YK:n vauhdissa Wienissä

Tiesitkö, että tänä päivänä Wien on yksi neljästä YK-pääkaupungista? Täällä on toistakymmentä järjestöä, jotka tekevät työtä turvallisuuden, kehityspolitiikan ja kansainvälisen oikeuden eteen. Meneillään on melkoinen juhlavuosien keskittymä: tänä vuonna Itävalta juhlii Wienin tanssivan kongressin 200-vuotisjuhlia, Suomen tavoin 60-vuotista jäsenyyttään YK:ssa ja 20 vuottaan EU:ssa.

Wienin kansainvälinen keskus eli YK:n päämaja Wienissä. Kuva: Kirsti Pohjankukka
Wienin kansainvälinen keskus eli YK:n päämaja Wienissä. Kuva: Kirsti Pohjankukka

Aikanaan huoneeni seinällä oli juliste, jossa oli ilmakuva YK:n päämajasta ja teksti ”Come to the UN – it’s your world”.  Näinhän se on, tämä on meidän yhteinen maailmamme ja YK on yksi paikka jossa maailman asioita yritetään yhteistyöllä edistää.

Näistä yhteisistä asioista riittää paljon konkreettisia esimerkkejä:

Maailmassa on tällä hetkellä 438 ydinvoimalaitosyksikköä ja rakenteilla on 67. Meidän kaikkien etuna on, että rakentamisen ja käytön valvonta on korkeatasoista ja tehokasta.  Kansainvälinen ydinenergiajärjestö (IAEA) tekee juuri tätä. Suomella on paljon annettavaa kansainväliseen yhteistyöhön. Tällä hetkellä pääsemme vaikuttamaan järjestöä johtavassa hallintoneuvostossa, jonka jäsenenä Suomi on 3 vuotta.

IAEA:lla on merkittävä rooli myös Iranin ydinohjelman valvontaa ja purkamista koskevassa neuvotteluprosessissa. Neuvottelujen takaraja lähestyy.  Mikäli lopulliseen sopimukseen päästään, tulee IAEA valvomaan Iranin toimia 15-25 vuotta. IAEA:n tarkastajille tämä tarkoittaa noin kolmetuhatta kenttäpäivää Iranissa. Suomalainen IAEA apulaispääjohtaja Tero Varjoranta on tässä avainasemassa.

Wienissä sijaitsee täydellisen ydinkoekieltosopimuksen voimaanastumista valmisteleva komissio (CTBTO). Sopimus ei ole vielä voimassa, mutta järjestö tekee jo tärkeätä työtä. Sillä on lähes 300 seismistä ja ilmahiukkasia keräävää valvonta-asemaa eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Näillä kerättiin oleellisia tietoja esimerkiksi silloin kun Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden laskeuman etenemistä arvioitiin.

Lisäksi YK järjestöissä tehdään muun muassa korruption, kansainvälisen rikollisuuden ja ihmiskaupan vastaista työtä (UNODC), sekä edistetään teollista kehitystä UNIDOssa.

Leave a Reply