasiakirjana Euroopassa, ks. luettelo maista Poliisin sivuilta.

]]>
https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/passikuvansa-nakoinen-matkan-tarpeessa/feed/ 1
Joskus juovuksissa, enimmäkseen selvin päin https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/joskus-juovuksissa-enimmakseen-selvin-pain/ Tue, 04 Oct 2016 07:39:59 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=845 Avatar photoTarina kertoo, että eräs lomamatkalla passinsa ja matkakassansa menettänyt suomalainen tuli suurlähetystöön pyytämään apua. Kun konsuli totesi hänen humalatilansa, asiakas tokaisi olevansa joskus juovuksissa, mutta suurimman osan aikaa selvin päin.

Kuva: Henry Burrows, Flickr.com, cc/by-sa/2.0
Kuva: Henry Burrows, Flickr.com, cc/by-sa/2.0

Lomamatkalle lähdetään pääsääntöisesti sillä ajatuksella, että reissussa rentoudutaan ja irrottaudutaan arjen haasteista.

Valitettavan monelle suomalaiselle rentoutuminen ja arjesta irrottautuminen tapahtuu suuren alkoholimäärän avustuksella.

Ulkoministeriön ja edustustojen työssä kansalaisten liiallinen alkoholinkulutus näkyy avustustapauksina. Tilastotietoja ei ole saatavilla siitä, kuinka suuri prosenttiosuus konsulipalveluja tarvitsevista on avuntarpeessa juuri alkoholin käyttöön liittyvistä syistä.

Monen konsulin käytännön kokemus hädänalaiseen asemaan joutuneiden suomalaisten avustamisessa osoittaa kuitenkin todeksi, että alkoholin nauttiminen lisää riskikäyttäytymistä ja altistaa tapaturmille. Alkoholin vaikutuksen alaisena myös riski joutua erilaisten rikosten uhriksi kasvaa merkittävästi.

UM:n konsuliasioiden yksikkö toivoo matkalaisilta kohtuukäyttöä syyslomilla ja muulloinkin, ja toivottaa rentouttavia lomamatkoja.

]]>
Suojelusenkelin kahvitauko https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/suojelusenkelin-kahvitauko/ Fri, 08 Jul 2016 05:37:22 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=836 Avatar photoNoin puolet ulkomaille matkustavista suomalaisista luottaa vuorenvarmasti siihen, ettei matkalla tapahdu mitään. Suojelusenkeli turvaa selustan tai oma valppaus ja tilannetaju riittävät selviämään tilanteessa kuin tilanteessa. Vai kuinka muuten voisi selittää sen, että tuo mainittu puolet matkalaisista reissaa ilman henkilövahingot kattavaa matkavakuutusta?

Kuva: Jason Bolonski, Flickr.com, cc-by-2.0
Kuva: Jason Bolonski, Flickr.com, cc-by-2.0

Suurin osa ulkomaanmatkoista sujuukin ilman kommelluksia. Vuosittain tuhannet suomalaiset kuitenkin päätyvät ulkomailla tilanteisiin, joissa matkavakuutus olisi ollut tarpeen ja hyödyllinen.

Nyt kesälomakauden ollessa parhaimmillaan on taas odotettavissa huomattava määrä hyvin kalliita sairaus-, onnettomuus- ja rikosuhritapauksia, joiden kustannukset kattaisi matkavakuutus, jos sellainen olisi hankittu. Myös monelle ulkomailla kuolleen henkilön omaisella tulee yllätyksenä – ja järkytyksenäkin, että vainajan kotiuttaminen matkakohteesta kotimaan multiin saattaa maksaa useita tuhansia euroja. Tällaisia kustannuksia valtio ei maksa; ei milloinkaan, eikä missään olosuhteissa.

