Renköttet i nationell mat

Vecka 45 var det den nationella renköttsveckan i Finland. Avsikten med den här mat-tema-veckan var att lyfta fram det smakfulla, unika och möra egenskaper som den här lappländska råvaran, renköttet, består av.

Temaveckan faller påpassligt in i den höstliga renskiljningen, ”Rarkningen”, då hjorden av renar delas upp mellan sina ägare. Nu är säsongens renkött återigen till salu och till det gångna veckoslutet kunde vi fira Farsdag med en festlig måltid på renkött.

Renskiljning, "Rarkningen".Renskiljning, "Rarkningen".

 

Receptet för 4 personer:

Helstekt ren innerfilé med trattkantarellsås

Råstekt fjällmandel potatis och rostade rotsaker

Ingredienser:

RenfiléRenfilé

480-500 g ren innerfilé

2 dl fin hackade trattkantareller

1 st gul lök fin hackad

2 dl grädde

½ dl köttfond (Kokad på skalrester från rotfrukter och köttavskär)

4-6 st krossade enbär

Salt och peppar’

80 g smör

1: Putsa och torka av ren filén. Gnid in filen med salt, peppar och det krossade enbären. Stek därefter filéerna i stekpanna med smöret tills det fått en vacker gyllene färg, men ändå inte är genomstekta, ös då och då med smöret över. Ta upp filéerna ur stekpannan och vira in dem i aluminiumfolie och låt dem efterstekas i ugnen på 85 grader i ca 5-7 minuter, under tiden förbereder du såsen och steker både potatisen och grönsakerna.

2: Såsen gör du så här: bryn löken och trattkantarellerna i en tjockbottnad kastrull tillsammans med lite smör. Tillsätt köttfonden och grädden och låt det koka tills grädden tjocknat lagom, salta och peppra samt smaka av. Och kom ihåg en god sås reder sig själv, desto längre du kokar såsen desto tjockare blir den när du använder riktig grädde.

3: Skiva upp Ren filén i lagom tjocka skivor och servera tillsammans med råstekt fjällmandel potatis och rotsaker, som t.ex. skivad rödbeta, morot, palsternacka och tärnad kålrot som du steker i het panna med olja tills de fått en vacker gyllene färg och känns mjuka.

 

Renfilé med tilbehörRenfilé med tilbehör

 

Ha en smaklig och njutbar måltid med den lappländska råvaran!