Lehtipihvi

Lehtipihvi, jota myös joskus kutsutaan minuuttipihviksi tai ”elefantin korvaksi”, on helppo ja yksinkertainen valmistaa ja ilahduttaa kaiken ikäisiä. Lehtipihvi valmistetaan yleensä mureutetusta, hieman halvemmista ruhonosista kuten potkasta. Jos kuitenkin haluat panostaa ja olla tinkimättä laadusta käytä ulkofilettä. Tässä minun versioni lehtipihvistä lisukkeineen:

Suppilovahverolla ja piparjuurella täytetty lehtipihvi, perunagratiini Aura-juustolla, glaseeratut porkkanat ja liemikastike

lövbiff

Ainekset neljälle hengelle:

600 g ulkofileetä
4 dl tuoreita suppilovahveroita
2 rkl raastettua piparjuurta

4 kpl siivutettuja porkkanoita
2 rkl voita
1 rkl hienonnettua ruohosipulia ja persiljaa

5-6 kpl keskikokoista kuorittua perunaa
2 kpl salottisipulia siivuina
1 dl raastettua kovaa juustoa
40 g Aura-juustoa (sinihomejuustoa)
1 dl kermaa
suolaa ja pippuria

1: Aloita valmistamalla perunagratiini, sillä sen valmistamiseen menee eniten aikaa.  Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne ohueksi kerrokseksi uunivuokaan.  Lisää perunoiden päälle kerros sipulia, juustoa ja Aura- juustoa. Jatka vuoan täyttämistä kerros kerrallaan kunnes vuoka on täysi. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada kerma päälle. Paista uunissa noin 55 minuuttia 165 asteen lämmössä.

2: Keitä porkkanaviipaleet pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä, kaada vesi pois ja anna viipaleiden  jäähtyä. Laita porkkanat takaisin kattilaan ja lisää pilkottu ruohosipuli ja persilja. Porkkanat voi valmistella tähän vaiheeseen saakka, mutta viimeistellä vasta juuri ennen tarjoilua.

3: Leikkaa ulkofile neljään yhtä suureenosaan ja nuiji niistä lehdenohuet pihvit. Anna lihan levätä sillä aikaa kun ruskistat suppilovahverot voissa. Sirottele sopiva määrä raastettua piparjuurta jokaisen ohueksi nuijitun pihvin päälle ja lisää sen jälkeen suppilovahverot. Kääri pihvit rulliksi ja kiinnitä päädyt hammastikuilla, jotta ne pysyisivät kiinteinä paistamisen ajan. Paista lehtipihvejä pari minuuttia molemmilta puolilta ja anna niiden sen jälkeen levätä foliossa paloitteluun saakka.

4: Kaada 2 dl vettä ja 4 dl punaviiniä pannuun, jossa paistoit rullat. Lisää 2 rkl hunajaa ja 1 rkl tomaattipyrettä ja anna kastikkeen kiehua kunnes se on sopivan paksu. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää lopuksi nokare voita. Lämmitä vielä porkkanat kattilassa ja lisää 1-2 rkl voita ja sekoita. Kokoa annos lautaselle joko kuvan tai oman mielen mukaan.