Fastlagstisdag eller fettisdagen och fastlagsbullen

Fastlagstisdagen, fettisdagen eller något ålderdomligt kallat ”vita tisdagen”, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den andra av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är blå måndagen och den sista askonsdagen.

Benämningen fettisdagen kan ha kommit av att man under den katolska tiden skulle äta mycket och fet mat före fastan. Ordet kan också härledas ur namnet ”vita tisdag”, som avsåg bruket att förbereda fastan genom att äta mjöl- och mjölkmat; som pannkakor, kroppkakor och bröd, gärna bakat av vetemjöl.

Fettisdagen var sista dagen man skulle ha med sig ljus ut i ladugården och första dagen på året då aftonvarden skulle ätas vid dagsljus. Fettisdagen betraktades nämligen på många håll, i alla fall under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret. 
Det var då viktigt att besökande blev bjudna på någonting att äta eller dricka under fastlagen, annars bringades olycka över gården. Man skulle överhuvudtaget äta mycket under fastlagen så att man klarade sig under den kommande fastan. 

Fastlagsbullar - en nordisk njutelseFastlagsbullar – en nordisk njutelse

 

Fastlagsbullar i Norden

Enligt en muntlig tradition, var fastlagsbullar släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i bullarna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i fastlagsbullen. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Här i Norge heter bullarna fastelavsboller. och i Sverige kallas det även för semlor eller ”hetvägg” då de skall ätas tillsammans med varm mjölk.

50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
100g margarin
3 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 1 liter vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker.

2. Smält margarinet och blanda det med mjölken. Se till att vätskan är fingervarm.

3. Häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll därefter i resten av degspadet.

4. Blanda ner ägget.

5. Rör ner hjorthornssaltet i litet av mjölet och sätt till mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen.

6. Låt degen jäsa i bunken i 10 min – 1 timma

7. Vänd upp degen på bakbordet. Dela degen och forma 12-20 runda bullar (beroende på om du vill ha dem stora eller små)

8. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt. Jäs dem ordentligt (minst 40-45 min)

9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader under 5-10 min. Passa dem noga så att de blir lagom gyllenbruna.

10. Låt bullarna svalna. Skär av locket. Gröp ur och fyll bullarna med färdig mandelmassa eller med hemgjord fyllning. Vispa grädde och lägg på rikligt. Lägg på locket och sikta florsocker över.