YK:n korkean tason viikko pyörähti käyntiin

New Yorkissa on käynnissä YK:n 70. yleiskokouksen korkean tason viikko. Sitä edelsi kestävän kehityksen huippukokous, jossa sovittiin tavoitteet vuoteen 2030 asti.

YK:n yleiskokouksen aikana päämaja on täynnä ihmisiä. Kuva: Mari Lankinen
YK:n yleiskokouksen aikana päämaja on täynnä ihmisiä. Kuva: Mari Lankinen

YK:n tunnetuin elin on turvallisuusneuvosto, mutta laajin on yleiskokous, johon kuuluvat kaikki YK:n jäsenmaat. Yleiskokous käynnistyy joka vuosi korkean tason viikolla syyskuussa. Sen jälkeen työ jatkuu eri komiteoissa.

Kansainvälisen politiikan festivaalit keräävät maailman johtajat kaupunkiin

Korkean tason viikolla valtion ja hallitusten päämiehet ja -naiset, ministerit ja virkamiehet kokoontuvat New Yorkiin. Seuraan liittyvät kansalaisjärjestöt, yksityissektorin vaikuttajat, think tankit, toimittajat ja muut kiinnostuneet ympäri maailmaa. Viikko pitää sisällään valtavan määrän kokouksia, tapahtumia ja kahdenvälisiä tapaamisia. Käynnissä on kansainvälisen politiikan festarit. Täällä katsotaan, kuka on kuka: kenen puheita siteerataan, kenen kanssa näytään ja mihin kokouksiin on saatu kutsu?

Kun kaikki ovat kaupungissa, pyritään vaihtamaan pari sanaa mahdollisimman monen kollegan kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry totesi, että käynnissä on ”annual diplomatic week of speed dating”.

Tänä vuonna viikolle on osallistunut peräti 154 valtiojohtajaa, VIP-vieraina mm. Obama, Putin, Merkel, Xi Jingping ja paavi Francis. Turvatoimet ovat huipussaan ja Manhattanin kadut täyttyvät tiesuluista, mustista autoletkoista, mielenosoittajista, poliiseista ja poliiseille kahvia ja donitseja tarjoilevista NYPD:n kanttiineista. Paavin vierailu nosti turvatoimia entisestään.

Yleiskokoussalissa puhutaan viikon ajan lähes tauotta

Viikon kehyksen muodostavat yleiskokoussalissa pidettävät kansalliset puheenvuorot.

Joka maan johtajalla on vartin mittainen hetkensä julkisuudessa: mahdollisuus puhua mitä ikinä, mistä tahansa.  Salissa ei tosin viime vuosina ole enää kuultu kovin kärjistettyjä puheenvuoroja – asiallinen kehitys, mutta dramatiikan ystävien menetys.

Suomen puheenvuoron käytti presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia
Suomen puheenvuoron käytti presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Puheenvuoroissa korostuvat ajankohtaiset aiheet, tänä vuonna Syyria, Irak ja ISIL. Obama ja Putin esittivät vastakkaisia ratkaisuja Syyrian tilanteeseen, eikä Castro aivan jakanut Obaman intoa Kuuban ja Yhdysvaltain suhteiden lähentymisestä. Moni puhe on osoitettu kotimaan yleisölle.  Osa puhujista herättää suurta mielenkiintoa, mutta 196 puheenvuoroon mahtuu monia hiljaisempia hetkiä, eikä toistoa voi välttää.

Suomi välittää rauhanvälityksestä

Suomen ja Turkin yhdessä järjestämästä rauhanvälitysaamiaisesta on alipääsihteeri Feltmanin sanoin jo tullut ”signature event”. Suomi näkyy viikolla erityisesti rauhanturvan ja eriarvoisuuden poistamiseen liittyvien tapahtumien myötä. Myös uskontojen roolista konflikteissa järjestetään tilaisuus.

Lisäksi pyrimme kehittämään tulevan pääsihteerin valintamenettelyä. Ban Ki-moonin seuraajan valinta on käynnistymässä ja me haluamme, että valinta on avoin ja sellainen, jossa paras kandidaatti seuloutuu esiin. Nyt olisi jo naisen vuoro tarttua ruoriin.

Leave a Reply