Sadonkorjuun aika

Blogi 21.9.2012

Paksu aamuusva peittää metsän ja maan ja ilma tuntuu hieman kylmältä ja kostealta. Joitakin vihreitä lehtiä roikkuu sitkeästi vielä koivujen oksilla, vaikkakin syksyn väistämätön yöpakkanen on maalannut kaikki lehtipuut täysin keltaisiksi. Kesä on saanut väistyä tunkeilevammalle syksylle ja sen myötä tulevalle talvelle. Tietyllä surulla luonnon on aika pukeutua syksyn omiin väreihin.

Nyt on myös sadonkorjuun aika. Viljelijöiden keskuudessa on pelloilla kiireistä ja maan kaikki antimet on saatava talven alta pois. Kaikki juurekset nostetaan ylös, omena- ja päärynäsato kerätään talteen, viljelty keittiökasvitarha yrtteineen noukitaan sisälle kuivattavaksi, ja kaiken tämän teemme saadaksemme syödä ja nauttia sadosta myös yli pimeän talvikauden. Tunnelmallisen nuotion ääressä, syysmyrskyjen riehuessa ulkona on mukava tietää, että kesä antoi syksylle ison ja riittoisan sadon ja talvelle kunnollisen makuelämyksen muistoineen.

 

Omenakakkua vanilijajäätelon keraOmenakakkua vanilijajäätelon kera

 

Omenakakku

Resepti 6-8 henkilölle

Ainekset:

 10-12 kpl isoa omenaa

2 rkl voita

1 dl sokeria

1 tl kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

Taikina:

200 g sulatettua voita

2 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Näin teet:

Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Ota esille paistinpannu taikka uunivuoka, joka sietää kunnolla lämpöä. Sirottele pannun tai vuoan pohjalle 1 dl sokeria, lisää omena lohkot kauniisti pannun pohjalle ja ripottele päälle kaneli, kardemumma ja voi.

Sekoita kuivat ainekset yhteen kulhossa ja kaada sulatettu voi joukkoon. Sekoita kunnolla.

Kauli taikinasta paistinpannunkokoisen suuruinen levy ja peitä pannunpohjaa omenoitten yli taikinalla, ylimääräinen taikina leikataan pois. Pistele haarukalla pari reikää taikinaan.

Paista omenakakkua liedellä kovalla lämmöllä niin kauan, että sokeri pannunpohjalla alkaa kuplia ylös haarukalla pistetyistä rei’istä.

Silloin otetaan paistinpannu pois lämmöltä ja siirretään uuniin paistettavaksi noin 15-20 minuutiksi 185 asteisessa uunissa tai niin kauan, että taikina on saanut kullankellertävän värin. Kun omenakakku on valmis, otetaan paistinpannun kokoinen tarjoiluvati ja omenakakku käännetään ylös vadille. Tarjoillaan heti kuumana vaniljajäätelön kera.Omenakakku

Oikein mukavaa syksyä kaikille.