Kansanvaltaa SL KAI Blogi

Egyptin valitsi vapaissa vaaleissa uuden presidentin. Maassa, joka on tottunut tuhannen vuoden sykleihin historiassaan, tapahtuu nyt asioita hengästyttävällä vauhdilla. Termi ”historiallinen” kärsii nykyisin inflaatiosta, mutta tässä sitä voi hyvin käyttää. Dr. Morsi on ensimmäinen kansan vapaasti valitsema johtaja maan yli 5000 vuotisen historian aikana. Hän on myös ensimmäinen siviilipresidentti Egyptin tasavallan 60-vuotisella taipaleella sekä ensimmäinen poliittisen islamin edustaja.

Uuden presidentin valtaoikeudet ovat toistaiseksi rajalliset, sillä asevoimat varasi itselleen huomattavasti valtaa, ainakin seuraavaan perustuslakiin saakka. Vallan määrä ei itsessään ole keskeinen kysymys kansanvallassa, vaikka se onkin tärkeää. Olemmehan tottuneet länsimaissa valtionpäämiehiin, joilla on seremoniallinen tehtävä.

Olennaista on se, mikä instituutio käyttää valtionpäämieheltä puuttuvaa valtaa. Egyptissä ei ole parlamenttia ja lainsäädäntövaltaa harjoittaa toistaiseksi asevoimat. Se ei ole kansan valitsema elin. Egyptin transitio on vasta alkamassa. Kansa on jakautunut, ja uuden presidentin soisi ojentavan kätensä, jotta kansalaisyhteiskunta saisi tilaa kehittyä eivätkä kristittyjen, liberaalien ja naisten pelot kävisi toteen.

Egypti pysyy kiinnostavana vielä pitkään.