Los Angeles – sinne ja takaisin

1

Kuuden kuukauden työharjoittelujaksoni Los Angelesin Suomen pääkonsulaatissa on nyt tallailtu loppuun. Olo on hämmentynyt, koska tuntuu siltä kuin vasta eilen olisin LAX:n saapuvien lentojen terminaalissa raahannut maallista omaisuuttani ja miettinyt, jotta minne sitä ollaankaan tultu. Mutta tässä sitä ollaan, kuusi kuukautta vanhempana ja lukematon määrä uusia kokemuksia rikkaampana suuntaamassa vähitellen takaisin kohti armasta Suomen maata.

Ehkä yksi Kalifornian tunnetuimmista ikoneista: hengenpelastajien koppi.
Ehkä yksi Kalifornian tunnetuimmista ikoneista: hengenpelastajien koppi.

Puoli vuotta on pitkä aika, mutta ei tarpeeksi pitkä jos asustaa Los Angelesissa. Kaupunki on valtava, ja vaikka pitäisikin vain toisen silmänsä auki, tulee päivittäin vastaan jotakin uutta. Kuuden kuukauden kokemuksia ja kommervenkkeja on vaikea summata romaania suppeampaan muotoon, mutta jos minun täytyisi lähteä kuvaamaan California Adventureani yhdellä sanalla, olisi se todennäköisesti ”odottamaton”- ja yksinomaan positiivisella tavalla.

Eurooppaa olen päässyt 22 ikävuoteni aikana näkemään suhteellisen paljon, mutta koskaan ennen en Amerikan maalle ollut jalallani astunut. En siis tiennyt L.A:sta mitään muuta kuin sen, minkä kuvan media ja Hollywood-hömpötys antavat. Eli melkoisen vääristyneen. Kohti tuntematonta lähdin mahdollisimman avoimin, ja ennen kaikkea uteliain, fiiliksin. Ainoa asia, mitä osasin odottaa olevan vastassa oli palmut ja Hollywoodin Walk of Fame.

Los Angelesin kukkoloilta löytyy mahtavia patikkamaastoja upeilla maisemilla.
Los Angelesin kukkoloilta löytyy mahtavia patikkamaastoja upeilla maisemilla.

Nyt puoli vuotta myöhemmin voin rehellisesti sanoa, että Los Angeles on niin paljon muutakin kuin Keeping up with the Kardashians ja Beverly Hillsin loputon luksus. Hollywoodin huuma ja viihdeteollisuus ovat vain jäävuoren huippu, joka ei anna tälle kaupungille tarpeeksi oikeutta. Hollywoodin ansiosta Los Angeles on toki edelleen yksi maailman tärkeimpiä viihdeteollisuuden keskuksia, mutta se usein varastaa valokeilan kaikelta muulta, mitä tällä kaupungilla on antaa. Voisin väittää Los Angelesin olevan hyvin ainutlaatuinen suurkaupunki. Sen 3,9 miljoonan asukkaan eri kansallisuuksien määrä on suurempi kuin missään muualla (tämän minulle kertoi kaikkivoipa Google), kaupungin eri osat voivat olla keskenään kuin yö ja päivä ja Downtownin pilvenpiirtäjien keskeltä voi vaihtaa vaikka keskelle upeita kansallispuistoja, joissa parhaimmillaan vastaan ei satu muita kuin peura tai sisilisko. Täältä löytyy kaikille kaikkea, talvikuukausina muutaman tunnin ajomatkan päästä myös lunta.

Mutta kaikessa ihanuudessaan on Los Angeles hyvin haastava. Alati kasvava kustannustaso, äärimmäinen kuivuus, yksi maailman pahimmin ruuhkautuvista liikenteistä ja suunnaton kodittomien määrä heittävät varjonsa yhdestä maailman parhaista ilmastoista nauttivan kaupungin niskaan. Tänne ei kannata lähteä helpon elämän perässä, koska routa ajaa porsaan aika nopeasti takaisin kotiin.

Elisa oli 6kk Suomen Los Angelesin-pääkonsulaatissa työharjoittelussa.
Elisa oli 6kk Suomen Los Angelesin-pääkonsulaatissa työharjoittelussa.

Haasteista huolimatta olen erittäin kiitollinen, että pääsin kokemaan millaista elämä on Los Angelesissa, ja millaista on työskennellä Suomen pääkonsulaatissa. Losin konsulaatin pieni mutta pippurinen tiimi painaa töitä täysillä, mutta ei otsa rutussa. Täällä eivät työt tekemällä lopu, mutta siitä huolimatta lippu pidetään korkealla, Suomea edustetaan ylpeydellä ja Suomen kansalaisista pidetään hyvää huolta. On ollut ilo saada olla osa tätä tiimiä, enkä voi tarpeeksi monta kertaa toitottaa kuinka kiitollinen tästä minulle suodusta kokemuksesta olen. Takaisin Suomeen vien mukanani paljon arvokasta työkokemusta sekä toinen toistaan mahtavampia muistoja. Mutta myös pieni osa minusta tulee jäämään Los Angelesiin.

Thank you California, you treated me well.

Elisa Kiiskinen, Los Angelesin pääkonsulaatin konsulitiimin harjoittelija sekä myynnin ja markkinoinnin viittä vaille valmis tradenomi Karelia ammattikorkeakoulusta Joensuusta.

Kommentit

Pia 3 vuotta sitten

Kiitos Elisa. Mahtavalla persoonallasi toit työpäiviimme paljon iloa! Paljon onnea tulevaisuuden suunnitelmillesi ja keep in touch! LOSin työkaverit

Leave a Reply