Skördetid

Ett tjockt morgondis sväper in över skog och mark samtidigt som luften känns smått fuktig och kall. Några gröna blad hänger envist kvar på en del björkar som annars är helt gulfärgad av höstens oundvikliga nattfrost. Sommaren har fått ge vika för den mera påträngande hösten och den annalkande vintern så det är med ett visst vemod dags för naturen att skifta färg.

Det är också nu man måste skörda allt de som naturen förberett för oss och det som vi satte i jorden tidigare i vår. Det råder en febril aktivitet bland bönderna ute på åker och fält, allting skall höstas in förren den kalla och mörka vintern tar över. rotfrukter skall plockas upp och äppel och päron träd skall skördas förren det blir till fallfrukter och köksträdgårdens alla örter skall tas in och hängas för torkning. och allt detta gör vi för att ha någonting att livnära oss på och även njuta av under den mörka vinterperioden.

Hösthorn

-“Du buktiga horn, som har strövat så vitt, på tjurpannan fäst och kring vallerskans hals, jag prövar att väcka den klang som du spritt på villande vägar vid höstvädrens vals. Jag går vart jag vill och jag blir var jag vill, och länge jag följt som ett tjänande hjon de tinande vindarnas greve, April, och Maj, de ljuva dofters patron.

Jag skattar ej ringa den lön som jag fått. I gåven mig, herrar, båd kost och klenod: en blåblick av himlen, då allting var grått, och strömmarnas sjungande takt i mitt blod, en strykning kring själen av vänligt och lent, då världen var kulen och stelnad av frost, en blomning i hjärtat som varat så sent, att knappt den kan ödas av röta och rost.

Nu gen mig mitt orlov och gen mig betyg och sägen mig an som en dugande dräng. Nu vill jag kvittera den grönskande smyg där rosorna vajade ro kring min säng. Mig lockar mer hemkärt en knarrande lund som fäller sitt löv och sin frukt på min teg, där kvällen slår tidigt kring gården sin rund och vinden går nattvakt med dånande steg.

Jag hälsar er, furstar som krönen vårt år, som åldern bekröner det mänskliga liv! Er städja är fast och er ynnest består. I sägen er tjänare: Kom och förbliv. Jag hälsar dig, rika September, som tänt ett lövverk av flammande guld kring din sköld, Oktober, de brusande floders regent, 

November, du hertig av mörker och köld.

Jag blåser mitt skallande horn till ert pris, jag kallar från bodarna boskapen hem, och folket jag kallar till sprakande spis och vandrarn att lösa den tryckande rem. Här sluter sig kretsen kring oss som förstå att skilja som tröskaren kärna och skal, att bärga som äring av vissnande strå vår djupare gamman, vårt rikare kval.

Men tiden är pilgrim, och ständigt framåt I skriden, I tre, mot ett högre kvarter. Jag följer bland blossen er ökniga ståt, jag blåser er gång under stjärnans baner. Det droppar av stjärnljus från hösthornets rand. Jag tvingar till andakt dess trotsiga ton och lägger det ner i det vintriga land vid konungens orgelomsusade tron”.-

(Erik Axel Karlfeldt)

äppelkaka med vaniljglassÄppelkaka med vaniljglass

 

Upp och ner äppelkaka med vaniljglass

Receptet för 6-8 personer

Ingredienser:

10 -12 st stora äpplen

2 msk smör

1 dl strösocker

1 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

Till degen:

200 g smält smör

2 dl socker

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Skala och skär äpplen i bitar eller båtar. Tag fram en ugnsfast stekpanna eller form som tål ordentligt med värme. Strö 1 dl socker i botten på pannan eller formen, rada därefter ut i formen ett jämnt lager av äppelbåtar eller bitar, strö på kardemumman, kanelen och smöret.

Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke och häll över smöret och rör ihop till en deg. Lägg degen på smörpapper och kavla ut den till en storlek som täcker stekpannan eller formen. Lyft degen över stekpannan så att den täcker alla äpplen och avlägsna smörpappret.

Gör några hål i degen genom av att sticka en gaffel igenom degen på ett par ställen.

Sätt stekpannan på het platta och stek pajen i några minuter eller tills det börjar sipra smält socker upp igenom hålen i degen. Tag stekpannan av värmen och fortsätt baka äppelkakan i ugnen i 185 graders värme i ca 15-20 minuter, eller tills degen är vackert gyllenfärgad.

Vänd upp äppelkakan på ett serveringsfat från stekpannan och servera genast med vaniljglass. (Kakan har fått sitt namn av att man först steker den i stekpannan så att sockret och äpplena karamelliseras och därefter eftersteker den i ugnen så att degen blir färdig och till sist vänder den upp på ett serveringsfat).

Vid en flammade brasa när höststormarna härjar där ute kan det vara gott veta att det som sommaren odlade, det gav hösten en rik skörd, och vintern en smakupplevelse med minnen och tillbakablick på det gångna.

Pannuomenakakku

Trevlig höst till er alla.