Viimeinen blogi: Ulkoministeriön blogit suljetaan

2

Maailma muuttuu ja ulkoministeriön viestintä sen mukana.  Ulkoasiainhallinnon blogikokonaisuus suljetaan ja uusia kirjoituksia ei enää julkaista vuoden 2023 alusta. Kirjoitukset jäävät vielä hetkeksi saataville mutta vuoden loppuun mennessä blogikokonaisuus poistetaan verkosta ja arkistoidaan.

Ulkoasianhallinnon blogiportaali on vuodesta 2014 koonnut yhteen virkamiestemme blogikirjoituksia. Blogit ovat tarjonneet asiantuntijoillemme kanavan, jossa käydä keskustelua ulkoasiainhallinnon teemoista ja työstä, epävirallisemmin ja omien kokemusten ja näkökulmien kautta.

Rekisterikilpiä, sähköautoja ja uskontoa

Blogikirjoituksissa on käsitelty monenlaisia aiheita ja niitä on kirjoitettu eri puolilta maailmaa; blogien teemat kertovat työmme monipuolisuudesta.

Blogikokonaisuus onkin vuosien saatossa kasvanut varsin laajaksi. Blogialustalla on julkaistu lähes 2000 blogikirjoitusta.

Monipuolisesta aiheiden kirjosta kertoo myös poiminnat suosittujen kirjoitusten otsikoista: Cd-rekisterikilpi, Kuka on äärimmäisen köyhä, Thaimaan maahantulomääräyksiä kannattaa noudattaa, Uskomaton uskonto (Puolaa vasta-alkajille), Norja – Sähköautojen luvattu maa.

Yksi kanava hiljenee, toiset nousevat

Miksi sitten lopettaa?

Blogit perustettiin aikanaan paikaksi jossa kirjoitetaan ja keskustellaan ulkoasiainhallinnon työstä ja teemoista. Blogien perustamisen jälkeen maailma ja viestintäympäristö sen mukana on muuttunut. Olemme ulkoasiainhallinnossa ottaneet käyttöön useamman somekanavan ja satsanneet näiden kanavien kehittämiseen. Samalla blogien lukijamäärät ovat vuosien saatossa hiipuneet.

Some-kanaviemme seuraajamäärät ja tavoittavuus ovat puolestaan kasvaneet huimasti, Twitterin näyttökerrat vuonna 2022 olivat lähes 22 miljoonaa kun blogikirjoitusten vierailumäärä oli 74 000. Olemme onnistuneet kannustamaan ison joukon asiantuntijoitamme heille sopiviin somekanaviin. Myös uusia kanavia on otettu käyttöön, viimeisimpänä Instagram. Ulkoministeriön ja ulkomaanedustustojen verkkosivustot keräsivät vuonna 2022 lähes 14 miljoonaa vierailua.

Jatkossa satsaamme entistä vahvemmin näihin vaikuttavampiin viestintäkanaviimme. Henkilölähtöinen viestintä on tärkeätä ja tulemme panostamaan myös virkamiesten sosiaalisen median näkyvyyden tukemiseen.

Löydä itsellesi sopiva kanava viestiä

Kannustan jokaista kollegaa löytämään itselleen sopivan tavan ja kanavan kertoa omasta työstään. Tämä lisää paitsi oman työn merkitystä, samalla tukee myös tavoitettamme tuoda entistä paremmin esille ulkoasianhallinnon asiantuntemus. Näin osoitamme relevanssimme suomalaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa.

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja lukijoille! Tapaamisiin muissa kanavissa:

 

Kommentit

huolestunut_kansa 1 vuosi sitten

Siis mitä helv? Umpityperä ja lyhytnäköinen päätös!

Twitter ja erityisesti Metan alustat (Facebook, Whatsapp, Instagram Oculus) ovat ulkomaisessa omistuksessa eikä niitä pääse lukemaan välttämättä lainkaan muuten kuin tekemällä tunnuksen!!
Vaikka joku selittääkin että ovat avoimia julkaisuja, niin eivätpä olekaan.
Erityisesti FB harrastaa sitä, että vanhemmat kirjoitukset menevät kirjautumismuurin taakse ja koko Instagram on nykyään mahdoton lukea ilman tunnusta.

Twitter myös huomauttelee kirjautumisesta heti parin kirjoituksen jälkeen, joka on ohitettavissa parilla rivillä ublockissa, mutta moniko sitä osaa ja jaksaa, varsinkaan mobiililla? Aivan, muutama prosentti kansasta.

Kaikki materiaali on AINA syytä pitää omilla sivuilla, omassa hallussa ja ohjata näistä muiden hallitsemista alustoista sinne. Eli siitäs vaan postailette someihin, mutta linkki omille sivuille omaan blogiin, piste. Kannattaa muistaa, että myös teidän um:n tunnukset voivat sulkeutua koska tahansa mistä tahansa syystä, myös jonkun tahon ilkivaltaisten ilmiantojen perusteella!

Ville Cantell 1 vuosi sitten

Hei,

kiitos erittäin hyvästä näkökulmasta. Samaa mieltä olemme omien alustojen tärkeydestä. Jatkossakin satsaamme niihin vahvasti. Osa nyt lopettavista blogeista jatkaakin vähän uusitussa muodossa muilla verkkosivustoillamme. Omat verkkosivumme ovat viestintämme kivijalkana jatkossakin, um.fi-sivuston lisäksi myös edustustojen omat verkkosivut, Kauppapolitiikan, Kehityslehden ja Eurooppatiedotuksen sivustot yms.