Paljon onnea, Yhdysvallat!

Suomalaisia on kautta aikojen hämmästyttänyt ja ehkä hieman huvittanutkin amerikkalaisten isänmaallisuuden näkyminen Yhdysvaltain katukuvassa. Vähintään siinä vaiheessa suomalainen hätkähtää, kun omalle kotikuistillekin on tuotu Yhdysvaltain lippu.

Taloja koristavat puna-valko-siniliput sekä kaupan hyllyillä notkuvat toinen toistaan kliseisemmät teemaleivonnaiset ovat kaikki arkipäivää rapakon tällä puolen. Viime viikkojen ajan tähdet ja raidat ovat kuitenkin aiheuttaneet ihmetystä jopa ”normaalia” enemmän. Selityksenä tälle oli tietenkin yhdysvaltalaisille tärkeän päivämäärän, 4th of Julyn, lähestyminen.

National Mall täyttyy juhlakansasta 4. heinäkuuta.
Washingtonin National Mall täyttyy juhlakansasta 4. heinäkuuta. Kuva: Julia Rajaniemi

Yhdysvallat juhli tänä vuonna 240-vuotispäiväänsä. Juhlapyhänä useimmat kaupat ja virastot sulkevat ovensa, ja koko päivä on omistettu rennolle yhdessäololle. Isänmaallisuus näkyy ja kuuluu jokaisen vastaantulijan habituksessa, niin vaatetuksen kun kansallislaulujenkin muodossa. Perinteisesti juhlimiseen kuuluvat ulkoilmatapahtumat kuten rennot grillijuhlat ja piknikit sekä erilaiset paraatit ja seremoniat.

Ilotulituksia sateenvarjon alta

Tämän vuoden juhlinta täällä maan pääkaupungissa koki kieltämättä pienen kolauksen sateisen sään takia. Illan kohokohtana tunnettu National Mallin ilotulitus nimittäin jäi suurelta osalta näkemättä harmaan pilvipeitteen ja tihkusateen vuoksi. Jopa 169-metrisen Washington Monumentin huippua oli täysin mahdotonta bongata. Yhdessäoloon sateen ei sentään annettu vaikuttaa vaan grillijuhlat ja muu seurustelu siirrettiin sisätiloihin.

On se monumentti siellä jossain.
On se monumentti siellä jossain. Kuva: Julia Rajaniemi

Maassa maan tavalla

Kotimaahamme verrattuna juhlapyhä on hyvinkin erilainen. Suomessa olemme tottuneet juhlistamaan itsenäisyyttämme arvokkaasti ja juhlallisesti. Itsenäisyyspäivän juhlaillallinen perheen kanssa on varmasti monelle tuttu perinne. Linnan juhlat puhuttavat jo viikkoja ennen, kun mediassa kuhistaan, ketkä ovat saaneet kutsun tänä vuonna. Suorat lähetykset Linnan juhlista keräävät vuosittain miljoonayleisön kotisohville.

Perinteiden erilaisuudelle löytyy kuitenkin luontevia syitä. Yhdysvallat irtautui Iso-Britannian vallasta 1776, jolloin 13 siirtomaakunnan itsenäisyysjulistus hyväksyttiin, ja itsenäinen valtio sai alkunsa. Yhdysvallat on siis nauttinut itsenäisyydestään jo suhteellisen kauan. Pian 100 vuotta täyttävä kotimaamme onkin Yhdysvaltoihin verrattuna kovin nuori valtio. Suomessa itsenäisyyspäivään liittyvät vahvasti myös  sodassa kaatuneiden muistaminen sekä sotaveteraanien kunnioittaminen. On selvää, että kunnia Suomen itsenäisyydestä kuuluu maatamme puolustaneille sotilaille. Historian lisäksi myös vuodenajalla on suuri vaikutus juhlintaan. Yhdysvalloissa juhlapyhä osuu keskelle kauneinta kesää, kun taas Suomessa itsenäisyyspäivää vietetään alkutalven pimeydessä. Ei siis ihme, että juhlimisella on erilaiset perinteet kotimaassamme.

Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö
Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö

Näissä tunnelmissa on hyvä jatkaa kohti Suomi 100 -juhlavuotta!

 Julia Rajaniemi

Kirjoittaja suorittaa kuuden kuukauden työharjoitteluaan Suomen Washingtonin-suurlähetystön kulttuuriosastolla. 

Leave a Reply