Ennen matkalle lähtöä tarkista siis, että vakuutuksesi on voimassa ja kattaa myös henkilövahingot. Erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, varmista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Ellei sinulla vielä ole matkavakuutusta, hanki se nyt – jottei se unohdu siinä vaiheessa, kun innostut äkkilähdöstä maailman ääriin tai Tallinnan risteilystä.

]]>
Oikeus kadota https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/oikeus-kadota/ Mon, 18 Apr 2016 12:48:04 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=823 Avatar photoMitä tehdä, kun omainen katoaa ulkomailla? Edustustojemme keinot löytää kadonnut henkilö ovat rajalliset, eikä tämä aina halua tulla löydetyksi.

Silloin tällöin ulkoministeriöön tai edustustoihimme tulee tiedusteluja huolestuneilta henkilöiltä, jotka eivät saa yhteyttä ulkomailla oleilevaan omaiseensa. Kehotamme heitä tekemään katoamisilmoituksen paikalliselle poliisille Suomessa. Poliisi arvioi, miten tapausta lähdetään selvittämään.

Edustuston keinot löytää kadonnut henkilö ovat hyvin rajalliset. Joskus etsitty henkilö saattaa ilmaantua suurlähetystöön esimerkiksi hakemaan uutta passia, antamaan äänensä vaaleissa tai hoitamaan muita asioita. Tällöin voimma pyytää häntä  olemaan yhteydessä lähiomaisiinsa Suomessa. Hän itse päättää, ottaako yhteyttä.

Joskus kadonnut henkilö löytyy huonossa kunnossa sairaalasta, ja suurlähetystö saa tästä tiedon paikallisten viranomaisten kautta.

On kuitenkin mahdollista, että kaivattu henkilö ei halua tulla löydetyksi. Syystä tai toisesta hän haluaa ottaa etäisyyttä omaisiinsa tai jopa katkaista välit kokonaan. Saattaa myös olla, ettei hän halua omaisten tietävän elämäntilanteestaan.

Katunäkymä Sveitsin Zurichistä. Kuva: Flickr / Thomas8047 CC BY 2.0 https://flic.kr/p/rQWsJ4
Joskus kadonnut henkilö haluaa ottaa etäisyyttä omaisiinsa. Kuva: Flickr / Thomas8047 CC BY 2.0

Viimeksi mainitun kaltaisia tapauksia tulee ilmi esimerkiksi siten, että suurlähetystö saa paikallisilta viranomaisilta tiedon pidätetystä suomalaisesta. Suurlähetystö on yhteydessä pidätettyyn ja tiedustelee, kenelle lähiomaiselle asiasta voi ilmoittaa. Jos pidätetty henkilö kieltää informoimasta omaisiaan, suurlähetystö ei voi kertoa tilanteesta mitään kenellekään – ei, vaikka joku lähiomainen sitä suoraan suurlähetystöstä tiedustelisi.

On siis tilanteita, jolloin ulkoministeriö tietää, missä ”kadonnut” henkilö on, muttei voi sitä paljastaa – ei lähiomaisille eikä varsinkaan medialle, joka toisinaan uutisoi ulkomailla kadonneista suomalaisista. Ihmisellä on oikeus kadota.

]]>
Aprillia, aprillia – ja muita huijauksia https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/aprillia-aprillia-ja-muita-huijauksia/ Fri, 01 Apr 2016 12:03:16 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=810 Avatar photoTämä tapaus on kuvitteellinen – mutta täysin totta.

Nigerialaishuijauksena tunnettu toimintatapa on levittäytynyt ympäri maailmaa, eikä siinä ole nigerialaista enää kuin nimeksi. Homman ydin on se, että suurta lottovoittoa, perintöä tai muuta vastaavaa tarjotaan pahaa aavistamattomalle uhrille. Ehtona vain on, että tämä ensin maksaa häneen yhteyttä ottaneelle taholle usein merkittävän, mutta odotettavissa olevaan ”voittoon” verrattuna mitättömältä vaikuttavan rahasumman.

