ATENCION – ASENTO!

1

ATENCION – ASENTO!

Suomen uusi Espanjaan akreditoitu puolustusasiamies Jan Engström kävi ensikäynnillä Madridissa. Engström teki esittäytymiskäynnit puolustusministeriöön sekä kaikkien puolustushaarojen esikuntiin. Puolustusasiamiehen käynnit ovat meille tärkeitä, sillä korkean upseerin avulla myös meille avautuu ovia, joita siviileinä emme helposti auki saa.

Ministerineuvos Hannele Tikkanen ja puolustusasiamies Jan Engström keskustelevat espanjalaisten vieraiden kanssaSotilasasiamiehemme toimipaikkana on Suomen Pariisin suurlähetystö, minkä vuoksi Madridin matkat rajoittuvat muutamaan kertaan vuodessa. Järjestimme residenssissä lounaan, jolla oli mukana puolustusministeriöstä ilmavoimien kenraali ja laivaston vara-amiraali sekä pääministerin kansliasta eversti. Yhtenä teemanamme oli Espanjan vastikään valmistunut turvallisuusstrategia, jossa on paljon samanlaista ajattelua kokonaisvaltaisesta maanpuolustuksesta kuin Suomellakin on.

Lounaspäivämme oli päivä, jolloin Espanjan merivoimat vaihtoivat kesävaatteet talviuniformuihin. Vara-amiraali myönsi katselevansa kateellisena kenraalin ja everstin lyhythihaisia paitoja. Lämpöä oli vielä noin 30 astetta, mutta ohjesäännöt eivät jousta.

SotilasparaatiEspanjan kansallispäivää vietettiin 12.10. Päivä on samalla espanjalaisuuden ja Amerikan löytymisen päivä sekä myös Espanjan armeijan päivä. Madridin keskustassa järjestettiin perinteinen, näyttävä sotilasparaati, jota seuraamaan oli kutsuttu aiempaan tapaan myös Madridissa toimivat lähettiläät. 

Espanjan kansallispäivä paraati

 

Viime vuonna paraatin tunnelmaa häiritsivät kansalaisten buuaukset ja välihuudot, joissa vaadittiin pääministeri Zapateron eroa.

 

Espanjan väritEhkä se vaikutti, että Zapatero ei enää jatka pääministerinä marraskuisten vaalien jälkeen, tai sitten se, että paraatin vastaanottopaikka oli paikassa, johon yleisö ei päässyt lähelle, mutta välihuudot jäivät tänä vuonna vaisuiksi. 

 

Kuningas tarkastamassa kunniakomppaniaaKuningas joutui äskettäisen jalkaleikkauksensa vuoksi tarkastamaan kunniakomppanian autosta käsin ja ottamaan joukot vastaan istualtaan. Mikäli vähänkään uskaltaa kuvitella kuninkaan ajattelua, niin nämä poikkeusjärjestelyt ottivat varmaan lujille.

 

 

Autonkuljettajien armadaParaatin jälkeen ulkomaiset vieraat kuljetettiin kuninkaanlinnaan, jossa oli kuningasperheen vastaanotto. Nämä ovat loistostaan huolimatta työkeikkoja, ja aika kannattaa käyttää salien ihmettelyn sijasta tapaamisiin. Pääsin jututtamaan mm. kruununprinssiä ja opetusministeriä. Ministeri kertoi ihailevansa Suomen koulutusjärjestelmää erityisesti siksi, että koulussamme koko oppilasaines tekee hyvää tulosta.

Viikon pohjoismainen osuus oli Ruotsin järjestämä Pohjoismaiden lounas pääministeri Zapateron ulkopoliittisen osaston päällikön kanssa. Käytiin läpi mm. Lähi-idän tilannetta.

Neuvotteluhuone torstai-iltana

 

Lähetystössä vaihdettiin koko viikko vanhentuneita ja reistailevia lukkoja uusiin. Vielä myöhään torstai-iltana neuvotteluhuoneemme näytti varastolta, mutta perjantaiaamuna oli jo uusi ilme.

 

Neuvotteluhuone perjantaiaamuna

Suomen Mieshammaslääkärit ry:n ryhmä tuli nyt vuorostaan tutustumaan lähetystöön. Selostin, miten EU-maassa sijaitsevat edustustot toimivat ja ovat edelleenkin tarpeellisia. Bryssel ei korvaa lobbaustoimintaa pääkaupungeissa, joista ohjeet Brysselin kokouksiin lopulta kuitenkin lähetetään. Brysselin ajassa toimiminen laittaa lähetystöihin vipinää. Edustustoissa ei kuulu ”taakse poistu” -komentoja, vaan asennon jälkeen juostaan aina eteenpäin.  

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 12 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!