Oman käden oikeus

Egyptin poliisilaitos ei ole toipunut vallankumouksesta. Väestö kammoaa sen perinteistä toimintakulttuuria, joka kehittyi autoritaarisen hallinnon vuosikymmeninä. Uutta ei ole tilalle kyetty luomaan.

Viime marraskuussa alkaneen perustuslakia koskevan kriisin myötä poliisin kyky ja mahdollisuudet toimia ovat heikentyneet entisestäänkin. Poliisista itsestään on paikoin tullut ”uhri” tässä uudessa asetelmassa.

Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä alkaakin Egyptissä olla yhä suurempia ongelmia. Poliisi lakkoilee tai on vetäytymässä kaduilta. Valitettavasti tämä on johtanut siihen, että kansalaiset tai tietyt erityisryhmät ovat ryhtyneet perustamaan korttelipartioita tai muita ns. vigilanttiryhmiä. Yhtenä kimmokkeena kehitykseen voi nähdä valtakunnansyyttäjän kehotuksen kansalaisille turvautua vuodelta 1950 peräisin olevaan lakiin kansalaisten pidätysoikeudesta. On myös ryhdytty pohtimaan yksityisten vartiointiliikkeiden käyttämistä poliisina.

Egyptissä on valitettavasti jo ryhdytty pahoinpitelyihin ja lynkkauksiin. Hyvin vaarallinen kehityskulku, koska se avaa tien myös tavanomaisten henkilö-, heimo- ja kyläriitojen selvittelyyn tällä oikeusjärjestelmän ulkopuolisella raiteella. Niitähän riittää. Oikeusministeri on ilmaissut huolensa kehityksestä, mutta jäämme odottamaan toimia.