YK:n yleiskokous 2016 – tässä keskeiset tärpit hektiselle viikolle

YK:n 71. yleiskokous tarjoaa politiikan penkkiurheilijoille ja suurkuluttajille loistavan tilaisuuden seurata diplomatian ja kansainvälisen politiikan huipputapahtumia – jos siis tietää mitä seurata. Tähän blogiin on koottu hektisen viikon keskeiset tärpit, joilla aloittelijat ja edistyneemmät yökyöpelit pääsevät hyvin vauhtiin.

YK:n 71. yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa maanantaina 19. syyskuuuta. Kuva: Flickr.
YK:n 71. yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa maanantaina 19. syyskuuuta. Kuva: Mahesh, Flickr.com cc by-nc-2.0

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous (The United Nations General Assembly) pyörähtää käyntiin 71. kerran. Yleiskokous, tuttavallisemmin UNGA, käynnistyy joka vuosi korkean tason viikolla syyskuussa. Korkean tason viikolla valtioiden päämiehet ja -naiset, ministerit ja virkamiehet kokoontuvat New Yorkiin neuvottelemaan tulevaisuuden tavoitteista koko maailman hyväksi. Viikon tapahtumia kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #UNGA ja UNGA71.

Suomesta korkean tason viikolle osallistuvat valtuuskuntaa johtava tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Sekä tietysti suuri joukko virkamiehiä ja muita työntekijöitä.

Seuraa Niinistön puheita suorana YK:n netti-tv:stä

Täyteen ahdettu viikko alkaa maanantaina 19. syyskuuta siirtolaisuus- ja pakolaiskysymyksiä käsittelevällä huippukokouksella. Suomen puheenvuoron pitää presidentti Niinistö noin klo 10 paikallista aikaa (Suomen aikaan noin klo 17). Ajankohtainen pakolaisteema jatkuu myös seuraavana päivänä, kun Niinistö, Soini ja Mykkänen osallistuvat Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman isännöimään korkean tason pakolaiskokoukseen tiistai-iltana.

Aikaero Suomen ja New Yorkin välillä on 7 tuntia.

Varsinainen YK:n yleiskokouksen istunto alkaa tiistaina. Viikon kehyksen muodostavat yleiskokoussalissa pidettävät kansalliset puheenvuorot, joiden teemana tänä vuonna on kestävän kehityksen tavoitteet. Suomalaisten kannalta kiinnostava hetki koetaan keskiviikkona noin klo 9.30 (Suomen aikaan noin klo 16.30), kun presidentti Niinistö pitää Suomen 15-minuuttisen yleiskeskustelupuheenvuoron. Niinistön maanantaista ja keskiviikkoista puhetta sekä yleisistunnon muuta keskustelua voi viikon mittaan kätevästi seurata YK:n netti-tv:stä.

Oheistapahtumia ja kahdenvälisiä tapaamisia

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikon aikana järjestetään lukuisia oheistapahtumia, joissa tavataan kollegoja ja pyritään verkostoitumaan muiden maiden päättäjien kanssa.

Ennakkoon yksi viikon mielenkiintoisimmista ja näkyvimmistä hetkistä tulee olemaan tiistai-illan HeForShe-vastaanotto. UN Womenin aloittaman HeForShe-liikkeen tavoitteena on saada pojat ja miehet toiminaan sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Presidentti Niinistö isännöi vastaanottoa ja toimii samalla illan pääpuhujana. Liikkeen kaksivuotispäiviä ovat juhlistamassa Pirkko Mattilan ja Kai Mykkäsen lisäksi muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja YK:n hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Emma Watson. Illan juhlahumua kannattaa seurata somessa tunnisteilla #HeForShe ja #TurnsTwo.

Ulkoministeri Soinin ohjelmassa korostuvat perinteiseen tapaan rauhanvälitys ja rauhanturvaaminen. Soini isännöi yhdessä Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun kanssa rauhanvälityksen ystäväryhmän ministeritason kokouksen ja lisäksi hän tapaa ulkoministerikollegojaan Pohjoismaista, Euroopasta ja muualta maailmasta pitkin viikkoa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkäsen ohjelma keskittyy naisten ja tyttöjen asemaan sekä yksityisen sektorin rooliin kestävässä kehityksessä. Mielenkiintoinen tapahtuma on ministeri Mykkäsen, Tansanian ulkoministeri Augustine Mahigan, Unicefin ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin keskiviikkoinen aamupalatapaaminen, jonka aiheena on innovaatioiden rooli naisten ja tyttöjen aseman parantamisessa.

Näitä kanavia kannattaa seurata!

YK:n yleiskokouksen seuraamisessa kannattaa pitää mielessä, että aikaero Suomen ja New Yorkin välillä on 7 tuntia. New Yorkin aamu- ja iltapäivän tapahtumia on siis mahdollista seurata inhimillisiin aikoihin myös Suomessa, mutta illan tapahtumat ajoittuvat meillä keskelle yötä.

Aikaeron takia reaaliaikaisinta ja runsainta yleiskokousseurantaa on tarjolla Suomen New Yorkissa sijaitsevan YK-edustuston verkkosivuilla, Twitter-tilillä ja Facebook-tilillä.

Ulkoministeriön Twitter- ja Facebook-tileillä kerrotaan varsinkin ministerien ohjelmasta. Mahdolliset Periscope-lähetykset välitetään joko YK-edustuston tai ulkoministeriön Twitter-tileillä.

Jos mielenkiintosi ei riitä puheiden ja tapahtumien reaaliaikaiseen seuraamiseen tai somen seuraaminen yöaikaan ei ole sinua varten – ei hätää. Yleiskokoukseen liittyvät tärkeimmät uutiset, tiedotteet ja ministeriemme puheet julkaistaan tuttuun tapaan verkkosivuillamme formin.finland.fi.

 

Leave a Reply