Toiminta on matkan varrella jalostunut ja yleistynyt. Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön tietoon tulee huijaustapauksia lähes viikoittain. Roolinamme on tällöin kertoa asiakkaalle, että häntä on huijattu, ja kehottaa häntä kääntymään poliisin puoleen.

Kuva: Flickr / 401(K) 2012, CC BY-SA 2.0
Kuva: Flickr / 401(K) 2012, CC BY-SA 2.0

Suomalaissinkku Minna* tutustui netissä maailmanmatkaaja Charlesiin, joka kertoi toimineensa muun muassa rauhanturvatehtävissä eri puolilla maailmaa, tällä hetkellä Afrikassa. Chatin ja skype-keskustelujen myötä nettituttavuus syveni nopeasti rakkaudeksi, ja nyt Charles oli tulossa kosiomatkalle Suomeen mukanaan muhkealla timantilla varustettu kihlasormus.

Ilman mitään syytä lentokenttäpoliisi Norsunluurannikolla oli nyt pidättänyt Charlesin, mutta oli kuitenkin luvannut, että tämä pääsisi 5000 euron takuita vastaan jatkamaan matkaansa. Charlesilla ei ollut varaa maksaa tätä summaa, sillä muutaman edellisen kuun palkka oli huvennut Minnan sormukseen ja lentolippuihin. Seuraava palkka olisi tilillä vasta useamman viikon päästä. Voisiko Minna lainata 5000  euroa?

No, Minnahan lainaa. Ja saman tien, kun rahat vaihtavat omistajaa, tulee ”Charlesille” joku toinen este, johon tarvitaan rahaa tai vaihtoehtoisesti hän katoaa kuin tuhka tuuleen.

Muista siis tämä:

Kun nettituttavuus joutuu pulaan epämääräisissä olosuhteissa ja pyytää rahaa pulasta päästäkseen, voi olla parasta siirtää asian hoito poliisille ja unohtaa koko heppu. Huijattuja rahoja ei tule koskaan saamaan takaisin.

*) Minnan tapaus on kuvitteellinen, mutta tositapahtumien inspiroima.

]]>
Turvallista matkaa! https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/turvallista-matkaa/ https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/turvallista-matkaa/#comments Thu, 10 Mar 2016 11:31:10 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=806 Avatar photoUlkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita yli 150 maata koskien. Matkustustiedotteita päivitetään säännöllisesti parin kuukauden välein ja lisäksi aina silloin, jos kohdemaan turvallisuustilanteessa tapahtuu merkittävä muutos. Suurlähetystöjemme paikallistuntemuksen tukena matkustustiedotteiden laadinnassa hyödynnetään muun muassa Pohjoismaiden ja EU-maiden edustustojen arvioita.

Matkustustiedotteisiin on hyvä tutustua jo siinä vaiheessa, kun matkaa suunnittelee. Muutoin saattaa tulla yllätyksenä, että matkakohteessa onkin esimerkiksi poikkeuksellisen paljon rikollisuutta, poliittisia levottomuuksia tai vaikkapa sellainen tartuntatautitilanne, jonka vuoksi matka olisi saattanut jäädä varaamatta, jos tähän tietoon olisi tutustunut ajoissa.

Matkanjärjestäjille ja vakuutusyhtiöille on aivan erityinen merkitys sillä, suositteleeko ulkoministeriö välttämään jonnekin maahan matkustamista. Tällaisia maita on vain kymmenen. Pääasiassa ne ovat sotaa käyviä tai sotariskimaita tai niissä on erityinen väkivallan uhka.

Mikäli ulkoministeriö muuttaa matkustustiedotteen suositusta ja kehottaa välttämään matkustamista johonkin maahan, on matkalainen tällä perusteella oikeutettu perumaan matkansa ja saamaan rahansa takaisin. Vakuutusyhtiöillä puolestaan saattaa näitä maita koskien olla rajoituksia matkavakuutusten kattavuudessa.

