Försvarets fanfest

Bordet dekoreras före festens börjanBordet dekoreras före festens början

Det finländska försvarets fanfest firas varje år den 4 juni. Den 4 juni 1867 föddes Carl Gustaf Emil Mannerheim på Villnäs slott i det dåvarande Egentliga Finland. Alla finländare känner till Mannerheim för insatserna i andra världskriget och han är den enda som sen fått titeln marskalk av Finland. Förutom att han var en officer, var han också en finländsk friherre, upptäcktsresande och politiker. Han stiftade också under sin tid Mannerheims barnskyddsförbund och blev vald till ordförande för det finländska röda korset.

Mannerheim statyn framför Finlands och Norges flaggaMannerheim statyn framför Finlands och Norges flagga

Mannerheim blev överbefälhavare vid vinterkrigets utbrott 1939. Han förärades på sin 75-årsdag den 4 juni 1942 hederstiteln Marskalk av Finland av Finlands regering och den 4 augusti 1944 valdes Mannerheim till Finlands President.

I Finland ordnas det den här dagen med en riksomfattande militärparad och kransnedläggelse vid hjältekorsen och Mannerheims grav. Och på de finländska ambassaderna ute i världen hålls det officiella mottagningar för att hedra den här dagen.

På grund av att den 4 juni i år inföll på en helgdag firades försvarets fanfest (flaggdag) den 1 juni med en mottagning på Ambassaden. Äkta finländska smaker var representerade i små godbitar av olika slag, Tex: siklöjscanapeer med Hovi-färskost och syltad rödlök, en form av smak av Finland.

Siklöjscanapeér

Cocktal buffén står färdigCocktal buffén står färdig

Recept för 4 personer:

  • 4 st brödskivor, gärna mörkt bröd
  • 80 g rökt siklöja (Muikku)
  • 1 st finhackad gul lök
  • 2 msk Hovi naturell färskost
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk hackad dill
  • syltad rödlök till dekoration på toppen

1: Blanda samman siklöjan med resten av ingredienserna och kör det i en mixer till en jämn och fin smet.

2: Tag brödskivorna och skär bort alla fula kanter och dela dem i halvor, spritsa en del av fiskmassan på varje brödskiva och dekorera med den syltade rödlöken på toppen, vill man kan man även spritsaen liten klick creme fraiche över och dekorera med en liten dillkvist.