Skördetid

1

Puussa”Allting har sin tid, ostkaka sin tid och köttbullar sin tid” som Emils mamma uttryckte det en gång.

Det samma gäller våra årstider, var och en med sin tid. Minst sagt lika oumbärliga som både ostkakan och köttbullarna i Katthult hade varit, är och förblir också våren, sommaren, hösten och vintern.  Allting har sin tid även i måltiden. Vi planterar för att senare kunna skörda och vi tillreder för att sedan kunna njuta det vi skördat. Allting hänger ihop i ett förutbestämt sammanhang utan att vi för den skull tänker så mycket mera över det.

Hänger ihop ja, på tal om att hänga ihop så känner jag på mig att det är dags att skörda plommonen från plommonträdet så länge de ännu hänger kvar i kvistarna och inte blivit till fallfrukter eller fåglarna hunnit ta dem.  Dessa plommon blir så till den ljuvligaste plommonsylt och marmelad man sedan på residenset kan njuta av under hösten och vinterhalvåret.

 Residensets plommonmarmelad

Ingredienser:

  • 5 kg plommon
  • 1 kg socker
  • 1 liter vatten
  • 1 st kanelstång
  • 1 msk färsk, skivad eller riven ingefära
  • 2 dl konjak

plommonmarmeladen

1: Skölj plommonen i kalt rinnande vatten, skär dem därefter i halvor och ta ur kärnan.

2: Lägg de urkärnade plommonen i en lagom stor kastrull och tillsätt vattnet, kanelstången och ingefäran.

3: Koka upp plommonen i kastrullen i ca 10 minuter. Tillsätt därefter sockret och konjaken och låt det småputtra tills plommonen kokat sönder och det hela har fått en trögflytande konsistens. Tag marmeladprov: doppa en sked i plommonkoket och om dropparna från skeden faller trögt och lite segt så är marmeladen färdig.

4: Sätt marmeladen på syltburkar och låt den svalna helt före du tillsluter locket och ställer dem i kylen.

Marmeladen passar ytterst väl att serveras tillsammans med kyckling och till viltstek. Marmeladen är också en ypperlig följeslagare till ostfatet och speciellt till någon stark blåmögelost.

 

Ha en fin och skön sensommar,

Hälsningar,

Christian

”En frukts och grönsaks högsta önskan samt hälsokost för själen: Ett stycke nyckfull vår. Obegränsade mängder med frisk luft. En handfull intensiva sommardagar, Två åskväder, och en Kärleksfull omtanke Blandas samman med minnena från en barsk vinter.  Serveras dagligen”.

Kommentit

Øyvind Isachsen 9 vuotta sitten

Gode mann, har kokt opp et par kg plommer fra haven etter din oppskrift og det ble KJEMPEGODT!