Julskinkan

Perinteikkään joulukinkkumme juuret johtavat kauas esihistoriaan.  

Vanhassa pohjoismaisessa mytologiassa mainitaan Särimneri, villisika, joka mytologian mukaan synnytti einhärjareitä, kaatuneita sotureita. Odenin valkyrioiden mukaan nämä soturit olivat kuolleet rohkean ja kunniallisen kuoleman taistelussa, jolloin heidät vietiin Valhallaan, (pohjoismaisen mytologian mukaan taivaaseen).

Särimner, villisikaa teurastettiin ja syötiin joka ilta jotta se tulisi seuraavana aamuna jälleen eloon, valmiina uudelleen teurastettavaksi. Ehtona oli, että kaikki luut kerättiin yhteen nauttimisen jälkeen, eikä yhtään luuta saanut olla kateissa. Andrimner, taivaan kokki, keitti joka ilta padassaan Särimneriä ja tarjoili samalla kaatuneille sotureille simaa jota lypsettiin vuohesta nimeltä Heidrun.

kinkkuChristian on laittanut kystä kyllä

Tämän päivän joulukinkku on sianlihasta tehty, ensin uunissa paistettu tai keitetty ja sen jälkeen kuorrutettu kinkku. Kinkku on monien suomalaisten mielestä pakollinen jouluruoka eikä sitä ilman synny oikeaa joulutunnelmaa. Kinkkua syödään lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikoiden kera jouluaatosta alkaen ja sitä seuraavina päivinä. Minun mielestäni tämä on perinneruokaa parhaimmillaan.

Kinkun paistaminen ja kuorrutus:

  • Ota esille kinkku ja huuhtele se juoksevalla kylmällä vedellä. Laita kinkku riittävän suureen vuokaan ja kypsennä sitä 120 asteisessa uunissa. Laske aikaa niin että paistat kinkkua vähintään 1 ½ tuntia per kiloa.
  • Jos käytät lihan lämpömittaria, niin sen tulisi näyttää vähintään 70 asteista sisälämpötilaa kun kinkku on valmis, mutta ei yli 75, muuten kinkusta tulee helposti kuiva. Huomaa, että lämpötila nousee hieman kuorruttaessa.
  • Kun kinkku on täysin kypsennetty, poista se uunista, sekoita pari ruokalusikallista vahvaa sinappia yhden kananmunan kanssa ja levitä seos kinkun päälle.
  • Lopuksi ripottelet kinkun päälle ohut kerros korppujauhoja. Nosta uunin lämpötila 200-220 asteeseen ja kuorruta kinkkua kunnes se tulee kauniin kullanruskean väriseksi, eli noin 15-20 minuuttia.

 Toivotamme teille kaikille hyvää ja maukasta joulua ja onnellista uutta vuotta!

hyvää jouluaRauhallista joulua!