Espanjan konsulitiimi palveluksessanne

Oma apu on paras apu matkoillakin. Aina se ei kuitenkaan riitä. Tulemme tarvittaessa avittamaan, jos et Espanjan-reissulla hätätilanteessa omin neuvoin selviä. Kokemusta meillä totisesti on, sillä Espanjassa avustetaan hätään joutuneita matkailijoita enemmän kuin missään muussa ulkoasiainhallinnon edustustossa. Toki tehtäviimme kuuluu muutakin, aina passin myönnöstä notaaritoimituksiin ja yleiseen neuvontaan. Tutustu tiimimme toimintaan ja ota yhteyttä, kun tarvitset apua.

Kerrankin koko tiimi koolla yhtä aikaa ja kouluttajan kera.
Kuva: Hannaleena Jokihaara

Espanjan yhdeksän hengen konsulitiimi kokoontui toukokuun lopulla Madridiin kaksipäiväiseen koulutukseen. Keskityimme käsittelemään moninaisia toimivalta- ja menettelytapakysymyksiä muun muassa virka-avuissa ja kansainvälisen oikeusavun tehtävissä, unohtamatta myöskään vastikään voimaan tullutta EUn tietosuoja-asetusta ja yksityisyydensuojakysymyksiä. Perinteiset hädänalaisen avustusasiat jäivät tällä kertaa vähemmälle, niiden kanssa kun työskentelemme päivittäin.

Myös työhyvinvoinnista keskusteltiin, olemmehan paljon vartijoita. Espanjan konsulitiimi vastaa ulkoasiainhallinnon mittakaavassa erittäin laajasta kansalaispalveluvalikoimasta.

Mitä sitten käytännössä teemme? Tarkastellaan hetki toimintaympäristöä ja tehtäviämme.

Yhteisiä toimintatapoja hiotaan Espanjan konsulitiimin koulutuspäivillä Madridissa
Kuva: Hannaleena Jokihaara

Espanja vetää vuodesta toiseen

Espanja houkuttaa suomalaisia auringon, hyvän ruoan ja monipuolisten maisemien ja nähtävyyksien äärelle. Eikä ihme, sitä kaikkea täällä on riittämiin!

Suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan 830 000 matkaa Espanjaan viime vuonna. Näistä 321 000 matkaa suuntautui Kanariansaarille. Vapaa-ajan matkailijoiden lisäksi Espanjassa asuu suomalaisia niin talvisin kuin ympäri vuoden. Eniten suomalaisia, noin 25 000 – 30 000, arvoidaan oleskelevan eri pituisia aikoja Aurinkorannikolla.

Tänä päivänä Espanja ei ole pelkästään suomalaiseläkeläisten suosikkikohde. Enenevässä määrin maahan muuttaa työikäisiä ja perheellisiä suomalaisia muun muassa Baronan ja vastaavien palvelukeskusten tarjoamien etätyömahdollisuuksien perässä. Mahdollisuus vaikkapa paikkariippumattomaan asiakaspalvelutyöhön muutamaksi vuodeksi houkuttelee kaikenikäisiä suomalaisia edullisen hintatason ja miellyttävän ilmaston äärelle. Espanja on myös opiskelijoiden suosiossa. Vajaat 800 suomalaisopiskelijaa viettää Espanjassa vuosittain eripituisia opiskelujaksoja.

Suomalaisten suuri määrä Espanjassa näkyy myös suurlähetystön ja kunniakonsulaattien antamien konsulipalvelujen isona volyymina. Tehtävien hoitamiseen tarvitaan asiantuntevaa konsulitiimiä.

Konsulitiimi palvelee

Espanjassa konsulipalveluita antaa Madridin-suurlähetystön lisäksi kymmenen suurlähetystön alaista, eri puolilla Espanjaa sijaitsevaa kunniakonsulaattia. Näistä viidessä palveluvalikoima on muita laajempi. Barcelonassa, Las Palmasissa, Malagassa, Palma de Mallorcalla ja Pilar de la Horadadassa toimii konsulitiimiläisenä suomalainen kansalaispalveluvirkailija, Malagassa ja Las Palmasissa kaksikin. Yhteensä konsulitiimimme koostuu siten yhdeksästä suomalaisvirkailijasta, joista kaksi työskentelee suurlähetystössä ja seitsemän edellä mainituissa kunniakonsulaateissamme. Toki muissakin kunniakonsulaateistamme apua hätään joutuneelle annetaan ja notaaritodistuksiakin kirjoitetaan. Palveluvalikoima on muissa kuin edellä mainituissa kunniakonsulaateissa kuitenkin hieman suppeampi. Esimerkiksi passeja niissä ei voida myöntää.

Palvelujen kirjo on varsin laaja eikä tyhjentävää listaa tehtävistä ole mahdollista antaa. Jokainen työpäivä on erilainen ja juuri, kun ajattelemme nähneemme jo kaiken mahdollisen ja mahdottoman, tulee eteen uusi ja odottamaton avun tarve. Emme koskaan tiedä, millaisia tapauksia tuleva työpäivä tuo tullessaan. Joitain suuntaviivoja toki voimme työstämme antaa.

Mitkä konsulipalvelut?

