”Kansan kryptovaluutta” peronio säästöjen turvana inflaation runtelemassa Argentiinassa

Kerroimme viime vuonna blogissamme argentiinalaisten ostavan ylimääräisillä pesoillaan usein Yhdysvaltain dollareita, sillä Argentiinan peson arvo laskee jatkuvasti. Käteistä rahaa modernimpi tapa säästöjen turvaamiseen inflaation ja devalvaation kurittamassa maassa on kryptovaluuttojen hankkiminen. Argentiinassa kehitetyistä kryptovaluutoista peronio pyrkii vetoamaan kansaan nationalistisella ja populistisella retoriikalla.

Chainanalysisin lokakuussa 2021 julkaiseman raportin mukaan Argentiinassa käytetään kymmenenneksi eniten kryptovaluuttoja maailmassa. Latinalaisen Amerikan maista vain hyperinflaatiosta kärsivä Venezuela on listauksessa Argentiinaa korkeammalla. Raportin mukaan Latinalaisessa Amerikassa kryptovaluuttojen hankkimiseen kannustaa erityisesti tarve säilyttää säästöjen arvo.

Argentiinan taloushistoria on omaa luokkaansa maailmassa. Ennen ensimmäistä maailmansotaa maatalousvaltainen Argentiina kuului maailman kymmenen varakkaimman valtion joukkoon. Lukuisten poliittisten ja taloudellisten kriisien myötä Argentiinan talous on nykyään tunnettu useista velkojen laiminlyönneistä sekä 50 % vuotuisesta inflaatiosta.

Argentiinassa korkea inflaatio näkyy arkielämässä muun muassa ravintola-annosten jatkuvana hintojen nousuna. Kuvassa empanadaksia, perinteisiä argentiinalaisia pasteijoita.

Luultavasti yleisin tapa, jolla argentiinalaiset pyrkivät säilyttämään säästöjensä arvon on käteisen vaihtaminen Yhdysvaltain dollareihin. Uudeksi säästämistavaksi on kuitenkin noussut kryptovaluuttojen hankkiminen. Kansainvälisesti tunnettujen kryptovaluuttojen ostamisen lisäksi Argentiinassa on kehitetty omia kryptovaluuttoja.

Peronio – ”kansan raha” inflaatiota vastaan

Mielenkiintoinen esimerkki argentiinalaisesta kryptovaluutasta on ”kansan rahaksi” kutsuttu peronio. Peronio on älykkäisiin sopimuksiin perustuva niin kutsuttu vakaavaluutta (eng. stablecoin) eli kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu toiseen valuuttaan, tässä tapauksessa Yhdysvaltain dollariin. Yksi yhdysvaltain dollari vastaa 250 peroniota (Pe), ja peroniot on mahdollista vaihtaa takaisin dollareihin milloin vain.

Peroniota markkinoidaan pitkälti keinona, jolla käyttäjä pääsee eroon argentiinalaisen rahaelämän perinteisistä ongelmista. Peronion avulla hankkijan kerrotaan pystyvän säilyttämään säästöjensä arvon sekä saamaan niille jopa 15 % vuotuisen koron. Rahansiirtojen kerrotaan olevan lisäksi muun muassa halpoja ja nopeita.

Mahtipontinen nationalistinen ja populistinen retoriikka hyvin tyypillistä Argentiinassa

Kiehtovan peroniosta tekee erityisesti sen nationalistinen ja populistinen retoriikka. Valuutan nimi viittaa Argentiinan entiseen presidenttiin Juan Domingo Peróniin (1895-1974) sekä hänen luomaansa poliittiseen liikkeeseen, peronismiin. Vasemmistopopulistinen Perón toimi maan presidenttinä vuosina 1946-1955 sekä maanpaon jälkeen uudelleen vuosina 1973-1974. Peronismi leimaa edelleen argentiinalaista politiikkaa: esimerkiksi maan nykyinen presidentti Alberto Fernández sekä tämänhetkinen hallituskoalitio Frente de Todos voidaan katsoa peronistiseen liikkeeseen kuuluviksi, vaikkakin suuntauksia peronismin alla on lukuisia.

Presidentti Perónin toinen ja kuuluisin vaimo, Eva ”Evita” Perón (ent. Duarte, 1919-1952) oli kansan rakastama hahmo ja on Argentiinassa edelleen kulttiasemassa työläispiireissä. Kuvassa Museo Evita Buenos Airesissa.

Peronion kantavat ajatukset ovat mielenkiintoisesti ristiriidassa. Kryptovaluutan nimi viittaa peronistiseen liikkeeseen, jolla on ollut oma roolinsa Argentiinan talouden ongelmissa. Maan epävakaa taloustilanne taas on yksi peronion olennaisimmista syntysyistä. Argentiinalaisessa ajattelumallissa epäloogisuudella ei kuitenkaan ole merkitystä: maa on suurin ja kaunein ongelmistaan huolimatta!

Nelli Rönkkö