Pekingissä tarvitsee sekä aurinkolaseja että hengityssuojaa

Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä Kiinan pääkaupungista Pekingistä? Historialliset nähtävyydet kuten Kiinan muuri, Kielletty kaupunki, Taivaan temppeli ja vanhat hutong-kujat. Vai yli 20 miljoonan asukkaan metropolin liikenneruuhkat ja ilmansaasteet?

Kielletty kaupunki Jingshan-puistosta nähtynä. Kuva: Helena Häkäri.
Kielletty kaupunki Jingshan-puistosta nähtynä. Kuva: Helena Häkäri.

Esittää kysymyksen kenelle tahansa, niin ilmansaasteet ovat melko varmasti vastausten joukossa. Ilmanlaadun ongelmista alettiin puhua ennen Pekingin vuoden 2008 olympialaisia, mutta laajempaan keskusteluun ne tulivat vasta rankan saastetalven 2012–2013 jälkeen. Silloin myös Kiinan media alkoi nostaa asiaa enemmän esille, eikä saastepilvestä puhuttu paikallisesti enää vain sumuna.

Pekingin kaupunki on julkaissut oman listansa toimenpiteistä, joilla kaupungin ilmanlaatua voidaan tulevaisuudessa parantaa. Toimeenpano on kuitenkin edelleen pahasti kesken.

Ilmanlaatuindeksit seurannassa

Suurin osa Pekingissä asuvista ulkomaalaisista seuraa Yhdysvaltojen suurlähetystön julkaisemaa tiheään päivittyvää ilmanlaatutilastoa, jossa seurataan erilaisia ilmanlaadun pitoisuuksia. Yleisimmin seurattu on pienhiukkaslukema PM 2,5.  Lyhykäisyydessään ilmanlaadun indeksirajat ja niiden merkitykset ovat seuraavat:

Vihreitä päiviä on Pekingissä harvoin ja tumman punaisia päiviä liian usein. Suurin osa päivistä asettuu keltaisen ja violetin väliin. Ero kirkkaan ja saasteisen päivän välillä voi olla huikea!

CCTV:n rakennus hyvänä ja vähän huonompana päivänä. Kuvat: Helena Häkäri.

Ilmanpuhdistimien luvattu maa

Miten Pekingissä työskentelevä suojautuu saasteilta ja niistä aiheutuvilta haitoilta? Monet rajoittavat ulkona liikkumista korkean saasteindeksin päivänä ja ulkona ollessaan käyttävät maskia, joka suojaa ilmansaasteilta. Maskeja on saatavilla paljon erilaisia, hammaslääkärin suuhygieniasuojasta aina lähes kaasunaamaria muistuttavaan koko naaman peittävään maskiin. Tärkeää on löytää hyvälaatuinen ja omiin kasvoihin sopiva maski.

Työmatkavarustus saasteisena päivänä. Kuva: Helena Häkäri.
Työmatkavarustus saasteisena päivänä. Kuva: Helena Häkäri.

Työpaikalla ja asunnoissa pörräävät lähes aina ilmanpuhdistimet, joita on maskien tavoin saatavilla joka lähtöön. Ne alkoivat yleistyä myös kiinalaiskodeissa talven 2013 jälkeen. Yksi luotetuimmista merkeistä on ruotsalainen Blueair. Niitä valmistava firma on löytänyt todella hyvän markkinaraon Kiinan suurkaupungeissa.

Sinitaivastakin näkyy

Kaikki päivät Pekingissä eivät suinkaan ole saasteisia, vaan mukaan mahtuu myös kirkkaita ja aurinkoisia päiviä, jolloin taivas voi olla huikaisevan sininen. Kirkkaina talvipäivinä Peking voittaa Suomen pimeyden ja räntäsateen.

Kirkkaan sinisen ja hehkuvan punaisen yhdistelmä. Kuva: Helena Häkäri.
Kirkkaan sinisen ja hehkuvan punaisen yhdistelmä. Kuva: Helena Häkäri.

Jokaisessa kaupungissa on aina hyvät ja huonot puolensa. Yksi Pekingin huonoista puolista ovat vääjäämättä  ilmansaasteet, mutta se ei tarkoita, etteikö kaupungissa elämisestä voisi nauttia. Kirkkaita ja aurinkoisia päiviäkin osaa arvostaa enemmän!