Höstskörd på nordiskt vis: Rotfruktssallad

Under hela sommaren och hösten skördar vi allt det som under våren blev satt i jord. Det är nu till hösten vi kan njuta av en massa färska, goda och näringsfulla rotfrukter och grönsaker, här ett vegetariskt alternativ, en mättande rotsakssallad.

 rotfruktsalladen (2)

Rotfruktssallad

Receptet för 4 personer

Ingredienser:

 200 g rucola

100 g krispig bladsallad

En handfull blad av ängssyra

3-4 st sommarlökar (ny lök med blast)

6 st rädisor

1 knippe grön sparris ( 6-8 st)

1 st helt blomkålshuvud

4-6 st nyplockade morötter

1 st rödlök

4-6 st färska tvättade nypotatisar

200 g Körsbärstomater i olika färger

 Dressing:

1 msk stark senap

*1 dl egen nordisk pesto

1 msk riven stark lokal vällagrad ost

2 msk balsamvinäger

1: Skär bort blast och rotstock från blomkålen, fördela sedan blomkålen i små knippen, inte större än lagom stora munsbitar. Skär bort blasten, tvätta och skölj av morötterna och skär dem i slantar eller i avlånga båtar. Potatisen skär du i smala avlånga båtar.

2: ”Snoppasparrisen, men skala dem inte. Låt dem vara hela eller dela varje sparris i två delar.

3: Blanchera alla rotsakerna, (sparris, blomkål, morot och potatis) just så mycket att de har sin spänst kvar. Avkyl dem hastig i kallt vatten med isbitar i.

4: Skär den nya löken med blast i små bitar, rädisorna i båtar och rödlöken i tunna ringar.

5: Ta fram en stekpanna och bryn hastig alla rotsakerna i stekpannan, antingen i lite olja eller smör, men inte för mycket av fett eftersom salladen sedan skall dränkas i dressingen när den serveras.

6: Lägg upp lite rucola och bladsallad i botten på ett serveringsfat och placera en del av de brynta rotsakerna över, fortsätt bygga upp lager på lager. Toppa med ängssyran, den tunt skivade rödlöken och de mångfärgade körsbärstomaterna. Avslutningsvis häller du över dressingen. Låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter fören du serverar salladen, på så vis hinner salladen ta åt sig av dressingen.

*Nordisk pesto: 

Ingredienser:

1 stor bunt kruspersilja

1 stor bunt krondill

Några kvistar libbsticka

½ dl riven pepparrot

En handfull blad av åkersyra

4 msk ättika

1 msk tallkottsfrön eller pumpafrön.

2-3 dl rapsolja

20 g god lagrad inhemsk blåmögelost

Lite salt efter behag.

Eventuellt några ramslökar om man har tillgång till dem

Kör allting i en matberedare eller mixer till en grönskimrande lagom lös massa.

Peston kan förvaras i kylen i månader.

 

Ha en god och smakfull höst.