Årets naturliga och vilda råvaror

Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden 2012 marjaksi variksenmarjan, yrtiksi siankärsämön ja sieneksi punikkitatit.

Antioksidanttipitoinen variksenmarja on syyttä jäänyt superruokanakin hehkutetun mustikan varjoon. Suomalaistutkimuksessa variksenmarjauutteen sisältämien antosyaanien antioksidanttiteho oli suurempi kuin vilja- ja vihannesuutteiden tai monien yrtti- ja lääkekasviuutteiden.

VariksenmarjaVariksenmarja

 

Vuoden yrtiksi valittu siankärsämö on yleinen lähes koko maassa. Monivuotisesta ruohosta käytetään sen lehtiä ja valkoisia kukintoja. Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat alkukesällä niiden puhjettua. Suosittua villiyrttiä voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Siankärsämö sopii yrttijuomaksi ja mausteeksi etenkin rasvapitoisille ruuille.

Siankärsämö on vuoden yrttiSiankärsämö on vuoden yrtti

Se sopii myös salaatteihin, kastikkeisiin ja yrttisuolasekoituksiin sekä keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Ruokayritykset käyttävät yrttiä uutteissa, mausteissa ja yrttiteeaineksissa. Sitä käytetään myös parantamaan viinien säilyvyyttä ja aromikasvina likööriteollisuudessa

Punikkitatit ovat variksenmarjan tavoin jääneet tunnetumman naapurin varjoon. Punikkitatin tapauksessa huomion vie erinomainen ruokasieni herkkutatti. Kuitenkin myös satoisa ja sopuisa punikkitatti sopii perinteisten kastikkeiden ja keittojen lisäksi lihamurekkeeseen, kaalikääryleiden täytteeksi ja sämpylätaikinoihin. Vuoden sientä voi säilöä pakastamalla tai kuivata viipaleina.