Start up -kansakunta rokottaa ennätysvauhtia

Israel on maailman johtava maa koronarokotuksissa. Maan yhdeksän miljoonan kansaa rokotetaan ennätysvauhtia joulun alla aloitetussa rokotuskampanjassa. Tähän mennessä ensimmäinen rokoteannos on annettu 2,7 miljoonalle eli yli neljäsosalle kansasta. 80%:a yli 60-vuotiaista on rokotettu. Tehosteannoksen on saanut 1,3 miljoonaa kansalaista.

Israelin kunnianhimoinen rokotuskampanja

Rokotuskampanja on edennyt terveydenhuoltohenkilökunnasta, riskiryhmistä ja vanhuksista jopa alle 40-vuotiaisiin. Opettajia ja raskaana olevia rokotetaan sekä 16-18-vuotiaita lukiolaisia, jotta he voisivat palata läsnäkouluun ja menestyä loppukokeissa. Hallituksen tavoitteena on rokottaa 250 000 ihmistä päivässä (tällä hetkellä rokotetaan noin 200 000 päivässä) ja saada rokotettua kaikki yli 16-vuotiaat kansalaiset maaliskuun loppuun mennessä. Kilpajuoksua käydään virusmutaatioita vastaan, joiden osuus uusista tartunnoista on jo 40-50%.

Israel käyttää tällä hetkellä pääasiassa Pfizer-BioNTechin rokotetta. Se hyväksyi myös Modernan rokotteen kolmantena maana Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen tammikuun alussa. Viikoittain maahan toimitetaan satoja tuhansia annoksia rokotteita.

Tehokas, digitalisoitu terveydenhuoltojärjestelmä

Rokotteiden tehokkaan hankinnan taustalla nähdään Israelin rokotteista maksama korkeampi, jopa kaksinkertainen, hinta sekä yhteistyö ja tiedonjakaminen rokotevalmistajan kanssa. Israel on tarjoutunut toimimaan eräänlaisena rokotelaboratoriona. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on tehokas. Jokaisen israelilaisen on kuuluttava yhteen maan neljästä terveydenhuolto-organisaatiosta/ sairauskassasta, jotka tarjoavat terveydenhuoltopalveluita ja kattavat kustannuksia. Terveystiedot on digitalisoitu. Suomi ja Pohjoismaat ovat tässä suhteessa Israelin kaltaisia maita, joiden kanssa yhteistyö voisi olla kiinnostavaa rokotevalmistajien näkökulmasta. Israelissakin voi olla terveysviranomaisten mukaan odotettavissa rokotetoimitusten hidastumista, vaikka se on saanut neuvoteltua hyvät sopimukset valmistajien kanssa.

Tietojen luovuttaminen rokotevalmistajalle on aiheuttanut julkista keskustelua. Terveysministeriön mukaan kyse on yleisistä rokotuksen toimivuuteen, jakeluun ja mahdollisiin sivuvaikutuksiin liittyvistä tiedoista, ei henkilökohtaisista tiedoista.

Kokemus kriisinhallinnassa näkyy rokotusjärjestelyissä

Israelin rokotusten organisoiminen on ollut menestys. Maalla on kokemusta erilaisista kriisitilanteista, mikä auttaa vastaamaan tähänkin haasteeseen. Israelilainen tapa on lähteä liikkeelle nopeasti ja muokata suunnitelmia matkan varrella tarpeen mukaan. Sama rohkea ja ripeä toimintamalli näkyy israelilaisissa kasvuyrityksissä.

Israelin puolustusvoimat tukee koronatoimia muun muassa organisoimalla testaus- ja rokotuspisteitä. Stadioneille ja urheiluhalleihin perustettiin rokotuskeskuksia. Rokotuksia annettiin alkuun jopa ympäri vuorokauden. Rokotusaika tulee varata, mutta järjestelmä on osoittanut joustavuutensa. Ihmiset ovat voineet mennä jonottamaan ”ylijäämärokotteita” keskuksiin iästä riippumatta. Päivän päätteeksi niitä on jaettu halukkaille, jotta huonosti säilyvät rokotteet eivät menisi hukkaan. Näin monet nuoremmatkin ovat jo saaneet rokotteen.

Kansan luja luottamus terveydenhuoltoon

Väestön rokotushalukkuudessa ja -innokkuudessa on vaihtelua. Yleisesti kansalaisilla on vahva luottamus terveydenhuoltoon: yli 90 prosenttia israelilaisista on tyytyväisiä terveydenhuoltoon. Rokotevastaisuus on melko matalaa ja sitä on torjuttu mediakampanjoilla ja mielipidejohtajien ja julkisuuden henkilöiden rokottamisilla ja esiintymisillä. Lisäksi mitä suurempi osa kansasta on rokotettu, sitä useammalla on käytännön kokemusta rokotuksista lähipiirissä. Kriittisyys on laskenut kampanjan edetessä. Eri väestöryhmien rokotesuhtautumisen taustalla on erilaisia syitä. Niihin pyritään vaikuttamaan kohdennetuin toimin. Suunnitteilla on ns. vihreä passi, joka mahdollistaisi rokotteen saaneiden vapaamman liikkumisen ja osallistumisen yleisötilaisuuksiin.

Rokotteen luomasta toiveikkuudesta huolimatta Israelin koronatilanne on yhä vaikea. Tällä hetkellä todetaan noin 8 000 – 9 000 koronatartuntaa päivässä. Koronatestejä on tehty parhaimmillaan peräti 120 000 päivässä. Tähän mennessä 617 000 israelilaista on sairastanut koronan, ja koronaan kuolleita on 4 500.

Yhteiskunnan sulkutilat vaikea isku talouteen

Maassa on meneillään kolmas yhteiskunnan sulkutila ja tiukat rajoitustoimet ainakin tammikuun loppuun asti. On mahdollista, että niitä jatketaan. Kaupat ja palvelut ovat kiinni välttämättömiä lukuun ottamatta. Liikkumista ja kokoontumista rajoitetaan. Koulua käydään etänä. Lentomatkustaminen on käytännössä suljettu tammikuun loppuun asti. Sulun kustannusten on laskettu olevan Israelin taloudelle 2,5-3 miljardia shekeliä viikossa (700-840 miljoonaa euroa viikossa). Sulkutilan taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset ovat merkittävät. Korkeampien rokotehintojen maksamista on Israelissa perusteltu koronan ja sulkutilan aiheuttamilla kustannuksilla.

Israelissa järjestetään parlamenttivaalit maaliskuun lopulla. Rokotekampanjassa onnistuminen vaikuttaa istuvan hallituksen suosioon.

Israel aktiivinen kansainvälisessä yhteistyössä koronaa vastaan

Israel osallistuu kansainväliseen koronan vastaiseen yhteistyöhön. Se käy keskustelua ja tekee yhteistyötä useiden Euroopan maiden, myös Pohjoismaiden, kanssa. Israelin oma koronarokote BriLife on kolmannessa testausvaiheessa. Suomen ja Israelin välistä terveyssektorin yhteistyötä edistetään innovaatioiden ja digitaalisten ratkaisuiden osalta. Suomelle olisi hyödyllistä käydä aktiivista vuoropuhelua Israelin kanssa rokotuksista ja koronatilanteesta.