Etenkin suomalaisten eräiden suosikkikohteiden, Turkin- ja Thaimaan-matkustustiedotteista tulee silloin tällöin yhteydenottoja ulkoministeriön konsuliasioiden yksikköön. Matkan varannut henkilö on tullut toisiin ajatuksiin matkakohteensa suhteen ja pyytää ministeriötä muuttamaan suosituksiaan, jotta matkalainen saisi rahansa takaisin.

Näin ministeriö ei kuitenkaan koskaan toimi.

Matkustustiedotteiden suositusten muuttamiseen on oltava aina hyvin painavat, turvallisuustilannetta koskevat perusteet. Tiedotteita ei muuteta esimerkiksi yksittäisen terrori-iskun tai yleislakon tai matkustusmukavuuteen vaikuttavien asioiden vuoksi.

Suurin osa maailman maista on sellaisia, joissa ulkoministeriö suosittelee noudattamaan tavanomaista varovaisuutta. Näitäkin maita koskevat matkustustiedotteet kannattaa lukea ennen niihin suuntautuvia matkoja.

]]>
https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/turvallista-matkaa/feed/ 1
Kauas menolippu on… https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/kauas-menolippu-on/ https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/kauas-menolippu-on/#comments Wed, 17 Feb 2016 14:24:38 +0000 https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/?p=798 Avatar photoYllättävän moni suomalainen ostaa pelkän menolipun lähtiessään matkalle. Syynä saattaa olla joko se, että paluuajankohtaa ei ole vielä päätetty tai että paluulennon hankkimiseen ei ole (vielä) rahaa. Yhä edelleen elää myös sitkeästi käsitys, että ulkoministeriö jossain tilanteessa tarjoaisi ilmaisia ”konsulikyytejä” maailmalta kotiin.

Äskettäin työttömäksi jäänyt Juhani* päätti lähteä viettämään talven ankeimman ajan Etelä-Eurooppaan ja osti menolipun Roomaan. Pankkitilin säästöistä tuli sopivasti matkakassaa käteisenä.

Paikan päällä Roomassa hän varasi muutamaksi yöksi majapaikan hostellista. Aurinko paistoi ja elämä hymyili.

Jo kolmantena lomapäivänä kohdalle osui kuitenkin taskuvaras, joka vei sekä luottokortin että käteisvarat. Juhani kääntyi suurlähetystön puoleen ja pyysi avustusta hostellin laskuun, reissun jatkamiseen ja paluulippuun kotimaahan.

Asianhoito sai yllättävän käänteen, kun konsulivirkailija ei avannutkaan kukkaronnyörejä vaan kehotti ottamaan yhteyttä lähiomaisiin Suomessa, jotta joku lainaisi Juhanille rahaa ja välittäisi tämän tarvitsemat varat rahanvälitysfirman kautta.

Juhania kovasti ihmetytti, ettei valtio huolehdi pulaan joutuneista veronmaksajista maailmalla. Onnekseen hän sai yhteyden kummitätiinsä, jonka avustuksella hoitui niin hostellilaskun maksu kuin lentolipun hankinta.

Muista siis tämä:

  • Ulkoministeriö ei maksa paluumatkan lentolippua, sairaala- tai hotellikuluja, sakkoja tai mitään muitakaan kustannuksia, mitä matkan aikana voi tulla matkalaisen maksettavaksi.
  • Hädänalaiseen asemaan joutuneelle saatetaan poikkeuksellisesti tehdä vain kotimatkaa varten ulosottokelpoinen takaisinmaksusitoumus, ellei lipulle löydy muuta maksajaa. Takaisinmaksusitoumuksesta peritään toimitusmaksu.

 

*) Juhanin tapaus on kuvitteellinen, mutta tositapahtumien inspiroima.

]]>
https://blogit.ulkoministerio.fi/kaikenmaailmankriiseja/kauas-menolippu-on/feed/ 1