Musiikkisillan uudesta merkityksestä

Kuudes suomalais-egyptiläinen musiikkisilta avattiin vastaanotollani 27.3. Lämminhenkinen ja rento tilaisuus. Musiikkisilta on mielestäni kaunis hanke, jossa pääasiassa suomalaiset mestarit pitävät mestariluokkaa nuorille, lupaaville egyptiläismuusikoille. Oppilaat pitävät lopuksi konsertteja ja parhaat heistä pääsevät jatkokurssille Savonlinnan musiikkiakatemiaan. Kiitos hankkeesta kuuluu Ralf Gothonille ja hänen väsymättömälle tiimilleen. He tekevät pyyteetöntä työtä, ei aina helpoissa olosuhteissa, mutta nuorten egyptiläisten vilpitön ilo onnistumisesta on palkitsevaa.

VastaanottoEgyptin meneillään oleva kuohunta on muuttamassa sillan luonnetta. Ennestään tärkeä toiminta muuttaa mielenkiintoisella tavalla luonnettaan ympäristön ollessa muutoksen tilassa.  Tulemme kulttuurien välisen kanssakäymisen kysymysten äärelle.  On tärkeää auttaa egyptiläisiä ylläpitämään tilaa, joka edistää kulttuurien välistä yhteisymmärrystä.  Puheessani lausuin, että vaikeina aikoina ihmiset kaipaavat kiintopisteitä ja kulttuuri sekä taide-elämykset tarjoavat sitä. Myöhemmin illalla Kairon ooperan vieraista osa tuli paikalle pahasti myöhässä. Heidän lähtöään oli viivästyttänyt Muslim Brotherhoodin vastainen mielenosoitus, jonka vuoksi ooppera oli motissa. Tämä on ironista, sillä ooppera on tietenkin kaikkea muuta kuin veljeskunnan linnake. Niillä mielenosoittajilla oli totta tosiaan väärä osoite ja kohde.

Perjantaiksi liberaali oppositio on kehottanut mielenosoitukseen yleisen syyttäjän viraston luona. Virasto on vastapäätä arabialaisen musiiikin instituuttia, jossa musiikkisillan päätöskonsertti pidetään.  Musiikkisillan sisältö on siis entinen, mutta ympäristön muutoksen vuoksi se on saamassa uusia ulottuvuuksia. Tätä teemaa täytyy kehitellä.