OPPOSITIOVIIKKO

1

OPPOSITIOVIIKKO

Madridin lähettiläät oli kutsuttu Espanjan oikeisto-oppositio Partido Popularin puoluekokoukseen Malagaan loppuviikolla. Espanjassa tämä oli uutta, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa tapana on ollut jo pitkään, että puolueet kutsuvat ulkomaiset diplomaatit seuraamaan puoluekokouksia.

Mielenkiintoinen kokemus. Retoriikka on toisenlaista kuin mihin olemme Pohjoismaissa tottuneet. Parasta antia oli saada uusia kontakteja ja kuulla vapaammissa keskusteluissa, millaisia tavoitteita oppositiolla on. Sunnuntaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan vallan vaihtuminen vaikuttaisi varmalta, mutta kokouksessa muistutettiin, että tilanteet ovat ennenkin muuttuneet viime metreillä.

ulkosuhdepaneeliPuoluekokouksen ulkopoliittisen paneelin pääviesti oli puolueen ulkosuhdekoordinaattori Moragasin sanoin, että mikäli valta vaihtuu, niin ”Spain is back”. Oman talouden kuntoon panemisen todettiin kuitenkin olevan ehto sille, että Espanja voi olla aktiivinen ulospäin.

Yksi kokouksen täysistunnon aihe oli koulutus. Suomi mainittiin jälleen esimerkkinä. koulutusvastaava Sandra MoneoKävinkin esitelmien jälkeen jututtamassa kokouksessa puhunutta Partido Popularin koulutusvastaava Sandra Moneoa. Suomen malli kiinnostaa. Espanjan hallinnon uudistamista käsitelleessä paneelissa meidät mainittiin jälleen. Panelistit totesivat, että maissa, joissa avoimuus on tärkeä periaate, myös kilpailukyky on hyvä. Kävin jututtamassa näitäkin panelisteja. Tällaisina hetkinä on mukavaa olla suomalainen ja käden tarjoaminen tuntemattomille maamme nimen mainiten saa lyhemmällekin lisää korkeutta.

José María AznarAlkuviikosta oli kaikkien EU-maiden lähettiläiden lounas Espanjan entisen pääministerin Aznarin kanssa. Hän piti vahvan Eurooppaa ja johtajuutta tukevan puheenvuoron. Pääsin juttusille. Aznar kyseli, mitä hänen tuntemilleen suomalaispoliitikoille kuului.

Madridin kulttuurivastaava Carlos Baztán

 

Madridin kaupungin kulttuurivastaava Carlos Baztán oli lounasvieraana residenssissä. Kehittelimme yhdessä Suomen Madridin-instituutin johtaja Martti Pärssisen ja Finpron Javier Jimenezin kanssa, millaisia tapahtumia Suomi voisi järjestää Madridissa ensi vuonna, jolloin Helsinki on maailman design-pääkaupunki.

 

 

Ei viikkoa ilman taloutta. Tällä viikolla me Pohjoismaiden lähettiläät marssimme yhdessä Espanjan keskuspankkiin. Tapasimme pankin tutkimusyksikön päällikön.

Ei myöskään montaa viikkoa ilman Lähi-itää. Menimme jututtamaan yhdessä Espanjan Lähi-itä -osastopäällikköä. Lähi-idän tilanne on maanantaina Euroopan ulkoministerien pöydällä Brysselissä.

Partido Popularin puoluekokouksessakin istuimme sattumoisin vierekkäin. Pohjoismainen yhteistyö ”rules”.

jono Saksan suurlähetystön vastaanotolleJa sitten jonotettiin Saksan yhdistymisen vastaanotolle. Osa marssi suoraan jonon ohi sisään. Minusta ja vierelläni jonottaneesta Viron lähettiläästä se ei ollut reilua, ja me jonotimme kuuliaisesti todella pitkässä turvatarkastusjonossa sekä Zurbarán kadulla että vielä kulman takana Paseo de la Castellanalla.

Pakko kuitenkin paljastaa, että kun turvatarkastuksen jälkeen oli uusi jono, kättelyjono, niin livahdimme Saksan residenssin puskien välistä pihalle, jossa vastaanotto oli. Selitin kyllä asian myöhemmin Saksan lähettiläälle. Hän hyväksyi nauraen menettelymme.

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 11 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!