Sinibaretit Afrikassa – YK:n rauhanoperaatioista kuvina ja numeroina

Rauhanturvaaja lähellä El Daeininia Darfurissa, Sudanissa. Kuva: Elina Lemmetty-Hartoneva

Kuva on monelle tuttu uutisista. Sinibarettinen sotilas pitelee lasta sylissään, tai katselee kaukaisuuteen vartiopaikaltaan. Tällaisena YK:n rauhanturvaoperaatiot meille usein esitetään. Mutta miltä rauhanturvaoperaatiot todella näyttävät kentällä?

Joukko YK:n hallinto- ja budjettiasioista vastaavia diplomaatteja tutustui YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Olin mukana tässä kansainvälisessä joukossa katsomassa, miten turvallisuusneuvoston kirjoittamat muutaman sivun mittaiset päätöslauselmat kääntyvät diplomaateille esitettäviksi satojen sivujen laajuisiksi budjettiesityksiksi ja edelleen käytännön toiminnaksi kentällä.

YK:n rauhanturvaoperaatioiden kokonaisbudjetti on vuosittain noin 8,4 miljardia dollaria. Suomikin maksaa kokonaislaskusta osansa, tällä hetkellä runsaat puoli prosenttia. Summa voi tuntua suurelta, mutta se on lopulta pieni hintalappu kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta. Erityisesti kun sitä vertaa maailman sotilasmenoihin, jotka vuonna 2013 olivat 1 750 miljardia dollaria. YK:n rauhanturvaan käytetään siis vain 0,5 %:a sotilasmenoista vastaava summa.

Miltä operaatioissa sitten näyttää?

Afrikalta

Vasemmalla ylhäällä: asutusta Etelä-Sudanissa. Oikealla ylhäällä: YK-leiri Kidalissa, Pohjois-Malissa. Kuvat alhaalla UNISFA-operaatiosta Sudanin ja Etelä-Sudanin raja-alueelta Abyeista. Kuvat: Elina Lemmetty-Hartoneva

YK:lla on 16 aktiivista rauhanturvaoperaatiota, joista yli puolet toimii Afrikassa. Tällä hetkellä YK:n suurimmat operaatiot sijaitsevat Kongon demokraattisessa tasavallassa, Darfurissa ja Etelä-Sudanissa. Alueet ovat laajoja, vaikeakulkuisia, epävakaita. Aavikkoa, tasankoa, viidakkoa.

Konteilta – koteina ja kuljetuksissa

UNMISS-operation kontteja Jubassa, Etelä-Sudanissa. Kuva: Elina Lemmetty-Hartoneva

YK-operaatiot ovat valtavia logistisia haasteita. Kontteja on joka puolella. Niissä kuljetetaan tavaraa lähtömaista satamiin, satamista päämajoihin ja edelleen kuorma-autoilla kentälle. Ankarassa ilmastossa niin kontit kuin kuljetuskalustokin joutuvat koville.

YK-henkilöstön asuinkontteja ulkoa ja sisältä Etelä-Sudanissa sekä Darfurissa. Kuvat: Elina Lemmetty-Hartoneva

Lisäksi monissa YK-operaatioissa asutaan konteissa. Ei sentään kuljetuskonteissa, vaan ”valmisasunnoissa” tai asuinkonteissa, jotka ovat näppärästi siirrettävissä paikasta toiseen. Olisitko valmis elämään tällaisessa useitakin vuosia?

Univormuilta

YK-joukoissa palvelevia sotilaita ja poliiseja Darfurissa Sudanissa, Timbuktussa Malissa ja Goman alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvat: Elina Lemmetty-Hartoneva

YK:n operaatioissa työskentelee 125 400 henkilöä. Näistä 106 500 on sotilaita, poliiseja ja sotilastarkkailijoita. Kun samassa operaatiossa palvelee sotilaita monesta eri maasta, maastokuosia vilisee lukuisissa sävyissä. Kaikki tunnistaa kuitenkin päähän painetusta sinibaretista tai –kypärästä. Suomen lippu vilkkui maaliskuussa 372 hihaan kiinnitettynä.

Miehiltä

YK-joukkoja ja kalustoa Darfurissa ja Itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvat: Elina Lemmetty-Hartoneva

Rauhanturvaaminen on edelleen miehistä toimintaa. Sotilaista naisia on vain noin 3 % ja poliiseista 10 %. Siviilihenkilöstöstä naisia on hieman yli 20 %. Operaatioiden johdossa naisia on kolmannes ja mahtuupa joukkoon yksi naispuolinen rauhanturvajoukkojen komentajakin.

Vaikka YK:n nykyinen pääsihteeri on nimittänyt useita naispuolisia johtajia rauhanturvaoperaatioihin, on YK:n kenttätehtävien sukupuolijakaumassa edelleen parantamisen varaa. Erityisesti Afrikassa sijaitsevissa operaatioissa siviilien suojelu on keskeinen osa tehtäviä, ja suojelua tarvitsevista suuri osa on naisia ja lapsia.

Siiviltä ja roottereilta

Miehittämätön tiedustelulennokki Gomassa, koneita Bamakon kentällä, rakennusvaiheessa oleva lentokenttä Abyeissa, Antonov-74, helikoptereita Jubassa ja MI-8 laskeutumassa Kidaliin. Kuvat: Elina Lemmetty-Hartoneva

Yhä useammat operaatiot toimivat sisämaavaltioissa, joissa tieverkosto on olematon, turvaton tai käyttökelvottomassa kunnossa. Monet operaatiot ovatkin riippuvaisia ilmakuljetuksista. Lentokentät ovat valkoisenaan YK:n tunnuksilla maalattuja koptereita, pienkoneita ja järeämpiä kuljetuskoneita. Uutuutena muutamissa operaatioissa surisee myös miehittämättömiä tiedustelulennokkeja.

…ja missä YK, siellä myös järjestön sininen lippu.

YK:n lippu Bentiun YK-leirillä Etelä-Sudanissa. Kuva: Elina Lemmetty-Hartoneva

”To maintain international peace and security”

Leave a Reply