Villasukat Kairon talvessa

Villasukat ovat olleet tarpeen Kairon talvessa. Vaikka päivisin lämpötila kohoaa pariinkymmeneen asteeseen, yöt ovat edelleen kylmiä ja talot jäähtyvät nopeasti alle mukavuusrajan. Sadettakin pukkaa. Kairossa sade on merkinnyt juuri niin monen vesitipan kuuroja, että vastapesty auto likaantuu. Kuitenkin kevättä kohti ollaan menossa.

Talviaurinko_pilkistää (2)

Tammikuun säätila heijasteli omalla tavallaan Egyptin kehityskulkuja. Täällä on monella tapaa nyt talvi – kuinka pitkä ja kuinka kylmä, on kiinni itse kunkin egyptiläisen tilanteesta. Toisilla on lämpöpatteri, turkkejakin näkee; toiset sinnittelevät yli talven villasukissa, taikka palelevat kun eivät tunne kerrospukeutumisen käsitettä. Jotkut pakenevat kylmää pois Egyptistä. Kuitenkin yleinen ilmapiiri on odottava: kevääseen uskotaan, optimismi kesän tulostakin on vahva.

Tammikuun 2011 vallankumouksen vuosipäivän viikonloppu tarjosi ikäviä uutisia: parikymmentä kuollutta, runsaasti haavoittuneita mielenosoittajia. Virkavalta osoitti voimansa, mutta ei toiminnallaan voittanut puolelleen epäilijöitä. Kansalaisyhteiskunnan tila on rajattu, aktivistit ovat niitä, joita poliittinen talvi koettelee kovimmin. Tavallinen kansalainen hyväksyy hallinnon ottaman linjan: tärkeintä on yhteiskuntatason vakaus ja kehitys, yksilön oikeudet ovat taka-alalla. Ilmassa on optimismia henkilökohtaisten elinolosuhteiden paranemisen ja yleisen talouskehityksen suhteen, kuin myös poliittisen vakauden ja rauhan osalta.

Pienten räjähteiden aiheuttamista tuhoista on tullut valitettavaa arkipäivää, mutta isompaa, siviileihin kohdistunutta terroristi-iskua ei ole ollut. Pohjois-Siinain tilanne on vakava, mutta ei kosketa suurta osaa egyptiläisistä. Turvallisuus ei enää ole määräävä tekijä ihmisten ajatuksissa tulevasta. Matkailuelinkeinokin on hiljalleen elpymässä. (Suurlähetystön matkustustiedote)

Maaliskuussa Sharm El Sheikissä Etelä-Siinailla on iso, kansainvälinen investointikonferenssi, josta odotetaan Egyptin taloudelle näyttävää elvytysruisketta.

Mikä sitten on se kevät, jota toivotaan ja jonka tuloon uskotaan?

Parlamenttivaalit maalis−huhtikuussa ovat kesällä 2013 laaditun poliittisen tiekartan viimeinen askel. Vaikkei Egyptissä toteudu länsimaisen tyylinen demokratia, on täällä vaalien jälkeen demokratian institutionaaliset rakenteet paikallaan: presidentti, hallitus ja parlamentti. (Sekä oikeusjärjestelmä, jonka itsenäisyydestä on paljon puhuttu, mutta jonka vastuullisuus yhtenä valtapilarina vaatisi oman analyysinsä.)

Poliittisen keskustelun avautuminen on mahdollista, kun uusi parlamentti ryhtyy käymään läpi viimeisen vuoden aikana säädettyjä, usein kiistanalaisiakin, lakeja.

Kenties poliittisen tilanteen asettuminen myös sallii avoimemman tilan niille, jotka ovat hallinnon kanssa eri mieltä. Tärkeää olisi, että kansa kokisi voivansa vaikuttaa politiikan kautta tulevaisuuteen. Kun poliittisen vuoropuhelun mahdollisuus tukitaan, hakevat ihmiset vastauksia muualta. Kevät tarjoaa tienhaaran, vaikkei kumpikaan tie johtaisi mullistaviin muutoksiin. Egyptiläiset ovat väsyneitä vallankumouksiin, luottamus viime toukokuussa valitun presidentin viitoittamaan tiehen jatkuu vahvana, vaikka muitakin mielipiteitä löytyy.

Egypti on valinnut oman tiensä matkalla uuteen nousuun. Tämä tie kulkee polkuja, joista voimme olla eri mieltä. Meidän on tuettava myönteisen muutoksen voimia, niitä asioita jotka ratkaisevat pidemmällä tähtäimellä tämän kooltaan, historialtaan ja maantieteellisesti merkittävän maan kohtalon.

Suomelle tämä merkitsee arvoistamme kiinni pitämistä yhteyksissä paikallisiin keskustelukumppaneihin, mutta myös tutkiskelua sen suhteen, voimmeko tukea Egyptin uudistusta kipeästi kaipaavan opetuslaitoksen reformia, tai onko suomalaisella teollisuudella tarjota ympäristöystävällisiä ja kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja Egyptin talouskasvun elpyessä.  Nämä ovat esimerkkejä, monissa muissakin asioissa voimme olla vaikuttamassa omalla pienellä, mutta hyödyllisellä tavallamme, myönteisiin kehityskulkuihin.

Kevät joka tapauksessa tulee. Merkkejä on jo ilmassa: linnut visertävät aamuisin ikkunani alla ja päivät lämpenevät. Pian on suomalaisittain jo kesä. Parlamenttivaalien jälkeen on aika arvioida, mitä se merkitsee Egyptin poliittisessa vuosikierrossa.