En liten bit av Finland

Böcklingbakelse på Malaxlimpa med senapssås och sikrom

Receptet för 2 personer

Rensa några böcklingar och lägg fiskköttet i en skål. Blanda ner 1 msk majonnäs, 2 msk crème fraiche, 2 msk sikrom, lite fint hackad gul lök, gräslök och dill, 1 msk rivet syrligt äpple. Salta och peppra, rör om och smaka av.

Skär vackra fyrkanter i storleken 5×5 cm av några skivor Malaxlimpa, dock högst 3 stycken per portion. Givetvis kan du göra dem större om du så tycker. Börja med att lägga en klick av böcklingröran på den första skivan Malaxlimpa och lägg nästa skiva över. Fortsätt så att ”mura” upp din böcklingbakelse så att när du är färdig har du tre lager av brödskivor och den översta skivan låter du ännu tillsvidare vara otäckt av böcklingröran för där skall du dränka skivan med 1-2 msk citronsaft och låta ”tårtan” dra i sig saften av citronen. När du gjort detta fortsätter du med att mura ihop din ”bakelse” på så vis att alla sidor och toppen av bakelsen täcks av ett tunt lager av böcklingröran. Det blir en slags miniatyr av en smörgåstårta.Böcklingbakelse

Dekorera bakelsen därefter med skivade rädisor, tomat, gurka, dill eller med andra i säsong varande örter och grödor. Servera samman med en liten strimma senapssås och en klick sikrom. På det här viset skapar du en liten godbit med verkligen finländska smaker, och det smarta är att du kan byta ut fisken till något annat i den här skapningen: finhack av saltkött, leverpastej eller varför inte en vegetarisk variant med kokad rödbeta, morot och kålrot som du mixar till en röra med majonnäsen och den syrade grädden går ju minst lika bra. Skapa din egen variant av det här receptet. Släpp lös fantasin! Och kom ihåg: ”Mat skall skapas.Inte kopieras”.

Vill samtidigt passa på och nämna att det är den nationella kalvdansens dag den 20. juli. Alla nordiska land firar kalvdansens dag då. Kalvdansen firas för att den inte skall falla i glömska utan bevaras som en av de verkliga matskatter man har gemensamt här i Norden. Också värt att nämna att kalvdansen är med i Slow Food organisationens ”Smakernas ark”. 

Med det här vill jag önska er alla en riktigt skön och smakfull sommar! Jag återkommer i augusti.