Olkaa hyvät ja muuttakaa – kiinalainen asuntovaihtokauppa

Vanhaan asuntoon köytiin sisään keittiön kautta. Kuva: Janna Lipiäinen
Vanhaan asuntoon käytiin sisään keittiön kautta. Kuva: Janna Lipiäinen

Kiinassa kuulee usein erään vakiintuneen ilmauksen, lìshǐ yōujiǔ
历史悠久, jolla ilmaistaan historian olevan pitkääkin pidempi. Kiinan historiaa kuvataan tavan takaa tällä nimenomaisella positiivisella ilmaisulla ja yleensä perään tarkennetaan, että historia yltää aina 5000 vuoden taa.

Näitä vuosia ei kuitenkaan enää aivan helposti löydä kiinalaisten kaupunkien katukuvasta, sillä viime vuosikymmenten nopeat muutokset maassa ovat johtaneet erityisesti monien vanhojen asuinalueiden purkuun. Tilalle nousee yleensä moderneja kerrostaloja.

Kiinalainen kesämökki kerrostaloneliöiksi

Suurissa kaupungeissa purettujen talojen asukkaille tarjotaan tilalle uudet asunnot. Sopimukset ovat riitojen välttämiseksi usein melko avokätisiä: neliöitä saa purettujen asuntojen tilalle moninkertaisen määrän ja uusista asunnoista löytyy sellaisia mukavuuksia kuin kunnon lämmitys ja yksityiset WC-tilat, mitä vanhoissa asunnoissa ei välttämättä ollut.

Pääsin itse tutustumaan yhteen vastaavaan asuntovaihtokauppaan Pekingin läheisyydessä Hebei-provinssissa. Purkutuomion saanut asunto pienessä kylässä muistutti monella tapaa suomalaista kesämökkiä. Asuntoon kuului kaksi pientä huonetta ja keittiö sekä suuri piha. Juoksevaa vettä ei ollut ja talvisin tila lämmitettiin kamiinalla.

Pihalla kasvaa kesäisin monenlaista vihannesta, talviaikaan näky on karumpi. Kuva: Janna Lipiäinen.
Pihalla kasvaa kesäisin monenlaista vihannesta, talviaikaan näky on karumpi. Kuva: Janna Lipiäinen.

Vanha asunto on toistaiseksi pystyssä, mutta tilalle osoitetut kerrostalohuoneistot ovat jo nousseet kivenheiton päähän. Vaihtokauppaan kuuluu yhteensä kolme kerrostalohuoneistoa, joten asunnon omistava pariskunta ei ollut asiasta juurikaan pahoillaan. Perheen rouva kyllä mainitsi talon olevan noin 50 vuotta vanha ja sanoi että ajatus sen murskaamisesta muistoineen ei tunnu hyvältä. Tällä hetkellä kukaan ei asunut asunnossa pysyvästi ja perhe käytti tilaa vain kyläillessään sukulaisten luona.

Purettavan asunnon tilalle osoitetut kolme huoneistoa löytyvät näistä kerrostaloista. Kuva: Janna Lipiäinen
Purettavan asunnon tilalle osoitetut kolme huoneistoa löytyvät näistä kerrostaloista. Kuva: Janna Lipiäinen

Lähihistoria pyyhkiytyy katukuvasta

Vanhojen asuntojen purkaminen herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Vanhat asunnot ovat usein huonossa kunnossa ja asumisolosuhteet karut, mistä johtuen monet asukkaat vaihtavat paikan mielellään uudempaan ja avarampaan kotiin. Toisaalta samalla lähihistoria pyyhkiytyy katukuvasta ja erityisesti iäkkäille asukkaille muutto kerrostaloon maantasosta vanhojen ystävien keskeltä voi olla suuri järkytys.

Purettavalla alueella naapurusto on tiivis. Kuva: Janna Lipiäinen
Purettavalla alueella naapurusto on tiivis. Kuva: Janna Lipiäinen

Tämä asuntovaihdanta näyttäytyy silmissäni samanlaisena kuin monet muutkin ilmiöt Kiinassa. Kaukana mustavalkoisesta ja suoraa vertailukohtaa Suomen yhteiskunnasta on vaikea löytää, joten pikaisten johtopäätösten tekeminen asiasta omiin tunteisiin perustuen ei ole paikallaan.

Janna Lipiäinen

Päädyin Kiinaan lukion jälkeisenä välivuotena enkä silloin tainnut arvata että 7 vuotta myöhemmin olisin valmis Itä-Aasian tutkimuksen maisteri, jonka polut ovat tuoneet Pekingiin vuosien saatossa aina uudestaan ja uudestaan. Viimeisimmät seikkailut tarjosi pesti Pekingin Finpron toimistolla. Toivon myös tulevaisuudessa saavani osaltani rakentaa yhteistyötä Kiinan ja Suomen välillä.

Artikkeli linkitetty 20.4.2021 Janna Lipiäisen kirjoittaprofiiliin. Alkuperäinen juttu on julkaistu korkeakouluharjoittelijoiden profiililla.