Osaisitko kuvitella, että sähköt katkeaisivat päivittäin pari-kolme kertaa päivässä aina pariksi tunniksi kerrallaan? Etelä-Afrikassa sähkökatkot ovat arkipäivää. Ne vaikuttavat jokaiseen, mutta nämä vaikutukset ovat jokaisen kohdalla erilaiset. Pretoriassa ollessa olen päässyt kokemaan, mihin kaikkiin elämän osa-alueisiin sähkön puute vaikuttaa. Vastaus on yksinkertainen. Kaikkiin! Suomessa eläessä ei tule edes ajatelleeksi, että lähes kaikki arjessamme toimii sähköllä. Kotona saatamme käyttää jopa kymmeniä sähkölaitteita samanaikaisesti. Emme edes ajattele, millaista elämä olisi ilman kodinkoneita, valoja tai Wi-Fi-yhteyttä. Millaista olisi seisoskella liikenneruuhkissa, vain ja ainoastaan, koska liikennevalot ovat pois päältä. Etelä-Afrikassa opin, että kylmäaltaat, jääkaapit ja pakastimet pitävät kylmää parin tunnin ajan, mutta neljän tunnin katko tarkoittaa, että tuotteet menevät pilalle. Lisäksi olen päässyt käymään muun muassa lääkärissä, manikyyrissä sekä museossa puhelimen taskulampun valossa.
Aalloittainen energiakriisi on koetellut Etelä-Afrikkaa jo vuodesta 2007. Energian riittävyyden varmistamiseksi eteläafrikkalainen sähköyhtiö Eskom lanseerasi 8 vaiheisen sähkönjakeluasteikon. Asteikko määrittää kuinka monta tuntia päivässä sähköt ovat poikki, mihin aikaan ja millä alueella. Esimerkiksi Stage 4:lla sähköt ovat poikki enintään 25% päivästä eli 6 tuntia. Tämä voi tarkoittaa kolme kahden tunnin katkoa.
Varakkaammat henkilöt pystyvät kustantamaan koteihinsa generaattorin ja suorittamaan perus arkeen liittyviä asioita kuten katsomaan televisiota ja lämmittämään ruokaa. Sen sijaan köyhemmälle osalle väestöstä loadshedding (=sähkönsäännöstely) tarkoittaa täysin pimeää aikaa, jolloin ei ole mahdollisuuksia kotitalouden hoitoon, ruoan laittoon tai jopa veden saantiin. Etelä-Afrikka on tituleerattu yhdeksi maailman epätasa-arvoisemmaksi valtioksi ja sähkökatkot ovat taatusti osasyy tämän tittelin ansaitsemiseksi.
Lopuksi haluaisin vielä jakaa vinkkini Etelä-Afrikan matkaa suunnittelevalle, kuinka varautua sähkökatkoihin. Ensinäkin kannattaa selvittää etukäteen koskeeko loadshedding rakennusta, jossa tullaan majoittumaan ja millä tavalla. Onko talossa generaattoria ja katkeaako sähkökatkon aikana vesi. Mikäli sähkökatkot koskevat omaa majapaikkaa, olisi hyvä varata tehokas varavirtalähde, jolla pystyy lataamaan tarvittavat yhteydenpitolaitteet. Kannattaa ottaa huomioon, että myöskään Wi-Fi yhteys ei toimi katkon aikana, joten puhelimessa olisi hyvä olla hätätilanteen varalta edes vähän mobiilidataa. Tehokas taskulamppu helpottaa puolestaan pimeässä liikkumista. Musiikin ystävälle matkakaiuttimesta ja puhelimeen ladatusta musiikista voi olla iloa, kun verkkoyhteyttä ei ole saatavilla.
Darya Koroleva