Konsulipalveluista eniten tarvitaan Espanjassa ja muuallakin passin ja henkilökortin uusimisia joko vanhaksi menneen tai kadonneen asiakirjan tilalle. Notaaritodistuksia kirjoitetaan, ja väestörekisteri-ilmoituksia ulkomailla syntyneistä, avioliittoon menneistä ja menehtyneista välitetään maistraattiin Suomeen rekisteröintiä varten. Neuvontaa annetaan lukuisille omaisuusrikoksen uhreiksi joutuneille päivittäin. Myös virka-apua annetaan pyydettäessä esimerkiksi lastensuojeluviranomaisille. Järjestämme kotimaisten vaalien ennakkoäänestyksiä ja hoidamme erilaisia onnettomuus- ja kriisitilanteita. Suurlähetystössä hoidetaan lisäksi kansalaisuusasioita sekä Suomeen muuttavien ulkomaalaisten oleskelulupa-asioita.

Matkalla Espanjassa sairastutaan myös usein. Vaikka eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa maksutta välttämättömän hoidon Espanjan julkisissa sairaaloissa ja matkavakuutuskin olisi takataskussa, tarvitaan konsulitiimin apua monesti sairaalan ja omaisten väliseen kommunikointiin ja kotiinpaluujärjestelyissä avustamiseen. Huolestuneet omaiset tiedustelevat myös varsin usein kadonneiden läheistensä perään. Kuolemantapauksissa tiimi avustaa omaisia ja viranomaisia hautaus- ja vainajan kotiutusasioissa viikoittain.

Vuonna 2017 hoidettiin Espanjan konsulitiimin toimesta yhteensä 752 hädänalaisen avustamistapausta. Espanja onkin vuodesta toiseen ulkoministeriön hädänalaistan avustamistapaustilastojen kärjessä. Seuraavaksi tulevat toimipisteet käsittelevät vuosittain näitä tapahtumia noin kahdensadan tapauksen verran. Ulkoministeriön edustustojen kautta hoidetaan vuosittain reilut 500 kuolemantapausta, joista noin 200 Espanjassa. Konsulipalvelujen kysyntä pysyy Espanjassa vuodesta toiseen korkeana. Hoidamme vuosittain kaikkiaan noin 20 000 konsulipalvelutapahtumaa konkreettisista avustustapauksista neuvontaan ja passien sekä henkilökorttien myöntöön.

Valtaosa konsulitiimin työstä koostuu määrällisesti, vaikkei ajallisesti, erilaisista neuvontatehtävistä. Konsulipalvelun tarkoituksena onkin ensisijaisesti auttaa neuvonnalla tiedustelijaa itse auttamaan itsenään asiassaan eteenpäin. Neuvonnan ensisijaisuus on konsulipalvelujen tarjoamisessa keskiössä myös toimintaamme ohjaavassa ja säätelevässä konsulipalvelulaissa.

Passihakemuksia Kanariansaarilla otetaan vastaan keskitetysti Las Palmasin kunniakonsulaatissa
Kuva: Irene Lehtonen Robles

Kokemusta ja koulutusta

Konsulipalvelujen kysynnän jatkuessa Espanjassa vuodesta toiseen korkeana edellyttävät moninaiset tehtävämme koko tiimiltä vankan ammattitaidon ohella jatkuvaa osaamisen ylläpitoa. Koulutuksissa kehitämme samalla yhtenäisiä toimintatapoja, jotta voimme palvella suomalaisia eri puolilla Espanjaa tasapuolisesti ja yhtenäisin menettelyin. Ihmisselämän monenlaisten tapahtumien kirjo tuo mukanaan myös avustustilanteita, jotka ovat ajoittain henkisesti raskaita niin konsulipalveluasiakkaille kuin virkailijoille. Työhyvinvointi ja stressinhallinta kuuluivatkin kiinteästi myös toukokuun koulutusohjelmaan.

***

Valtaosa Espanjaan tulijoista valmistautuu matkalle hyvin ja reissaa fiksusti. Parhaasta varautumisesta huolimatta voi meille kaikille kuitenkin sattua matkalla yhtä sun toista yllättävää. Lompakon katoaminen ja muut aineelliset vahingot harmittavat, mutta ovat toissijaisia murheita henkeen ja terveyteen kohdistuvien tapahtumien rinnalla. Huolellinen valmistautuminen auttaa kuitenkin varautumaan erilaisiin sattumuksiin ja helpottaa ongelmatilanteista selviämistä.

Kokeneenkin matkaajan on hyvä kerrata matkustusturvallisuuten liittyvä ohjeistus, josta löytyy kattavaa tietoa ulkoministeriön sivuilta www.matkustusturvallisuus.fi . Konsulitiimiltämme saat neuvoja ja apua, jos omin avuin et hädänalaisessa tilanteessa kykene asiaasi hoitamaan. Jos joudut pulaan, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä – autamme mielellämme!

 

Hyödyllistä lisätietoa:

www.matkustusturvallisuus.fi

Espanja.com: konsulin videohaastattelu konsulin ja konsulitiimin työstä 31.10.2017

Reissaa fiksusti Espanjassa

Suomen Madridin-suurlähetystön ja kunniakonsulaattien yhteystiedot

 

 

Leave a Reply