YK:n yleiskokous korkeakouluharjoittelijan silmin

Yhdistyneiden kansakuntien juhliessa 70-vuotista taivaltaan oli äärimmäisen hieno tilaisuus päästä korkeakouluharjoittelijaksi juuri YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikköön ulkoministeriössä.

UN Photo/Cia Pak
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitämässä puhetta YK:n yleiskokouksessa. UN Photo/Cia Pak

Kuluva vuosi on YK:lle – ja maailmalle – muutenkin erityisen merkittävä. Yleiskokouksen korkean tason viikon ohella järjestettiin New Yorkissa syyskuun lopussa Kestävän kehityksen huippukokous 2015, jossa hyväksyttiin seuraavan 15 vuoden universaalit kehitystavoitteet.

Ne korvaavat vuonna 2000 sovitut vuosituhattavoitteet, joiden määräaika päättyy vuoden lopussa. Uusi kestävän kehityksen agenda ei kunnianhimosta tingi: sen tavoitteena on muun muassa hävittää äärimmäinen köyhyys kokonaan ja saavuttaa globaali tasa-arvo vuoteen 2030 mennessä.

Harjoittelijakaksikkona pääasiallinen tehtävämme oli avustaa syyskuun lopussa yleiskokouksen korkean tason viikon ja kestävän kehityksen huippukokouksen valmisteluissa. Yleiskokouksen täysistuntoviikolla YK:n päämajaan kokoontuivat 193 jäsenmaan valtiopäämiehet sekä suuri joukko virkamiehiä, kansalaisjärjestöjen edustajia ja muita silmäätekeviä.

Kyseessä onkin YK:n keskeisin jäsenmaiden neuvotteluelin ja merkittävä areena keskusteluille kansainvälisen politiikan ajankohtaisista aiheista. Tämän ja kestävän kehityksen kokouksen myötä New Yorkiin kerääntyi suurin ja kattavin huippukokous kautta aikojen.

Suomen aktiivisuus vaatii suuren taustatyön

Suomi oli aktiivisesti mukana YK:n yleiskokousviikolla ja edisti monin keinoin omia tavoitteitaan. Ministeriviikon aikana Suomen delegaation jäsenet tapasivat lukuisia YK:n ja muiden maiden edustajia, esiintyivät erilaisissa tilaisuuksissa ja isännöivät Suomen omia tapahtumia.

Harjoittelijana oli mielenkiintoista nähdä, miten suuren ja huolellisen taustatyön tällainen aktiivisuus vaatii.

YK-asioita hoidetaan useissa eri yksiköissä ulkoasiainministeriössä ja lisäksi vielä useissa ulkomailla sijaitsevissa edustustoissa, kuten New Yorkissa ja Genevessä. Tausta-aineistoja ja ohjelmia yleiskokoukseen laatii siis monihenkinen tiimi ympäri maailmaa, ja yksiköllämme on koordinointivastuu tässä laajassa ponnistuksessa.

Kun työtä tehtiin Atlantin valtameren molemmin puolin, oli videopalavereissa vastassa usein vasta aamukahvia hörppiviä kollegoita, kun meillä Helsingissä oli jo työpäivä päättymäisillään.

Uutisoituja puheita ja polkupyörällä valtioneuvoston kansliaan

Harjoittelijoiden työnkuva oli monipuolinen. Autoimme laatimaan tausta-aineistoja, järjestämään ministeriön tilaisuuksia ja kerran Virva jopa otti ulkoministeriön virkapolkupyörän käyttöön noutaakseen kiireellisen asiakirjan valtioneuvoston kansliasta.

Suurin uurastus alkoi syyskuun puolivälissä, kun aloimme saattaa yleiskokoukseen tarvittavia materiaaleja lopulliseen muotoonsa. Viimeiset viikot tehtiin töitä iltoja myöten siihen asti, että Suomen ensimmäinen delegaatio lähti New Yorkiin.

Harjoittelussa oli erittäin palkitsevaa nähdä työnsä tulokset ja oppimansa konkreettisesti. Työn tärkeydestä ei ollut epäilyksiä. Katsoimme innostuneina tasavallan presidentti Niinistön puheenvuoroa YK:n yleiskokouksessa ulkoministeriön televisiolta, ja mietimme, kuinka hienoa olikaan olla mukana valmistelemassa presidentin matkaa tuohon tilaisuuteen.

 

Leave a Reply