Vaalivirkailijana

Vaalivirkailija joutuu kantamaan mukanaan paljon aineistoa. Meillä kahdella Phuketille suuntaavalla oli mukana tavaraa  liki kolmenkymmenen kilon edestä. Omien matkatavaroidemme lisäksi 1000 kappaletta äänestyslippuja, vaalikuoria, lähetekirjeitä ja -kuoria, jokaisen vaalipiirin ehdokaslistoja kaksin kappalein sekä perussetti toimistotarvikkeita.

Ennakkoäänestyspaikka tropiikissaLento Bangkokista Phuketille meni hyvin saksien takavarikointia lukuun ottamatta, ne olivat epähuomiossa jääneet matkatavaroihin. Phuketin lentokentällä meitä oli vastassa auto kuljettajineen ja pääsimme sujuvasti hotellille kuskin rupatellessa mm. venäläisten turistien määrän kasvusta saarella.

Koska en ollut aikaisemmin toiminut vaalivirkailijana, kertasin ohjeita mielessäni ennen äänestysajan alkua: henkilöllisyyden tarkistus, nimi äänestäjäluetteloon, äänestyslipun ojentaminen aukinaisena, äänestyslipun leimaus, ohjeistus äänestäjälle laittaa äänestyslippu itse vaalikuoreen, lähetekirjeen täyttö, vaalikuoren ja lähetekirjeen laitto lähetekuoreen. Muutaman kerran kaiken tuon tehtyäni alkoi asia sujua jo rutiinilla ja ehdin äänestyksen lomassa hieman myös juttelemaan äänestäjien kanssa. Moni äänestäjä kiitti mahdollisuudesta äänestää ulkomailla. Monet luulivat, että olimme tulleet Suomesta asti pelkästään vaaleja järjestämään. Osa tuli äänestämään Phuketiin vain jotta saisi kokemuksen ulkomailla äänestämisestä. 

Lauantaina äänestyksen päätyttyä osa äänestyslipuista oli jäänyt käyttämättä ja ne piti silputa.  Aurinkomatkojen työntekijät ystävällisesti tarjoutuivat lainaamaan heidän toimistossaan olevaa paperisilppuria, joten ei kun silppuamaan. Tovi siinä vierähti ja silppuri piti pari kertaa tyhjentää, ennen kuin olin saanut kaikki tyhjät äänestysliput tuhottua. Tällä välin kollegani oli ehtinyt pakata muut vaalitarvikkeet ja oli valmiina lentokentälle lähtöön. Itse jäin Phuketiin vielä sunnuntaiksi lomailemaan.

Eräs hauska sattumus vaaleista jäi erityisesti mieleen. Äänestyspaikalle uutta passiaan hakemaan tullut nainen antoi vanhan passinsa mitätöitäväksi. Passin kulma leikattiin, ja naisen takana ollut äänestämään tullut mies katsoi toimitusta silmät ymmyrkäisinä. Tilanteessa oli pieni kiusaus tokaista ”niin, ettekö tiennyt, että ulkomailla äänestettäessä passin kulma aina leikataan, koska muuten ei voida todentaa, kuka on jo käynyt äänestämässä?” Miehen silmistä kuvastui helpotus, kun hänen passiaan ei leikattukaan äänestyksen päätteeksi.