Kenia on profiloitunut Itä-Afrikan vihreän siirtymän edelläkävijänä. Maan uusi presidentti William Ruto on korostanut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun merkitystä ja Kenian tavoitetta muuttaa energiantuotantonsa 100 % puhtaaksi energiaksi vuoteen 2030 mennessä useissa julkisissa esiintymisissään syksyn aikana. Kyseessä eivät ole tyhjät puheet, sillä Kenia on panostanut vahvasti uusiutuvaan energiaan ja sähköistymiseen jo useiden vuosien ajan. Onko Kenian kehitys jatkossa vihreän tuotannon ja päästöttömän talouden varassa? Miten Suomi voi olla osa Kenian vihreää siirtymää?
Syyskuussa valtaan noussut Kenian uusi presidentti William Ruto on korostanut ilmastonmuutoksen ja vihreän energian merkitystä useissa puheissaan syksyn aikana. YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa hän painotti, ettemme voi hukata enää hetkeäkään pelkkään keskusteluun toimista, sillä pian on liian myöhäistä toimia ja kääntää tapahtumien kulkua. Tällä hän viittasi ilmastonmuutokseen sekä sen aiheuttamiin vaikutuksiin, kuten vakavaan kuivuuteen ja nälkäkriisiin, Keniassa ja muualla itäisessä Afrikassa. Virkaanastujaispuheessaan hän korosti fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisen tärkeyttä.
Kenia on päättäväisesti menossa kohti vihreämpää tulevaisuutta. Sen tavoitteena on vähentää köyhyyttä, tukea työpaikkojen luomista, paikallista taloutta sekä kestävää teollistumista. Sen tavoitteena on saada vedettyä muut itäisen Afrikan maat mukaan kehitykseen, ja ehkä se pystyy omalla esimerkillään näyttämään mallia muille. Kehityksessään se tarvitsee apua kuitenkin myös kansainväliseltä yhteisöltä.
Vaikka Kenialla on vielä matkaa edessään, se on osoittanut olevansa tosissaan tavoitteiden toimeenpanon kanssa. Se tuottaa jo nyt yli 75 prosenttia sähköstään uusiutuvista lähteistä, pääosin geotermisestä- ja vesivoimasta. Voimakkaan aurinkoenergian, rannikkotuulen ja geologian ansiosta aurinko-, tuuli- ja geoterminen energia tarjoavatkin merkittävää potentiaalia yhteistyölle.
Kysyntää suomalaisosaamiselle
Itä-Afrikan kaupan keskuksena Kenian etuina ovat alueellisesti kehittynyt talous, vahva talouskasvu, dynaaminen bisnesympäristö, nopeatempoisuus ja laajat mahdollisuudet. Se kaupungistuu nopeasti, väestö on koulutettua ja keskiluokka kasvaa jatkuvasti. Tämä lisää mahdollisuuksia kulutukseen, ja erityisesti vihreään kulutukseen. Riskitön se ei toki ole, niin kun ei mikään muukaan markkina.
Kenia on jo kärjessä Afrikan telekommunikaatio ja ICT-sektoreilla. Sillä on alueen kehittyneimmät laajakaistayhteydet, kunnossa oleva yleinen ICT-infrastruktuuri, laajat mobiilipankki ja –rahapalvelut sekä fintech-palvelut.
Vaikka Kenia onkin vielä suhteellisen tuntematon markkina suomalaisille, ovat monet muut maat ja yritykset jo löytäneet paikalle ja kilpailu alkaa olla kovaa. Suomalaisosaamiselle voisi olla kysyntää erityisesti vihreässä siirtymässä ja –teknologioissa, ICT-sektorilla, maatalouden modernisoinnissa sekä pankki- ja terveysaloilla.
Me Team Finland –toimijat etsimme kaiken aikaa mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille maan kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla. Kenian, kuten koko Afrikan, väestön arvioidaan yli tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Nuorten osuus väestöstä on jo nyt valtava. Moni uskookin, että maailman tulevaisuus ratkaistaan Afrikan mantereella.
Olisiko aika hypätä mukaan tähän kehitykseen?
Lisätietoa Kenian markkinamahdollisuuksista
Tule kuulemaan Kenian poliittisesta ja kaupallis-taloudellisesta tilanteesta ulkoministeriön ja Business Finlandin webinaariin 15.12. klo 15. Ilmoittaudu mukaan!
Elinkeinoministeri Mika Lintilä matkustaa Keniaan yritysdelegaation kanssa helmikuussa 2023. Lue lisää Team Finland –vierailusta ja hae mukaan. Lisätietoa Business Finlandin verkkosivuilla.